Seguretat ciutadana

Badalona amplia el patrullatge de la Unitat Omega fins a les sis de la matinada

  • Els agents no seran fixos i s’estableix un funcionament per torns

Badalona amplia el patrullatge de la Unitat Omega fins a les sis de la matinada

ACN / Albert Segura

3
Es llegeix en minuts
ACN

L’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) ha modificat el funcionament d’unitat de reforç i intervenció planificada de la Guàrdia Urbana, que l’exalcalde Xavier García Albiol va crear i va batejar com a Unitat Omega. Malgrat la picabaralla política que ha generat l’existència i objectius d’aquesta branca del cos, el govern de Rubén Guijarro no només la manté, sinó que n’ampliarà les hores de servei.

Actualment, la unitat és operativa de 18 h a 2 h, però a partir de febrer patrullarà de 14 h a 6 h. D’altra banda, amb l’objectiu de treure pressió als agents, la unitat es dissol com a tal i passa a ser un servei més de la Guàrdia Urbana, amb un funcionament per torns pel qual passaran de forma rotatòria diferents policies. Sempre hi haurà en servei vuit agents.

Els canvis, que suposen augmentar en vuit les hores diàries de patrullatge d’aquesta unitat, ara reconvertida a servei, s’implementaran l’1 de febrer. L’alcalde, Rubén Guijarro, defensa que el nou funcionament va d’acord amb les demandes del mateix cos i de la ciutadania per tenir més seguretat a la ciutat: «També s’han de protegir els qui ens protegeixen», afirma.

El servei actual, explica l’alcalde, estava molt limitat a una franja horària i a uns agents determinats. Això, diu, provocava que la ciutat es quedés sense reforç policial bona part de la nit i matinada i que les baixes i vacances dels agents de la Unitat Omega fessin que sovint quedessin coixos d’efectius.

Servei «integral»

Ara, comenta l’alcalde, s’intentarà donar un servei «integral» a veïns i agents, distribuint millor els recursos humans i possibilitant que es pugui mantenir sempre un equip de vuit agents per tanda en el nou servei de reforç i intervenció planificada. En aquest sentit, tots els agents que ho vulguin en podran formar part i s’establiran torns rotatius cada mes.

El que no variarà és la funció de la unitat, que oferirà serveis a demanda de la direcció en llocs amb més incidència delictiva, així com el reforç que requereixin la resta de patrulles i serveis del cos. «Volem consolidar un servei millor en un moment en què la seguretat és una prioritat», afirma l’alcalde.

Càmeres de seguretat als ‘camins liles’

D’altra banda, el nou govern municipal de Badalona, sorgit de la moció de censura del mes de novembre passat, també es va comprometre a la instal·lació de les primeres càmeres de seguretat a les zones més conflictives de la ciutat abans que acabi el mandat, d’aquí poc més d’un any. Aquesta és una de les noves inversions que vol afrontar l’Ajuntament en matèria de seguretat aquest 2022, quan preveu destinar 1,4 milions d’euros a l’entorn de la Guàrdia Urbana. També es preveu implementar càmeres subjectives als agents i la renovació i ampliació del parc mòbil de la policia.

L’alcalde, Rubén Guijarro, afirma que la primera actuació amb les càmeres es farà en alguns dels punts que el Grup Dones de Llefià ha definit com a ‘camí lila’. La iniciativa s’ha estat treballant l’últim any i consisteix en la identificació de places i carrers poc segurs per reclamar a les administracions l’impuls d’un urbanisme amb ulls de dona.

El col·lectiu reclama millores en la il·luminació de carrers, la transformació urbanística d’espais amb obstacles i racons que incrementin la inseguretat o solucions, com poden ser les mateixes càmeres de seguretat, a places i carrers poc transitats. En total, el Grup Dones de Llefià té identificats més de 300 punts amb deficiències només en aquest barri.

Rubén Guijarro encara no ha volgut avançar la ubicació ni el calendari per a la implantació de les primeres càmeres , però des del consistori calculen que els primers aparells es podrien instal·lar a finals d’any, tenint en compte tota la tramitació prèvia que s’ha de fer per obtenir els permisos i licitar el contracte.

Notícies relacionades

A Badalona ja es van instal·lar càmeres de videovigilància de trànsit a l’entorn urbà al barri de Sant Roc durant el primer mandat de Xavier García Albiol, el 2012. L’objectiu era que, sense ser càmeres de seguretat, tinguessin un efecte dissuasori per reduir la conflictivitat en ‘punts calents’ de la ciutat. El que es planteja ara és totalment diferent.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO