El xoc del Bernabéu

Pilota nostra, crida el Barça

Luis Enrique anuncia que el seu equip serà valent davant un Madrid eufòric que no pot fallar a casa

Suárez debutarà oficialment, tot i que el tècnic prefereix mantenir la incertesa sobre si serà titular

L’entrenador del Barça assegura que els clàssics han de ser calents. / ATLAS / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / BARCELONA

Dos trens a tota velocitat, embalats, sense que cap vulgui parar. Amb la confiança d'atropellar l'altre si no s'aparta de la via. Així es troben aquesta tarda, a l'hora del berenar, quan hauria de ser un sopar de tres forquilles, Madrid i Barça en el primer clàssic de la temporada. Sense  la mala bava que hi posava José Mourinho, però sense que hagi perdut ni una gota d'interès ni de morbo: per la ratxa de Cristiano (15 gols), per l'amenaça de Messi al rècord de Zarra, pel debut de Luis Suárez, que jugarà uns minuts tot i que persisteix la incògnita de la seva titularitat, i pel passat blanc de Luis Enrique, que va renunciar a tirar carbó a la caldera de les passions.

Per una vegada, la càrrega futbolística s'anteposa a tota la polèmica, així de llançats van culers i merengues. El Barça defensa el liderat, però no davant els blancs (la distància de quatre punts es reduiria a un), sinó respecte al Sevilla, l'únic que podria igualar-lo. El crèdit blaugrana està en joc després de la derrota davant el PSG a la Champions, l'única de la temporada, així com la durada del rècord de Claudio Bravo (no ha encaixat cap gol en 8 jornades) i el de Zarra, que Messi batrà si n'anota dos. No es pararà el partit ni hi haurà homenatges. Luis Enrique sacrificaria els dos rècords a canvi de tornar amb els tres punts. I aquesta premissa transmetrà al grup.

MÉS RESPECTE / Tan sòlida és la trajectòria del Barça com fulgurant la del Madrid. Les boires inicials es van dissipar ràpidament. Sol passar a Chamartín: els disgustos s'enterren amb rapidesa, a diferència del Camp Nou, on cada derrota s'analitza del dret i del revés. Les tres del Madrid (a la Supercopa i la Lliga amb l'Atlètic i una altra a Anoeta) estan enterrades al bagul de l'oblit. Els festivals que dirigeix Cristiano (vuit victòries consecutives amb quatre gols de mitjana) eleven el volum del crit que avui eixordarà el Santiago Bernabéu. Anem per ells.

Anem per ells, va dir ahir Luis Enrique. «Anem per la pilota i pel partit». Aquest és el lema del Barça, que viatja a Madrid amb la serenitat d'haver aconseguit quatre triomfs en les sis últimes visites. El Bernabéu que visitarà Luis Enrique amb vestit i cabells blancs no és el mateix que va conèixer com a futbolista blaugrana. «Hi ha un respecte més gran pels títols que s'han guanyat des d'aleshores i la manera com s'han guanyat», reconeix Luis Enrique. Ell, però, rebrà el mateix tracte. Ja va poder calibrar-ho l'any passat com a tècnic del Celta. «Molt tranquil, molt agradable», va dir fent broma. «A mi el que m'agrada és l'afecte repartit, amb el Celta va ser molt íntim», va afegir, a l'espera d'una xiulada antològica i compartida entre ell i Barça. Coses absolutament previsibles. Els clàssics han de ser «calents», va defensar el tècnic.

RESPECTE A ANCELOTTI / No li va caldre respondre si algun dia entrenaria el Reial Madrid, en contraposició a Ancelotti, que primer va ironitzar amb el fet que ell no fa preguntes als jugadors abans de substituir-los i després va assegurar que mai dirigiria el Barça. «Li tinc respecte com a exjugador, com a entrenador i com a persona», va explicar, reconeixent-li «el dret a fer broma». «Em continua caient molt bé», va insistir a la tercera pregunta.

La distensió d'ahir a Sant Joan Despí desapareixerà avui. Des de les 8.45 del matí, quan estan citats tots els jugadors. Sabran llavors qui viatjarà a Madrid. Luis Suárez té el bitllet d'avió garantit. «Tindrà algun minut segur, perquè és una efemèride important i serà una manera d'incorporar-se de manera definitiva a l'equip», va explicar, sense voler precisar si apareixerà a l'onze titular. Ni ell ni ningú. Sergio Busquets ja està disponible. Douglas, Vermaelen i Adriano segur que no volen.

Notícies relacionades

INTERVÉ EL PSICÒLEG / Luis Suárez no ha necessitat cap avís sobre el que es trobarà al Bernabéu. Ja sap el que pot donar de si Pepe. El psicòleg, Joaquín Valdés, ha intervingut amb més incidència aquesta setmana. «És un partit diferent dels altres en què les emocions et poden jugar una mala passada», va admetre Luis Enrique. Però la filosofia al camp no canviarà en absolut.

«Jugarem amb la mateixa idea futbolística, la mateixa mentalitat des que hem començat aquesta temporada de tenir la pilota. Anirem per ella. Ho necessitem més que ells», va explicar, sense perdre de vista que hauran d'evitar les veloces transicions del Madrid i el temible punch de la seva davantera. Com la del Barça. El xoc de dos trens.