Símbol de la ciutat

L’autora de l’estàtua d’Anís del Mono treu ferro a la seva vandalització: «És com una intervenció urbana»

«Potser aquesta pintura vermella li dona un discurs, com de mico ferit, que una estoneta pot donar joc», reflexiona Susana Ruiz Blanch, autora de l’escultura

Detingut un home per vandalitzar la icònica estàtua d’Anís del Mono a Badalona

L’autora de l’estàtua d’Anís del Mono treu ferro a la seva vandalització: «És com una intervenció urbana»

CEDIDA

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Tot just saber-se que l’escultura d’Anís del Mono de Badalona havia sigut vandalitzada, aquest dijous al migdia, el telèfon de Susana Ruiz Blanch, la seva autora, va començar a treure fum: «Molts m’explicaven el que havia passat com si l’hi haguessin fet a un fill meu, però a mi no m’afecta especialment». «Si l’haguessin tallat seria diferent... ¡aix, això faria més mal!, però és pintura, que la netegin i ja està». «La vida real és així», assumeix Ruiz.

Així, que ruixar l’icònic mico amb pintura vermella no ha incomodat massa l’autora: «Li fan altres coses que em molesten més, com posar-li xiclet dins de les orelles, o a la comissura dels llavis, que no estan enganxats perquè sigui més realista». D’entre les diferents maneres de vandalitzar la seva obra, «llançar-li una galleda de pintura pot ser de les que tingui més gràcia, no deixa de ser una intervenció urbana», reflexiona Susana Ruiz. «Potser aquesta pintura vermella li dona un discurs, com de mico ferit, que una estoneta pot donar joc. Una espècie de mirada antropològica del que passa amb els elements que alteren l’espai urbà».

L’incident ha agafat l’escultora lluny de la seva casa de Badalona, així que no ha pogut desplaçar-se fins a la platja per veure amb els seus propis ulls l’obra, vandalitzada encara amb esprai vermell: «Torno ben aviat, si no arribo a temps de veure-la pintada, arribaré a temps de veure com la netegen», assumeix.

Susana Ruiz considera que els veïns de Badalona veuen el mico de bronze, que llueix als peus del pont del Petroli des de fa 11 anys, com una icona de la ciutat: «Representa l’alliberament del mico de la seva pròpia etiqueta, m’encanta perquè representa haver pogut treure alguna cosa d’una marca, etiquetada, tancada, de sobte alliberar-la i que passi a ser una altra cosa».

Vandalitzat anteriorment

El 2016 una o diverses persones van seccionar l’ampolla d’anís «per sota del coll», recorda Ruiz. L’ajuntament va contactar amb ella perquè la restaurés: «Com que he parit jo l’escultura, me la conec del tot».

Notícies relacionades

En aquesta ocasió, l’escultora no ha rebut cap trucada del consistori comandat per Xavier García Albiol: «L’escultura és de bronze, ho aguanta tot bastant bé, només cal aplicar-hi algun decapant, algun netejador de pintura, i surt fàcil», indica Ruiz. Això sí, adverteix l’escultora: «No s’ha de rascar, s’hi aplica el producte, s’espera que s’estovi i es treu amb un fregall, ¡no amb rasqueta, que es ratlla!».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona

Temes:

Badalona