Santeria al barri de Canyadó

Enjudicien quatre acusats de sacrificar animals per a rituals de santeria a Badalona

L’oenagé AnimaNaturalis va denunciar el cas i exerceix com a acusació particular

Enjudicien quatre acusats de sacrificar animals per a rituals de santeria a Badalona

ANIMANATURALIS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge de Badalona ha ordenat l’obertura de judici oral contra quatre acusats de sacrificar diverses aus i un cabrit per fer rituals de santeria, que s’enfronten a penes d’entre sis i divuit mesos de presó per un delicte de maltractament animal.

Segons ha informat aquest dijous l’organització AnimaNaturalis, que va denunciar el cas i que exerceix l’acusació particular contra els quatre acusats, la fiscalia només manté l’acusació contra dos.

El cas va ser denunciat el 2020 per AnimaNaturalis després de descobrir que algunes persones practicaven rituals de santeria en els quals sacrificaven animals cada setmana al barri del Canyadó de Badalona.

Després de denunciar-ho a la Guàrdia Urbana, els agents van poder impedir in extremis el sacrifici de tretze animals, entre els quals hi havia un gall, nou gallines i tres guatlles.

Els agents van entrar al portal just darrere dels imputats, als quals van decomissar els animals vius, ficats en capses de cartró.

Un any rere la pista

AnimaNaturalis ha recordat que feia un any que seguia la pista d’aquestes persones, però a causa de la pandèmia i el confinament van haver de posposar les guàrdies al carrer per reunir prou proves gràfiques i identificar un patró que els permetés anticipar quan havia de ser el següent sacrifici.

«Vam fer unes quantes esperes, fins que un dia vam aconseguir veure com sortien del portal dos homes carregats amb bosses d’escombraries», ha explicat la directora de l’ONG animalista, Aïda Gascón.

«Van llençar les bosses al contenidor, i quan se’n van anar ens vam ficar dins. Els cossos dels animals, encara calents, estaven decapitats», ha explicat.

Durant la investigació, els agents van trobar bosses d’escombraries que contenien gallines i galls decapitats i un cabrit degollat.

AnimaNaturalis demana 18 mesos de presó

AnimaNaturalis es va personar com a acusació popular per sol·licitar la pena més alta, de fins a 18 mesos de presó per delictes de maltractament animal amb l’agreujant de mort.

Segons l’ONG, durant la fase d’instrucció, els acusats van reconèixer que van portar a terme sacrificis sense atordiment previ, els van seccionar el cap i van deixar que es dessagnessin fins a la mort.

L’escrit d’acusació del ministeri fiscal només imputa dos dels acusats i demana el sobreseïment provisional dels altres, tot i que el jutge, a petició de l’acusació particular, ha acceptat dictar l’obertura de judici oral de tots.

Notícies relacionades

AnimaNaturalis considera que hi ha «indicis contundents» que apunten a la comissió del delicte de maltractament animal per part de les quatre persones implicades en el cas, per la qual cosa van demanar que siguin jutjades totes quatre.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO