Seguretat ciutadana

Albiol rebateja la polèmica d’Omega de Badalona amb una nova unitat policial identificada amb un dimoni

Dotat de 14 agents i dos comandaments, el Grup Especial d’Intervenció Policial agafarà el relleu de la Unitat Omega, creada per l’alcalde Albiol durant el seu primer mandat

EL 2015 I El nou govern de Badalona dissol la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana

EL 2020 I La Guardia Urbana de Badalona recuperarà la Unitat Omega amb 30 agents a partir de l’octubre

Albiol rebateja la polèmica d’Omega de Badalona amb una nova unitat policial identificada amb un dimoni

AJUNTAMENT DE BADALONA

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ajuntament de Badalona ha anunciat la creació d’un Grup Especial d’Intervenció Policial (GEIP), que «agafarà el relleu de la Unitat Omega» de la Guàrdia Urbana. El consistori assegura que el GEIP es posarà en marxa les pròximes setmanes, i adjunta el que serà el logotip de la unitat, «un dimoni, com a referència a un dels principals símbols característics de Badalona», ha explicat l’executiu local en un comunicat.

El govern municipal preveu dotar aquesta nova unitat amb 14 agents i dos comandaments que es distribuiran en dos torns. De dilluns a dijous l’horari serà de 19.00 a 3.00 hores, i els divendres, dissabtes i les vigílies de dies festius el torn serà de les 18.00 hores fins a les 6.00.

Atès que les competències en matèria d’ordre públic recauen sobre els Mossos d’Esquadra, l’anunci d’Albiol evita parlar d’unitat antiavalots. Així, les funcions d’aquesta unitat queden circumscrites a l’actuació davant «situacions de fets delictius o en situacions d’incivisme especialment quan es donin a zones d’oci o en situacions de concentracions de persones a espais públics per garantir la convivència veïnal».

El consistori assegura que el GEIP «està especialment preparat per actuar amb rapidesa i recolzar les patrulles de la Guàrdia Urbana en els casos que sobrepassin la seva capacitat operativa i en situacions d’emergència, així com per actuar coordinadament amb altres cossos policials en operacions de gran envergadura». El GEIP també efectuarà «dispositius especials de trànsit, farà controls i inspeccions a establiments que originin problemes i durà terme tasques de policia administrativa».

«Aquesta nova unitat agafarà el relleu de l’Omega, que ha fet un treball molt valorat per la ciutadania», ha assegurat l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. Des de la seva creació, durant el primer mandat d’Albiol (2011-2015), la Unitat Omega va ser blanc de les crítiques dels grups d’esquerra del ple badaloní. D’aquesta manera, quan Dolors Sabater va arribar a l’alcaldia, una de les primeres decisions que va prendre va ser la dissolució de la unitat, que va ser recuperada per Albiol quan va tornar a agafar la vara de comandament municipal, el 2020.

«Aquest govern té des del primer dia un compromís amb la recuperació de la seguretat ciutadana i amb la millora de la dotació del personal i dels mitjans materials per a la Guàrdia Urbana», ha manifestat Albiol. En aquest sentit, ha recordat la nova convocatòria oberta per a la incorporació de 46 nous agents i la inversió d’1,5 milions d’euros per a la remodelació integral de la comissaria de la Guàrdia Urbana al Turó d’en Caritg.

El líder de l’oposició a l’Ajuntament de Badalona, Fernando Carrera (PSC), ha considerat en declaracions a aquest diari que es tracta d’«un altre element de propaganda del govern d’Albiol, merament estètic. El que necessita la ciutat és més policia i més mitjans, no canviar el nom a les unitats de la Guàrdia Urbana».

Sobre les condicions de treball de la plantilla de la policia local, Carrera ha declarat que no «es pot permetre el que denuncien els sindicats policials durant tant temps». El líder socialista es refereix a les denúncies per part dels sindicats majoritaris en la policia local de Badalona, SIP-FEPOL i PSU.

Notícies relacionades

Durant el mes d’octubre, el PSU ha denunciat, entre altres problemes, la falta de vehicles o l’estat dels transistors, «amb les bateries subjectades amb gomes de pollastre perquè cauen». Denúncies que comparteixen també a SIP-FEPOL, que sense anar més lluny divendres passat van emetre un comunicat en el qual asseguraven que els agents estan «indignats» per «l’estat dels vehicles patrulla, per l’escassetat de vehicles disponibles per patrullar i per la seva falta de neteja i manteniment».

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA