Una davantera demolidora

El nou trident fa miques els rècords

Pedro, Messi i Villa ja sumen 51 gols i amenacen els 100 de Leo, Etoo i Henry

3
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / MARCOS LÓPEZ
BARCELONA

«No deixen de sorprendre'm», va declarar Pep Guardiola dissabte. Un altre cop. Ja és una frase recurrent del tècnic blaugrana perquè els seus jugadors l'obliguen a repetir-la cada setmana. Guardiola no té cap problema a expressar la seva perplexitat al veure que l'equip supera constantment les seves previsions, construïdes sempre des d'una òptica prudent, es podria dir que pessimista. Va defensar els primers mesos del 2008 que aquell Barça no podria igualar el seu excepcional inici i dos anys després continua avançant amb 8 títols conquistats dels 10 disputats i uns números cada vegada més bons.

La progressió col·lectiva s'observa en totes les línies. Víctor Valdés encaixa menys gols que mai (només dues vegades en la història el porter del Barça n'havia rebut menys en 16 jornades) i la davantera fa miques els millors registres de sempre. Només en la temporada 1950-51 s'havien superat els 51 gols de l'actual trident (54), però aquell equip havia encaixat 34 dianes.

TERCERA VERSIÓ MILLORADA / El tercer trident de Guardiola està batent les marques dels seus predecessors. La referència són els 100 gols que van sumar Messi, Etoo i Henry en la gènesi de la temporada perfecta, la del triplet (2008-09), en els 62 partits oficials. Al desembre, tots tres ja havien acumulat 43 dianes. La tercera versió, l'actual, ja està pels 51 en els 26 partits disputats fins ara.

Als davanters de la primera campanya els van ajudar 10 companys en la producció golejadora; en l'actual, han participat en els festins un total de 15 jugadors més. Entre ells, Ibrahimovic en el seu comiat en el primer partit de la temporada a la Supercopa de Sevilla. El suec va fer oblidar Etoo la temporada anterior amb un eficaç inici i Villa ha enterrat el record del seu predecessor en un tres i no res. I no només per haver marcat tot just un gol més que l'avui davanter del Milan.

UNA FEINA COL·LECTIVA / Villa s'ha incorporat a un engranatge ja rodat sense necessitat d'haver d'aprendre el complicat codi futbolístic del Barça. No és un futbolista anàrquic com Ibrahimovic, que va perdre el seu lloc per no mostrar la mínima solidaritat que exigeix Guardiola. Però, a més a més, Villa se sent partícip d'un estil que es basa en la força grupal més que en la genialitat dels individus. Encara que tingui Messi, la més destacada del món.

«Defensem com defensem gràcies als davanters. Només s'ha de veure com David (Villa) fa de lateral, com Messi va a les pressions i com corre Pedro», va explicar Guardiola. El seu missatge sempre incideix a repartir les responsabilitats entre el col·lectiu. Els davanters comencen a defensar i els defenses comencen a atacar.

Notícies relacionades

EL RÈCORD DE VALDÉS / Pedro, Messi i Villa s'atipen de fer gols sense que l'afany atacant del Barça minvi la seguretat defensiva. L'equip marca més gols i n'encaixa menys. Els blaugranes van rematar 18 vegades a la porteria de Kameni. Els blanc-i-blaus només van poder encarar Valdés en set. Però van tenir el mèrit d'aconseguir batre el meta blaugrana, guanyador les dues últimes Lligues del trofeu Zamora al menys golejat.

És gairebé un esdeveniment perforar la porteria del Barça. Valdés va veure trencada la seva ratxa de cinc partits sense rebre cap gol (Almeria, Panathinaikos, Madrid, Osasuna, Reial Societat), però va superar a Cornellà el seu rècord particular d'imbatibilitat. Osvaldo va parar en 577 minuts el comptador de Valdés, que no jugarà fins al 2 de gener. Demà, a la Copa contra l'Athletic, li toca a Pinto.