Quan falta mig any per a les municipals

Sabater entra en la pugna pel discurs sobre la seguretat a Badalona

  • L’exalcaldessa explica que, en cas de tornar a governar a Badalona el 2023, crearà una «Regidoria de la Dignitat i de la Seguretat Humana»

  • Durant els últims mesos, Govern local i Albiol també han presentat diferents propostes en matèria de seguretat ciutadana

videosabater

videosabater

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’exalcaldessa de Badalona (Barcelonès) Dolors Sabater va anunciar aquest dimecres 14 de desembre en una roda de premsa al barri de Sant Roc que, si torna a governar a Badalona després de les eleccions municipals de 2023, crearà una «Regidoria de la Dignitat i de la Seguretat Humana».

El President del Grup Municipal de Guanyem Badalona, Toni Flores, va alertar de les «greus xifres» a què cal fer front a Badalona: «Som al barri de Sant Roc, el tercer barri més pobre de tot Catalunya».

«A Badalona, el 2021 es van produir 764 desnonaments, més de dos al dia. Amb un increment del 20% del preu del lloguer l’últim any i amb un 31% d’atur juvenil, és molt complicat disfrutar d’una vida digna a la ciutat», va seguir Flores. Per la seva banda, Sabater va asseverar que «no hi ha millor política de seguretat que la que combat la pobresa» perquè «la pobresa mata».

Des de fa uns mesos, la seguretat ja protagonitza bona part de les precampanyes electorals i de les mesures impulsades per alguns Ajuntaments metropolitans.

El discurs de la seguretat a Badalona

Precisament Badalona és un dels escenaris on aquest debat entorn de la seguretat ha pres més força durant les últimes setmanes.

De fet, al setembre, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro (PSC), i el líder de l’oposició en el consistori, Xavier García Albiol (PP), van contraprogramar amb menys de 24 hores de diferència dus propostes per «lluitar contra les ocupacions» a la ciutat.

D’aquesta manera, si un dimarts Guijarro anunciava que la Guàrdia Urbana de Badalona disposaria d’una unitat específica de lluita contra les ocupacions –que ja ha començat a funcionar–, dimecres era el torn d’Albiol, que va asseverar que, en cas de governar el 2023 a Badalona, crearà una «regidoria antiocupacions».

Amb la presentació d’aquest dimecres, Sabater i Guanyem se sumen a la pugna pel discurs sobre la seguretat, tot i que, en aquesta ocasió, centrant el focus en alguns dels problemes estructurals que afecten, sobretot, als barris obrers de la ciutat.

Així, des de Guanyem Badalona En Comú assenyalen que els successius talls de llum, la gran xifra de desnonaments diaris, l’alta taxa de pobresa i la sensació d’inseguretat dels veïns són «les principals raons que motiven Guanyem Badalona a promoure aquesta regidoria».

A més, durant la presentació de la regidoria, Guanyem va rebutjar les mesures en matèria de seguretat del Partit Popular, coincidint amb el segon aniversari de la tragèdia de la nau del Gorg: «La Unitat Omega no ha contribuït a resoldre cap situació d’inseguretat a Badalona».

Dependent d’alcaldia

Durant la roda de premsa, Sabater va destacar que és necessari treballar la seguretat des d’«un punt de vista integral de la seguretat humana», tal com «es va treballar durant el mandat 2015-2018». «La seguretat total de les persones només arribarà si tots i totes tenim seguretat econòmica, alimentària, social, sanitària, personal, mediambiental i política», va remarcar la candidata de Guanyem.

Al seu torn, Sabater va avançar que, en cas d’aconseguir tornar al Govern municipal, la Regidoria de la Dignitat i de la Seguretat Humana dependria directament d’alcaldia, de la mateixa manera que Sabater ja va assumir les competències de seguretat en l’anterior mandat.

Aquesta regidoria, segons va explicar la mateixa exalcaldessa, tindrà competències pròpies per «fer polítiques actives que posin com a prioritat absoluta combatre aquesta falta de dignitat de tantes vides». També, en cas d’aconseguir implementar-se, tindrà competències per «marcar directrius i polítiques públiques de manera transversal en totes les àrees de l’Ajuntament».

Notícies relacionades

Després de tres anys al Parlament, la diputada de la CUP-Guanyem va anunciar a l’octubre la seva tornada a la política local per intentar reconquerir una alcaldia que ja va ostentar entre el 2015 i el 2018, quan una moció de censura del PSC amb el suport del PP i de Ciutadans la va retornar a l’oposició.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO