Acusacions creuades

Badalona haurà de pagar 700.000 euros en interessos de demora a Foment pel contracte de neteja

  • Dues sentències contràries a l’ajuntament han portat el ple de Badalona a aprovar una modificació pressupostària per pagar a FCC

  • PSC i PP acusen Guanyem de «mala gestió», mentre que Guanyem diu que populars i socialistes «no han lluitat judicialment pels interessos de l’ajuntament»

fcc badalona

fcc badalona

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El ple municipal de Badalona (Barcelonès) va aprovar el dimarts 25 d’octubre una modificació del pressupost municipal per a, posteriorment, poder pagar a Foment Construccions i Contractes (FCC) més de 5,1 milions d’euros corresponents a les fraccions de factures impagades en els últims anys i a la revisió de preus que al seu moment no es va arribar a aplicar en el contracte de neteja viària i recollida de residus.

Aquests moviments arriben després de dues sentències favorables a Foment i que, a més d’aquesta modificació, també van portar a aprovar una modificació per incloure en els comptes municipals gairebé 700.000 euros derivats dels interessos de demora derivats d’aquests impagaments i de la revisió.

Les modificacions van ser aprovades gràcies als vots del govern –PSC, ERC, En Comú Podem i Junts– i del PP i van comptar amb el vot en contra de Guanyem.

La modificació de pressupost primer tindrà un període d’exposició pública i després arribarà l’aprovació definitiva. Així, fins d’aquí un mes, l’ajuntament no disposarà d’aquests diners per pagar i s’haurà d’arribar a un nou acord al ple per, llavors sí, pagar a FCC.

Acords de la junta de govern local

La junta de govern local (JGL) del 25 de setembre del 2017, moment en què era alcaldessa Dolors Sabater (Guanyem Badalona En Comú), va aprovar deduir des d’aleshores de les factures emeses per Foment les despeses generals i el benefici industrial a les amortitzacions i el finançament d’inversions.

És a dir, es van començar a restar 17.673,88 euros cada mes en les factures emeses per l’empresa adjudicatària del contracte de neteja. Una manera de facturar a FCC que s’ha mantingut fins ara.

A més, la JGL va aprovar dues accions més que instaven a reclamar a l’empresa 4,1 milions d’euros.

Aquestes decisions es van aprovar en la JGL després de realitzar una auditoria al contracte de neteja en el qual es va detectar un «presumpte frau de 12,8 milions d’euros» i de l’encàrrec del govern de Badalona de dos informes: un als serveis jurídics de Badalona i un altre a un bufet extern.

Tanmateix, aquestes qüestions no es van aprovar a quan es van debatre en el ple municipal.

Dues sentències desfavorables per a l’ajuntament

Per la seva banda, Foment va portar les decisions de l’executiu municipal als tribunals i ha aconseguit dues sentències favorables. La primera sentència anul·la aquest acord de la junta de govern i remarca que «no va comptar amb la corresponent aprovació del ple».

L’aplicació d’aquesta sentència implica l’abonament d’un principal de 635.000 euros i uns interessos de demora de 175.000 euros.

Com va recordar el regidor d’Espai Públic de l’Ajuntament de Badalona, Jordi Subirana (PSC,) durant el ple de dimarts, la sentència també assenyala que «en cap cas podia incloure les mesures de directa aplicació i la decisió final del qual corresponia al ple municipal, ja que d’aquesta manera incorria en la nul·litat per falta de competència i per prescindir total i absolutament del procediment establert».

La segona sentència obliga a la revisió de preus i aprova els índexs de les revisions de preus. A priori suposa un principal de 480.000 euros i uns interessos de 180.000 euros. Però després d’aquesta sentència, que diu que correspon una revisió de preus per als exercicis de 2016 i 1017, «el següent és aplicar aquesta revisió de preus als anys següents per aturar la generació d’interessos», expliquen fonts municipals.

«Si han guanyat aquesta sentència i el jutge diu que s’han d’aplicar aquestes revisions de preus fins ara abans que arribin els següents anys a via judicial i pagar més interessos, el que hem de fer és estirar aquesta revisió de preus fins ara», assenyalen les mateixes fonts.

Així, de la revisió de preus aplicada als següents anys es deriva el resultat final dels 5,1 milions d’euros i dels 700.000 euros d’interessos de demora.

Crítiques creuades

«Estem davant d’un exemple de mala gestió política», va remarcar en el ple el regidor socialista Jordi Subirana.  «Es va portar al ple i el govern va perdre la votació de la ratificació dels acords de la junta de govern local, malgrat que llavors se sabia que la junta no tenia competències», afegeix Subirana. Així, tant el PSC com el PP van titllar les mesures adoptades pel Govern municipal que liderava Sabater d’«ideològica» i «política», més que no pas tècnica.

«Es van inventar un informe amb un tècnic afí que ha acabat arraconat i rebutjat», va asseverar el regidor del PP Daniel Gracia. «ERC i comuns estan rectificant i assumeixen que es van equivocar al votar no pagar el que se li devia a Foment», va afegir el regidor popular.

Per la seva banda, la regidora de Guanyem Badalona En Comú Nora Sansebastián va afirmar que els governs del PSC i del PP que s’han succeït des de la moció de censura del 2018 a Dolors Sabater «han decidit no lluitar judicialment per defensar els interessos de l’Ajuntament de Badalona». Des de Guanyem defensen que els següents executius municipals han «contravingut» l’informe emès per la secretaria municipal el 2017 i un «criteri tècnic» avalat per la Generalitat.

Des de Guanyem insisteixen que, amb l’arribada d’aquests governs del PSC i del PP, hi va haver un «canvi de criteri jurídic» i que, entre altres qüestions, han obviat un informe de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya en els processos judicials i que concloïa que «no és procedent aplicar els conceptes de despeses generals i benefici industrial sobre el preu del contracte».

Notícies relacionades

Amb tot, en el que sí que coincideixen els diferents grups és en la necessitat d’un nou contracte de neteja, atesa la insatisfacció generada per l’actual servei, que té el contracte prorrogat des de l’any passat.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona