Crítica de desemparament

La mare d’una víctima agredida a Màgic Badalona denuncia «abandonament institucional i policial»

«Ens menystenen perquè som de Badalona», clama la familiar d’un cas més vinculat al centre comercial

La mare d’una víctima agredida a Màgic Badalona denuncia «abandonament institucional i policial»

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Teresa Prados, mare d’una de les víctimes (menor d’edat, 17 anys) d’agressions sexuals al centre comercial Màgic Badalona, ha denunciat aquest dimecres en roda de premsa l’«abandonament per part de les institucions, els cossos policials i el centre comercial». L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha demanat per la seva banda disculpes a la família.

Segons la denúncia familiar, la menor va ser objecte d’una agressió en què hi va haver implicats 10 joves, fets que es troben sota investigació policial i que se sumen als d’una altra agressió sexual en grup a una altra menor (11 anys) al mateix centre comercial que una altra família de Badalona va denunciar a principis de març.

L’«abandonament», segons els fets relatats per Prados, va començar en el mateix moment de l’agressió. Primer, per part del personal de seguretat del centre comercial: «La van menystenir, li van dir que marxés, que no molestés, van passar d’ella», denuncia la mare de la víctima. 

«Per a les veïnes d’aquests barris, el Màgic és el nostre centre comercial de referència. Però la direcció del centre ha demostrat que només hi és per protegir els interessos de les grans empreses».

Al desembre, gairebé quatre mesos després dels fets, la víctima va acudir als serveis municipals d’atenció a la salut mental. Allà, explica la mare, li van donar pastilles per dormir «i poc més; també la van menystenir». Fins al març, la víctima no va ser derivada a la unitat de violència de gènere de l’Hospital de Can Ruti. «La meva filla està desemparada, però no és l’única: aquesta és la realitat de totes les víctimes d’agressions sexuals», ha lamentat Teresa Prados.

Així mateix, la familiar de la menor ha denunciat que els agents encarregats de la investigació posen en dubte el relat dels fets que fa la seva filla. Segons afirma Prados, divendres passat, 24 de març, la víctima va acudir a una roda de reconeixement organitzada pels Mossos d’Esquadra.

Prados explica que la seva filla va sortir plorant d’aquest procés perquè els agents li van insinuar que estava mentint: «La van mirar d’obligar a reconèixer algú, tot i que fos innocent», relata Prados. «Fins i tot li van arribar a dir que, si no reconeixia algú, estaria engegant a rodar la investigació policial», ha insistit la familiar.

El cos de Mossos, consultat per aquest diari, no s’ha pronunciat en aquest sentit. L’Ajuntament de Badalona informa que s’han establert una sèrie de mesures de seguretat que afecten l’interior i l’exterior del recinte. Unes mesures consistents en «el patrullatge a peu d’agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana».

«Millorar els protocols de seguretat»

El Govern municipal de Badalona es va reunir el mateix dimarts amb representants de l’Hospital de Can Ruti, de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra i del mateix centre comercial, amb l’objectiu de «millorar els protocols de seguretat a l’interior del centre comercial», segons informa el consistori.

«Des del moment que s’ha tingut coneixement d’aquests fets, s’han activat els recursos municipals que tenim i que podem posar al servei de les víctimes. Alhora, també s’ha contactat amb els familiars de les víctimes per posar-nos a la seva disposició pel que poguessin necessitar», diu el comunicat de l’ajuntament.

En efecte, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, va parlar aquest dimarts amb Teresa Prados, que li va relatar el calvari que viu la seva filla des del dia de l’agressió sexual l’agost passat: «L’alcalde ens diu que estan amb nosaltres, però no concreta res. Ens pregunta què necessitem, però no concreta. Ara aixeca la bandera de l’acompanyament, però ens sentim abandonades», ha alertat la mare de la víctima.

Atrevir-se a denunciar

Totes aquestes traves, ha assegurat Prados, són les que expliquen que les víctimes tinguin por, o no s’atreveixin, a denunciar: «Això arriba a passar a Pedralbes i estic segura que tots els protocols haguessin funcionat molt millor». «Ens abandonen perquè som de Badalona i no importem», ha conclòs la familiar.

La mare de la víctima no ha estat sola en la roda de premsa. L’han acompanyat Paula Leiva, portaveu de l’associació Lliures i Combatives, que ha convocat una manifestació en protesta per les agressions, així com per la suposada «desprotecció» de les institucions. La cita, el 29 d’abril, a les 11.30 h. La marxa sortirà de la plaça de la Vila i acabarà a les portes del centre comercial.

També ha pres la paraula Borja Latorre, del Sindicat d’Estudiants. Latorre ha exigit la creació d’una assignatura d’educació sexual inclusiva, obligatòria i avaluable, a les escoles i instituts catalanes. La roda de premsa ha acabat amb una sèrie de peticions de dimissió: «No només volem renúncies, també volem disculpes, eines, suport i, sobretot, que això no torni a passar».

Notícies relacionades

Prados, Latorre i Leiva han exigit la dimissió de la direcció del centre comercial, el final del contracte amb l’empresa de seguretat que treballa al Màgic, la dimissió dels responsables de la investigació del cos de Mossos i unes disculpes per part de l’Ajuntament de Badalona.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona