La Fura dels Baus inaugura nou local al Port de Badalona enfocada en projectes internacionals

  • La Fura abandona així la que fins ara era la seva seu, l’antiga nau de Muebles Rojas, també a Badalona

La Fura dels Baus inaugura nou local al Port de Badalona enfocada en projectes internacionals

ALBERT SEGURA / ACN

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Fura dels Baus ha estrenat aquest dijous el seu nou local al Port Esportiu de Badalona, en el cinquè aniversari de la seva Fundació Èpica, de la qual espera consolidar la internacionalització com a referent d’hibridació entre humanitats, ciència i tecnologia.

La Fura abandona així la que fins ara era la seva seu, l’antiga nau de Muebles Rojas, també a Badalona, i a les seves noves instal·lacions acollirà projectes tant nacionals com internacionals, ja que ofereix als interessats un entorn d’experimentació dotat amb tecnologies innovadores.

La Fundació Èpica, amb les seves activitats, vol continuar treballant per fomentar el reconeixement de la investigació artística com a pràctica fonamental, al mateix nivell que la ciència i la tecnologia, per fer front als reptes i canvis sistèmics del futur i generar nou coneixement amb la societat.

La inauguració ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; el director general del departament de Cultura, Jordi Foz; el president de la Fundació Èpica i director de La Fura dels Baus, Pep Gatell; i el gerent de Marina Badalona, Imanol Sanz.

Amb l’objectiu d’aconseguir la internacionalització i digitalització del Port, l’Ajuntament i la Marina de Badalona van posar a disposició de la Fundació Èpica Fura dels Baus un nou espai que permetrà transformar el Moll de Capitania en un espai de coneixement i noves tecnologies per a la ciutat.

Èpica compta amb quatre línies principals d’activitat, amb l’objectiu d’assegurar la missió principal de l’entitat, com són activitats de R+D+i, socioculturals i de territori, de residència, i de disseminació, transferència del coneixement i internacionalització.

Projecció internacional

Entre els projectes previstos per la Fundació Èpica durant aquest any i el 2024 destaquen activitats i residències del nou ‘regional center’ de S+T+ARTS, cofinançat per la Comissió Europea, juntament amb socis catalans de referència, com el Barcelona Supercomuting Center i RCR Arquitectes.

També hi col·laboren organitzacions de l’àmbit internacional, com el High Performance Computing Center de Stuttgart i SONY Europa, entre d’altres.

Durant la inauguració, el president de la fundació ha reivindicat el paper d’Èpica com a «centre d’investigació d’hibridació entre humanitats, ciència i tecnologia».

Pel que fa a Foz, ha definit l’aposta del departament per convertir la cultura en la «quarta pota de l’Estat del Benestar, tan important com la salut o com l’educació», i a més ha defensat l’existència d’espais com Èpica, «que apostin per la formació, l’aprenentatge mutu».

Per la seva banda, l’alcalde de Badalona ha assenyalat que «la Fura o la Fundació i el futur són sinònims, i que aquesta nova seu ha de ser el primer pas per tenir-la encara més consolidada».

Més de 100.000 visualitzacions

Èpica ha organitzat més de 25 projectes multidisciplinaris, on han participat més de 800 creatius, més de 100 experts i investigadors, amb una audiència de 15.000 persones en els esdeveniments físics i que han generat un impacte digital de més de 100.000 visualitzacions.

A més, forma part des del juny del 2022 de l’European Institute of Innovation Technology (EIT) Culture & Creativity, el nou instrument europeu que té com a missió fomentar la competitivitat de les indústries culturals i creatives a Europa.

Notícies relacionades

La Fundació està acreditada com a Centre de Creació de la Generalitat de Catalunya, i s’ha erigit com un centre d’investigació multidisciplinària en arts avançades basat en aprenentatge mutu, la suma de talents, la creació col·lectiva i els processos de col·laboració horitzontal entre disciplines.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona