Almenys 2 morts i 17 ferits en l’incendi d’una nau ocupada fa anys

Les primeres informacions indiquen que vivien més d’un centenar de subsaharians al recinte abandonat del barri de Gorg

  • Un virulent incendi en una nau industrial de Badalona, en què dormien més d’un centenar d’immigrants africans, causa 2 morts i 17 ferits
  • La violència de les flames feia témer que poguessin aparèixer més víctimes a l’interior
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un greu incendi va cremar dimecres a la nit una nau industrial ocupada per més d’un centenar d’immigrants d’origen africà a Badalona. Fins que no s’apaguin les flames d’un foc «devastador», en paraules del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que comporta un alt risc que l’estructura de l’edifici col·lapsi, els Bombers de la Generalitat no podran esbrinar l’abast de la tragèdia, va explicar David Borrell, cap del cos de salvament i extinció. El balanç provisional era a primeres hores d’aquesta matinada d’una víctima mortal, dos ferits en estat crític, quatre de greus i 11 de lleus, en total, 17 persones lesionades.

Des de la teulada

La virulència de les flames va provocar que alguns dels atrapats decidissin llançar-se al buit a causa de la desesperació. Els dos ferits crítics, pel que sembla, són persones que van saltar. Un va ser ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’altre al més pròxim Trias i Pujol, Can Ruti, de Badalona.

A través d’un camió escala, els bombers van aconseguir rescatar una trentena de persones que estaven a la teulada de la vella nau industrial.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va xifrar en 60 les persones ateses pels serveis socials al mateix lloc del succés. També va apuntar que moltes d’altres van saltar per les finestres de l’edifici i van fugir del lloc.

No obstant, el principal temor de les autoritats era que les persones que falten per completar la població habitual en aquesta finca de grans dimensions, entre 100 i 200, no hagin fugit i estiguin fora del seu radar, una cosa possible, sinó que hagin sigut víctimes del foc. «No poden haver sortit tots. Jo he sentit gent cridar», explicava a aquest diari l’Abdul, un dels rescatats.

Flames intenses i explosió

«Les flames eren molt intenses i hi ha hagut una explosió quan encara hi havia persones dins, que després han baixat per l’escala d’incendis», va relatar la Montse, una veïna commocionada davant el fatal desenllaç d’una situació que el barri badaloní del Gorg denunciava des de feia anys. L’ocupació de la nau industrial abandonada també havia provocat problemes de convivència. Alguns dels ocupants procedeixen d’altres edificis abandonats que ja havien sigut desallotjats al barri barceloní de Poblenou.

El mateix alcalde va explicar que amb prou feines 15 minuts abans del succés, la Guàrdia Urbana de Badalona i agents del Cos Nacional de Policia, amb competències en control d’immigració, havien identificat ocupants de l’immoble sinistrat als seus voltants.

Els Mossos d’Esquadra van desplaçar agents d’ordre públic per acordonar el dispositiu i també d’investigació per aclarir, quan sigui possible, en col·laboració amb els bombers, la causa de l’incendi. Totes les hipòtesis estan obertes: que els habitants de l’immoble encenguessin un foc per veure-s’hi a l’haver-se’n anat la llum, un curtcircuit provocat per una sobrecàrrega elèctrica o fins i tot que es tracti d’un foc provocat. Segons els veïns, a l’interior de l’edifici hi havia matalassos i objectes acumulats durant molt temps que podrien haver-se comportat com a combustible per a les flames.

Hospital de campanya

A més dels efectius de bombers també es van desplaçar al lloc una vintena d’ambulàncies del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), els efectius del qual van muntar un petit hospital de campanya per atendre els ferits lleus i organitzar l’evacuació dels més greus als hospitals. 

L’avís de l’incendi es va rebre a les 20.54 hores, que ubicava el sinistre a la nau, un immoble de planta baixa i tres plantes. Al cap de pocs minuts, les flames s’havien enfilat cap a la teulada a gran velocitat, i van atrapar a la part superior molts dels ocupants. Aquesta intensitat va empènyer que uns quants saltessin al carrer des de les finestres. Alguns van resultar ferits de gravetat.

Notícies relacionades

L’estructura de l’edifici podria estar danyada que el risc de col·lapse és gran i, en conseqüència, les tasques dels Bombers, molt delicades. Fins que no s’apaguin les flames no resultarà possible comprovar la magnitud de la tragèdia i començar els treballs per apuntalar el bloc.

La gravetat dels fets, un succés que s’ha acarnissat sobre un col·lectiu especialment vulnerable, es pot mesurar amb les autoritats que es van desplaçar immediatament al lloc dels fets: el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; els consellers d’Interior, Miquel Sàmper, i Salut, Alba Vergés, i els caps dels Mossos i Bombers, Josep Lluís Trapero i David Borrell.