Campanya davant el 28 de maig

«Manual ‘pas a pas’ davant les okupacions»: Albiol fia la seva majoria absoluta al discurs antiocupació

  • L’exalcalde presenta, quan falten tres mesos per a les municipals, un díptic «per donar eines als veïns», en la línia de la seva anunciada regidoria antiocupació

  • CONTEXT | El relat antiocupació copa la precampanya a Badalona: el govern i Albiol contraprogramen propostes

«Manual ‘pas a pas’ davant les okupacions»: Albiol fia la seva majoria absoluta al discurs antiocupació

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

«¡A la recerca dels catorze!», diu a una veïna curiosa Xavier García Albiol, candidat del Partit Popular (PP) a l’alcaldia de Badalona, segons després de presentar una inèdita proposta que ha catalogat de «pionera». Es refereix als catorze regidors –ara en té onze– que necessita per arribar a la majoria absoluta al Ple en les eleccions municipals del 28 de maig.

De no aconseguir-los, Albiol preveu, perquè així s’ha encarregat de transmetre-ho amb més o menys explicitud l’actual govern (el PSC, ERC, els comuns i Junts), que el pacte multicolor en contra seu per tornar a deixar-lo fora del poder a la ciutat és altament probable.

Aquesta proposta «pionera», presentada aquest dijous, 23 de febrer, en una carpa retolada amb «Badalonisme» al barri de Nova Lloreda, es fonamenta en un «manual d’actuació davant una okupació il·legal», un díptic provocatiu que suposa el «primer document ‘pas a pas’ que edita un partit polític», va afirmar l’exalcalde popular, amb el qual pretén «donar eines als veïns davant aquest llast que pateix Badalona».

De fet, la idea opera en la línia de la seva fins ara ‘promesa estrella’ si aconsegueix l’alcaldia: crear «la primera regidoria a Catalunya i Espanya especialitzada en la lluita contra l’okupació il·legal» a Badalona, dotada amb cinc milions d’euros, que disposaria d’una oficina d’atenció i una ordenança municipal pròpies, en paraules d’Albiol.

Albiol, per tant, no només està ja en campanya, sinó que, a través del discurs antiocupació, també ha començat a governar quan falten tres mesos per als comicis locals. Davant, això, sí, aquest cop ha punxat a l’os: lluny d’evitar el fang i les contradiccions a l’esquerra, el govern municipal va posar en marxa una nova unitat policial antiocupacions. La mesura va coincidir en el temps amb l’anunci d’aquesta regidoria antiocupació, fet amb el qual Albiol es vanta de portar l’executiu local al seu rebuf.

Així, la batalla per veure qui planta més cara a les ocupacions està servida a Badalona. I, de rerefons, una nova llei recentment aprovada al Parlament que habilita els ajuntaments a instar al desallotjament si el propietari gran forquilla no actua en 30 dies, «una llei acomplexada; un brindis al sol que no servirà de gairebé res», segons Albiol. El seu partit, el PP, es va abstenir al Parlament juntament amb Vox (el PSC, ERC, Junts i Cs hi van votar a favor) a l’aprovació de la norma.

«La majoria de partits a Badalona estan a favor de l’ocupació»

El nou manual editat i repartit –en bustiarà 30.000 exemplars– per Albiol, diu el popular, «no pretén que la ciutadania faci justícia pel seu compte», sinó establir un ‘pas a pas’ en funció de si l’ocupació es produeix en menys de 24-48 hores o en més de 48 hores. L’ha editat, va proclamar, com a resposta al fet que «la majoria de partits a Badalona estan a favor de l’ocupació».

Així, el díptic estableix vuit passos esquemàtics, des de trucar al 112 fins a comunicar als potencials ocupes que han d’abandonar la vivenda. «La mateixa comunitat de veïns pot adoptar l’acord de no deixar-los entrar a les zones comunitàries», conclou el document, darrere del qual hi ha un «estudi tècnic», va afirmar l’exalcalde.

Segons les últimes dades del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, el nombre de denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra per usurpació i ocupació d’immobles durant l’any 2021 va ser de 7.322 al conjunt de Catalunya, de les quals 577 corresponen a Badalona.

Notícies relacionades

Fonts del govern de Badalona reconeixen la preocupació entorn de les ocupacions i els esforços per evitar-les. Segons dades de la Guàrdia Urbana de Badalona, durant el 2020 i el 2021 les ocupacions a la gran ciutat catalana es van mantenir entre les 30 i 60 de mensuals aproximadament, entre temptatives i consumades, amb un total de 361 ocupacions consumades el 2020 i 293 el 2021, any en què Albiol va ser alcalde fins al novembre, quan va fructificar una moció de censura arran dels Papers de Pandora.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona