ENTREVISTA PUBLICADA EL 24 DE MARÇ DEL 2012

Tito Vilanova: "El que feia Messi al cadet B ho fa ara contra professionals"

L'entrenador del Barça subratlla que "els grans astres tenen 10 gols extraordinaris i Leo en té 100"

Vilanova, dret, i Guardiola, observen l’entrenament del Barça a Sant Joan Despí.

Vilanova, dret, i Guardiola, observen l’entrenament del Barça a Sant Joan Despí. / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / MARCOS LÓPEZ / Barcelona

Tito Vilanova va ser l'entrenador que va fer debutar oficialment Leo Messi quan se li va poder tramitar la fitxa. Tot va començar fa 10 anys. Charly Rexach es va acostar al llavors tècnic del cadet B i li va dir: "Tindràs un nano argentí que és molt bo; molt petit, però molt bo".

--¿Era tan bo?

--Feia coses diferents. En aquell equip hi havia grans jugadors, com Cesc, Piqué, Víctor Vázquez, Marc Pedraza, Marc Valiente... però ell era diferent. En els primers entrenaments vaig veure que tenia molta qualitat. Al principi només s'entrenava, i amb aquell caràcter tan tímid amb prou feines parlava. El gran canvi es va produir quan va començar a jugar partits, viatjar i competir. Vam anar a un torneig a Itàlia, vam guanyar i va ser elegit el millor jugador.

--La pregunta de si va entreveure si arribaria o no... 

--Me l'han fet moltes vegades. No, jo no veia si arribaria o no. Veia que era molt bo. Hi havia nois que arribarien a Primera segur, i una altra cosa és intuir que arribessin a ser estrelles mundials. Qui digui això, menteix. Jo no ho veia.

--¿Per què?

--Perquè s'ha d'observar l'evolució d'un jugador. El Leo tenia una gran condició tècnica, rematava de meravella, feia jugades impossibles, però faltava veure la seva progressió física. Llavors era molt poca cosa, molt prim i molt baixet. Per ser el millor del món, la qualitat tècnica ha de venir acompanyada de la condició física. Si no ets un superdotat no pots ser el millor. Ell és un superdotat.

--No esperaven tant.

--No. Feia coses que mai havia vist a aquella edat. Era especial. D'aquí a pronosticar que seria el millor, no. Perquè la qualitat tècnica ha de recolzar-se en una gran capacitat física i mental.

--Diàriament deu veure coses que ja veia fa 10 anys.

--Aquesta és la seva gran virtut. Ha anat polint la dreta i el joc aeri, malgrat que en el seu debut va marcar tres gols i dos van ser de cap. El gran mèrit és que el que feia al cadet B, ho fa ara contra professionals. A mesura que creixen, els nens que semblaven fenòmens fan grans jugades de tant en tant. Messi les segueix fent en cada entrenament.

--Condició tècnica, física i mental. ¿Quina és la que més destacaria?

--Totes tres van juntes. Si no ets ràpid per esquivar cops i fort per resistir-los, no en tens prou amb la tècnica. El que el converteix en el millor és la capacitat mental per mantenir la fam, per voler superar-se a si mateix, de ser el millor. Conserva tota la seva ambició. Fins i tot en els entrenaments.

--¿De què jugava al cadet?

--Llavors utilitzàvem el 3-4-3. Podia jugar de mitjapunta o d'extrem esquerre. Sempre vaig creure que havia d'estar com més a prop millor de la porteria. Posseeix molta facilitat golejadora. Ell disfruta fent passades de gol, però disfruta més marcantlos. És un do. Defineix molt bé, només se l'ha d'acostar a la porteria. És una qüestió de metres: a la banda estàs més lluny i més escorat i al centre tens millor angle de xut.

--Amb Guardiola va començar d'extrem.

--En el 2-6 va jugar de mitjapunta.

--Ho va fer de forma regular a partir d'un partit contra el Màlaga...

No podia ser que toqués només dues pilotes en un quart d'hora. A més de gol i passada et dóna possessió i continuïtat al joc. Ningú li pren la pilota, dóna assistències i entra al remat amb força.

--¿Tot gira al voltant de Messi?

No. No pots obviar la presència d'un futbolista així, però s'ha criat en aquesta casa i el seu encaix en l'equip ha estat més fàcil. Fa jugar bé els altres, però els altres el fan jugar bé a ell.

--Si el futbolista és el mateix, ¿la persona també és la mateixa?

Sí, i aquest és un altre dels seus grans mèrits. N'hi reconec a més un altre: que amb tot el que arriba a rebre al camp es comporti així, sense cap mal gest.

--¿En el futbol base era considerat un gran projecte o la gran joia?

--Hi havia gent que deia que era molt bo i especial, i els que pensaven que era petit i no creixeria. Passa en aquestes categories. Fa dos o tres anys va passar amb Jordi Alba; no va continuar perquè hi havia gent que creia que no arribaria a dalt.

--Deu ser difícil encertar-la.

--Molt difícil, no hi ha prou dades per calibrar si un jove superarà totes les adversitats que trobarà. El Leo té una força mental fora del que és normal. Als problemes de l'envergadura, hi afegia que havia fet venir la família de l'Argentina. Per assumir això has de ser molt fort.

--¿Fins on arribarà?

--Batre el rècord de gols de la història del Barça als 24 anys és una passada. Bat rècords perquè disfruta jugant i tota la resta és afegit. Ell no competeix contra ningú. No oblidem que està envoltat de grans jugadors. En un altre moment de la història, amb altres companys, trigaria més a batre'ls.

--¿Alleuja que no es comporti com un divo? 

--És un exemple. Hi ha jugadors a qui els seus companys admiren per la seva qualitat, però no per la seva manera de ser. En aquest cas, es donen les dues coses. El Leo sap que molt del que aconsegueix és gràcies als seus companys, i aquests estan contents que ho aconsegueixi perquè és molt bon tio. És veritat que la seva senzillesa facilita la feina.

--Una estrella que no ho és. 

--No hi donin més voltes: és un xaval normal, d'una família normal, a qui li agrada jugar a futbol, que va anar a parar a un club que va creure en ell i s'adequa a les seves condicions i que el seu 'hobby' l'ha convertit en professió.

Notícies relacionades

--¿És el más gran d'aquest esport o les comparacions no són correctes? 

--No es poden comparar perquè ni els camps, ni el material ni la preparació són iguals. Caldria veure Di Stéfano o Pelé amb aquestes condicions. Però que Messi és el millor que hi ha hagut, segur. Per una qüestió evolutiva, de millora de l'espècie. ¿No es baten rècords de velocitat? ¿No ha millorat el material del tennis? Els grans astres tenen 10 gols extraordinaris, però els de Leo  no caben en un DVD; ell no en té 10, en té 100.

Temes:

Tito Vilanova