RITUALS DE SANG

Així van enxampar els santers de Badalona que sacrificaven desenes d'animals a la setmana

La Guàrdia Urbana ha imputat quatre persones per un delicte molt greu de maltractament animal

L'ONG AnimaNaturalis va ser qui va destapar el cas, alertada per les sospites d'un veí

img 0079 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Desenes d’animals han sigut sacrificats en els últims mesos en dues vivendes limítrofes d’un bloc de pisos del barri de Canyadó, a Badalona. Aquesta és la conclusió a què va arribar l’oenagé animalista, AnimaNaturalis, després d’investigar l’edifici i comprovar com, setmanalment, diverses persones entraven a dos domicilis particulars amb animals de granja engabiats i es desfeien dels seus cossos degollats i decapitats en un contenidor pròxim.

El presumpte autor d’aquesta matança és un conegut santer, originari de l’Argentina, en connivència amb una dona i uns altres dos homes de nacionalitat espanyola que haurien sigut els encarregats de proporcionar-li desenes de gallines, coloms, guatlles i fins i tot xais acabats de néixer. L’objectiu era portar a terme rituals de sang, molt estesos en el culte de la santeria.

El 23 d’octubre passat, la Guàrdia Urbana de Badalona va aturar in extremis el sacrifici de 13 animals, i ara la banda s’enfronta a càrrecs tipificats com a molt greus en la llei de benestar animal de Catalunya. AnimaNaturalis també es personarà com a acusació popular per demanar la pena més alta, que podria ser de fins a 18 mesos de presó.

Sacrificis setmanals

«Desconeixem quant temps porten fent els rituals, però el santer té els dos pisos –on sacrificava els animals– en propietat des de fa més de 10 anys», explica, en declaracions a EL PERIÓDICO, l’agent de la Guàrdia Urbana que ha portat el cas, Valeska Alvarado. En tot aquest temps, cap veí del bloc va dir res. «Tampoc hi va haver cap denúncia dels clients, sinó se’ls hauria pogut imputar, també, un delicte d’estafa», es lamenta la policia.

La Guàrdia Urbana va aturar in extremis el 23 d’octubre passat el sacrifici de 13 animals

No obstant, aquestes anades i vingudes amb animals no van passar desapercebudes a un testimoni, que va donar la veu d’alarma a AnimaNaturalis, que fa un any va decidir actuar pel seu compte. «Vam organitzar una vigilància perquè necessitàvem proves per portar a la policia. L’oportunitat va arribar durant el desconfinament, quan vam descobrir que el ritual es portava a terme cada divendres», descriu la directora de l’oenagé, Aïda Gascón.

Els voluntaris van observar que la banda es desfeia dels cossos, encara calents, en bosses d’escombraries. Entre aquests hi havia xais decapitats, encara amb el cordó umbilical.

El més paradoxal és que en una entrevista penjada a internet el mateix santer de Badalona confessa que el sacrifici animal suposa «només» un 10% de la santeria. Un fet que no es correspon amb les proves recopilades ja que, segons l’oenagé, aquesta pràctica s’estaria portant a terme des de fa, «com a mínim», cinc anys. Així mateix, també obre una altra incògnita sobre si els establiments que venien animals vius a la banda, serien (o no) coneixedors del final que tenia el bestiar i l’aviram.

Negoci lucratiu

Notícies relacionades

Malgrat que els anomenats rituals de sang són il·legals a Catalunya, hi ha qui hi ha vist un negoci molt lucratiu. Es poden trobar anuncis en pàgines d’internet com, per exemple, a Milanuncios.com. «Hi ha clients que paguen molts diners per fer amarratges d’amor, trobar feina o curar una malaltia. És una estafa en tota regla», denúncia Gascón. «Durant la nostra investigació vam descobrim el cas d’una persona que va arribar a pagar fins a 30.000 euros per recuperar la seva exparella. El santer li havia demanat aquesta quantitat perquè, suposadament, per fer el ritual havia de viatjar a l’Àfrica a matar quatre cocodrils», afegeix.

Una de les gallines rescatades in extremis abans de ser sacrificada per la banda de santers de Badalona / Animanaturalis

«Lamentablement, molts desconeixen la normativa i pensen que aquests sacrificis entren dins la llibertat religiosa quan no és així», resumeix l’agent Alvarado. Els animals rescatats in extremis de la banda de Badalona han sigut portats a la Fundació Santuari Gaia.

Altres casos

Tant l’oenagé AnimaNaturalis com la Guàrdia Urbana de Badalona coincideixen que aquest cas es tracta d’«un fet extraordinari». No obstant, no és la primera vegada que, en entorns naturals de la quarta ciutat més gran de Catalunya, com el parc de la Mediterránea o el turó de Montigalà, apareixen restes d’animals morts en sacrificis rituals.