Agressions sexuals

Radiografia del Màgic Badalona, el centre comercial vinculat a violacions grupals

Radiografia del Màgic Badalona, el centre comercial vinculat a violacions grupals

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Tot va començar als lavabos del centre comercial Màgic, a Badalona (la quarta ciutat més poblada de Catalunya, 223.506 habitants) el novembre de l’any passat. Un grup de sis menors d’edat va abusar sexualment, a punta de navalla, d’una nena d’11 anys. A partir del moment en què es van conèixer aquests fets, el març del 2023, van sortir a la llum dos casos similars més. De nou entre menors; de nou al Màgic.

L’existència i el pes institucional del Màgic no es pot entendre sense tenir en compte l’equip de bàsquet de la ciutat, el Club Joventut Badalona (la Penya), que juga els seus partits al Palau Olímpic de Badalona, l’estadi construït per als Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, situat a 50 metres del Màgic. La càrrega simbòlica que tenen la Penya i l’Olímpic són molt importants per a l’orgull badaloní. El Joventut és un clàssic del bàsquet mundial, l’Olímpic és la casa de la Penya i va allotjar el 1992 el campionat olímpic de bàsquet. Tot això permet que a la ciutat se la conegui com «el bressol del bàsquet europeu».

Una de les vies de subsistència econòmica del Joventut de Badalona són els recursos que arriben anualment des de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet, una entitat amb un patronat format pel consistori municipal i el club mateix. Aquests diners corresponen al cànon que el Màgic Badalona paga a canvi d’explotar els terrenys municipals sobre els quals es va construir el complex. Uns recursos que el club ha d’utilitzar per al manteniment del pavelló i l’impuls del bàsquet base.

Interior del centre comercial Màgic Badalona

/ ZOWY VOETEN

Un centre comercial més

Inaugurat en plena crisi econòmica del 2008, el Màgic Badalona va néixer com un centre comercial especial que pretenia conjugar l’oci, el comerç i l’esport al mateix recinte. Inicialment hauria d’haver allotjat un museu del bàsquet i una residència d’esportistes. Amb els anys, el projecte va variar i es va projectar la construcció de dos hotels. Però no va passar res d’allò

De fet, la idea inicial era dedicar 5.000 metres quadrats al comerç, però els comptes no sortien i la superfície comercial va acabar-ne ocupant 12.500. Tot això per a desesperació dels comerciants del barri pròxim de Llefià, que es van oposar frontalment a la construcció del recinte, advertint que la proximitat del gran centre comercial provocaria un descens en les vendes del comerç de barri.

El Màgic s’aixeca als peus de l’autopista C-31, que divideix Badalona en dos i que, d’alguna manera, serveix de frontera artificial en la qual es reflecteixen les desigualtats socials de la ciutat. De fet, el Màgic també està partit en dos edificis annexos, situat el primer al barri de la Salut i el segon, a Sistrells.

Les divisions se succeeixen. Des de la terrassa del Màgic, allà on hi ha la pilota gegant de bàsquet que corona tot el complex comercial, s’entreveu l’‘skyline’ badaloní. A un costat, el de la muntanya, els barris populars de Sistrells, la Salut i Llefià, tots aquests amb una renda mitjana per persona entre els 9.000 i els 10.000 euros. És a dir, uns 2.000 euros per sota de la mitjana de la ciutat, i pràcticament la meitat de la mitjana del barri més ric, el del Centre (17.970 euros). La densitat de població és molt alta per sobre de la C-31. El quilòmetre quadrat que engloba els barris de Llefià i Santa Rosa (a la veïna Santa Coloma de Gramenet) és el tercer més densament poblat d’Europa.

Terrassa superior del centre comercial, amb l’estructura en forma de pilota de bàsquet que corona el conjunt

/ ZOWY VOETEN

A l’altre costat de la carretera, el contrast. Les noves vivendes del barri del Gorg atrauen veïns amb més poder adquisitiu que el dels seus veïns a l’altre costat de l’autovia. Si tot continua el seu curs, el 2024 aquests nous veïns podran disfrutar del canal del Gorg, una llengua d’aigua que s’introdueix uns 360 metres a la ciutat com a prolongació del port i que acollirà uns 300 amarratges nous d’embarcacions esportives de luxe. 

La vida continua igual

Com en tot centre comercial corrent, les dinàmiques vitals es reprodueixen en dos nivells. D’una banda, els treballadors. Fins i tot sent 90 els locals comercials que acull el Màgic Badalona, és fàcil que els empleats es coneguin bé entre ells, com en una mena de colònia tèxtil moderna. A l’altre extrem, l’anonimat dels vuit milions de clients que visiten anualment el recinte contrasta amb la familiaritat que es professen els treballadors. 

Ja sigui per comprar, per menjar o simplement per passejar, la ubicació central del complex comercial als barris del sud de la ciutat el converteix en un formiguer de persones que deambulen anònimament per les instal·lacions. No és estrany, d’aquesta manera, que el grup d’adolescents que ha perpetrat aquestes agressions trobés, en un primer moment, l’anonimat necessari en un lloc com el centre comercial Màgic Badalona.

Una vegada conegut el primer cas de violació grupal, el problema semblava que derivava de la seguretat del Màgic Badalona, i en això es van centrar els esforços de les institucions. A finals de març, després d’una reunió entre l’Ajuntament de Badalona, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la direcció del Màgic, es va acordar reforçar la vigilància i el patrullatge dels dos cossos de policia a l’interior del centre comercial. La policia explica que des d’aleshores no s’ha registrat cap agressió més dins del recinte. No obstant, a preguntes d’EL PERIÓDICO, els comerciants afirmen que encara fa falta més seguretat.

El centre comercial Màgic Badalona, després de la C-31, autopista urbana que divideix la ciutat en dos

/ ZOWY VOETEN

Mentre es reforçava la seguretat al Màgic, continuava el viacrucis de la primera víctima i de la seva família. Els acusats havien gravat l’agressió i el vídeo va córrer com la pólvora. A més, el germà de la nena estava rebent amenaces per part de l’entorn dels agressors. 

Notícies relacionades

Des d’aquesta primera denúncia de violació als lavabos del Màgic, els casos d’agressions sexuals grupals a Badalona s’han anat succeint. La policia catalana va facilitar-ne dijous les dades exactes. L’últim any, els Mossos han registrat 8 agressions sexuals a Badalona, protagonitzades per 20 menors d’edat i un jove de 18 anys, tots amb més o menys grau d’implicació. Quatre dels menors han participat en més d’una agressió. En tres dels casos, agressors i víctimes es coneixien, ja que pertanyien al mateix entorn. La majoria dels investigats estan identificats i, de moment, hi ha sis detinguts. De les vuit agressions, tres van tenir lloc al Màgic de Badalona

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona.