Arxivada la denúncia contra FCC per la recollida d'escombraries a Badalona

El consistori va portar l'empresa a fiscalia per un suposat frau de 12,8 milions

fcc badalona

fcc badalona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La Fiscalia de Barcelona ha arxivat la denúncia que l'Ajuntament de Badalona va presentar contra l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per un suposat frau en el servei de neteja i recollida d'escombraries a la ciutat. El novembre del 2016, el consistori va anunciar que posava el cas en mans de fiscalia i va xifrar la quantitat presumptament desviada a favor de la firma en 12,8 milions, que en teoria van ser ingressats de més per l'adjudicatària del contracte municipal a mercè de "greus irregularitats en facturacions no conformes als plecs de condicions". L'alcaldessa, Dolors Sabater, va ser l'encarregada d'anunciar la demanda que ara ha sigut desestimada.

L'Ajuntament va encarregar una auditoria, que va concloure que l'empresa era responsable de diverses actuacions indegudes, "imputacions de costos sense haver prestat el servei, infradimensió del servei de recollida de residus, increment del preu unitari de l'oferta i doble facturació de costos". L'informe arribava a la conclusió que FCC, adjudicatària del contracte des del 2010, podria haver incomplert les obligacions de prestació de determinats serveis i que a més s'haurien donat uns importants sobrecostos per a l'Ajuntament.

Reacció de l'empresa

FCC va negar des del principi l'existència d'irregularitats i va arribar a denunciar Jordi Colomer, autor, com a assessor extern, de l'informe sobre el suposat frau. Ho va fer el desembre passat, segons va anunciar en un comunicat en què va advertir: "Davant la gravetat de les afirmacions contingudes en el citat informe, que es refereixen a un suposat incompliment de les obligacions de FCC (...), la companyia ha decidit iniciar amb aquesta demanda la primera d'una sèrie de mesures legals tendents a impedir que continuïn els atacs injustificats contra el seu bon nom".

Notícies relacionades

Després conèixer l'arxivament de la denúncia, l'empresa va emetre un comunicat en què afirma que aquesta decisió "posa de manifest de forma rotunda que no existeix cap indici que permeti atribuir a FCC la comissió de cap il·lícit penal i deixa patent la falta de rigor de les conclusions de l'informe realitzat per Colomer".

Accions legals

FCC "es reserva exercir totes les accions legals que tingui a l'abast per restablir el seu honor, la seva imatge i exigir responsabilitats", resa el comunicat, en què la societat sosté que sempre va interpretar les acusacions de l'Ajuntament de Badalona com "un atac mancat de fonament que només pretenia danyar la seva imatge i reputació". A la vista de l'arxiu de la denúncia, FCC subratlla que les manifestacions de "diversos membres" del consistori eren "absolutament infundades i falses".