Seguretat ciutadana

Dolors Sabater projecta una unitat d’assumptes interns per a la Guàrdia Urbana de Badalona

  • És la segona proposta en matèria de seguretat presentada per l’exalcaldessa des que va anunciar la seva candidatura

Dolors Sabater projecta una unitat d’assumptes interns per a la Guàrdia Urbana de Badalona
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exalcaldessa de Badalona (Barcelonès) i candidata a l’alcaldia a les municipals del 2023 per Guanyem Badalona, Dolors Sabater, va anunciar aquest dimarts, 17 de gener, que, si governa de nou a la ciutat, crearà una unitat d’assumptes interns a la Guàrdia Urbana de Badalona.

L’objectiu diuen que és «garantir que els efectius de la policia municipal s’adeqüin als principis que han de regir la seva tasca» i «perseguir les il·legalitats tant fora com dins del cos».

Des de Guanyem Badalona En Comú, actualment a l’oposició del consistori, expliquen que la proposta neix arran d’una notícia de la setmana passada a la qual es va informar de 17 expedients oberts contra agents de la Guàrdia Urbana de Badalona per accions que podrien ser constitutives d’infraccions disciplinàries greus o molt greus i, fins i tot, delictives.

Una vegada finalitzats, els expedients van ser traspassats al màxim responsable de Recursos Humans, que només va obrir dos expedients disciplinaris, un dels quals ha prescrit.

La informació va sortir arran d’una querella interposada pel Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (SICPOL) contra el regidor de Recursos Humans de Badalona per «ocultar» quinze expedients d’informació reservada a agents de la policia local i per la seva inacció davant una «vaga encoberta» al cos.

El debat local per la seguretat

Des de Guanyem Badalona diuen que es tracta d’accions que consideren «intolerables» en aquest cos, tals com «el maltractament a detinguts, l’ús il·legítim de la força, la desobediència d’ordres directes dels seus comandaments, la pèrdua d’arma de foc o la falsificació de documents públics».

Amb referència a aquesta notícia, Dolors Sabater va declarar que «aquests fets tan greus són conseqüència del model policial d’Albiol», un model policial que la líder de Guanyem Badalona considera «equivocat».

La Unitat d’Assumptes Interns és la segona proposta en matèria de seguretat anunciada per Sabater des que va anunciar la seva candidatura. A mitjans de desembre, l’exalcaldessa va explicar, en una roda de premsa al barri de Sant Roc, que, en cas de tornar a governar a Badalona després de les eleccions municipals del 2023, crearà una «regidoria de la dignitat i de la seguretat humana».

Des de fa uns mesos, la seguretat protagonitza bona part de les precampanyes electorals i de les mesures impulsades per alguns ajuntaments metropolitans. Precisament, Badalona és un dels escenaris on aquest debat entorn de la seguretat ha pres més força.

Els assumptes interns

Sobre els objectius de la suposada Unitat d’Assumptes Interns, des de Guanyem assenyalen que esperen que contribueixi a «incrementar l’eficàcia i eficiència d’investigacions internes per possibles conductes constitutives d’infracció penal, contràries al règim disciplinari o al codi d’ètica policial».

També aspiraria a identificar bones pràctiques policials per promoure l’exemple i reconeixement, incrementar les accions per promocionar les bones pràctiques policials o contribuir a la prevenció i detecció de conductes contràries a l’ètica policial o a la legalitat vigent.

Notícies relacionades

Així, en una plantilla mancada d’agents, la formació municipalista assenyala que s’haurien de dimensionar els recursos humans i materials del cos per «poder assumir aquestes noves funcions i requeriments i descongestionar l’estructura de Recursos Humans de l’Ajuntament de Badalona».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona