Conflicte policial

La Fiscalia obre diligències contra García Albiol pel pagament d’hores extres a la Guàrdia Urbana quan era alcalde

  • L’exalcalde va aixecar una suspensió per abonar pagues malgrat un informe desfavorable de la intervenció municipal

  • Els sindicats policials de la ciutat es mostren enfadats per no cobrar les hores extres i anuncien mobilitzacions

El popular  Xavier Garcia Albiol  durante su proclamacion como nuevo alcalde de Badalona tras liderar al partido mas votado en las pasadas elecciones municipales y no tener a ningun otro candidato a la Alcaldia que haya logrado reunir los 14 votos que representan la mayoria absoluta en el Ayuntamiento  En Badalona  Barcelona  Catalunya  (Espana)  a 12 de mayo de 2020   12 MAYO 2020 PLENO CATALUNYA BADALONA ESPANA CHRISTIAN CARNEADO PSC ALBIOL  David Zorrakino   Europa Press  12 05 2020

El popular Xavier Garcia Albiol durante su proclamacion como nuevo alcalde de Badalona tras liderar al partido mas votado en las pasadas elecciones municipales y no tener a ningun otro candidato a la Alcaldia que haya logrado reunir los 14 votos que representan la mayoria absoluta en el Ayuntamiento En Badalona Barcelona Catalunya (Espana) a 12 de mayo de 2020 12 MAYO 2020 PLENO CATALUNYA BADALONA ESPANA CHRISTIAN CARNEADO PSC ALBIOL David Zorrakino Europa Press 12 05 2020 / David Zorrakino

4
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències contra l’exalcalde de Badalona Xavier García Albiol pel pagament d’hores extres a l’estiu del 2021 a agents de la Guàrdia Urbana. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i han confirmat fonts municipals a l’ACN, els abonaments són per valor de 400.000 euros i s’haurien fet en període de vacances aixecant una suspensió prèvia.

Mentre intervenció municipal i recursos humans en van fer dos informes desfavorables, el cap de la policia en va fer un de favorable, sobre el qual es va basar Albiol. A requeriment de la Fiscalia, el secretari municipal ja ha traslladat els informes del setembre del 2021. L’exalcalde s’enfronta a possibles acusacions per prevaricació i malversació de diners públics.

Des del PP de Badalona asseveren que «no és cap denúncia contra García Albiol», que el que Fiscalia el que fa és «demanar informació del 2019 –govern PSC–, el 2020 i el 2021 sobre les hores extres de la Guàrdia Urbana.

«A l’estiu, el 50% de la plantilla de la Guàrdia Urbana fa vacances i els serveis s’han de cobrir. Com sempre s’ha fet, aquests serveis a l’estiu es cobreixen a través de les hores extres. El cap de la Guàrdia Urbana és qui certifica la necessitat i el compliment d’aquestes hores extres i les tramita el cap de Recursos Humans de l’Ajuntament», defensen fonts del grup municipal.

Falta d’agents

La Guàrdia Urbana de Badalona té uns 240 agents en actiu, però es necessitarien un total de 305. Aquesta falta d’agents es nota sobretot en els mesos d’estiu, sobretot al juliol i a l’agost, quan la plantilla agafa vacances, i sobretot en en els últims anys, en què s’ha incrementat el volum de turistes a la ciutat.

Davant d’aquesta necessitat, fonts municipals assenyalen que s’activen agents que en teoria han de fer vacances i se’ls aplica el concepte d’hores extraordinàries treballades, que s’han de cobrar una vegada fetes, en aquest cas al setembre.

No obstant, segueixen les mateixes fonts, el 2021 la interventora municipal va analitzar la situació i va concloure que el pagament d’aquestes hores «es feia de manera il·legal», ja que entenia que els agents no poden cobrar extres si estan de vacances, i així, va suspendre els pagaments.

En la mateixa línia es va posicionar la cap de recursos humans de l’Ajuntament, mentre que des de la Guàrdia Urbana es va fer un tercer informe en què es justificava el pagament als agents perquè eren hores que s’havien treballat. Davant aquest document, García Albiol va aixecar la suspensió i va efectuar el pagament, que ascendia a 400.000 euros, als agents que els corresponia cobrar les seves pagues.

No va ser fins al mes de setembre que l’Ajuntament va rebre un requeriment de la Fiscalia, en el qual sol·licitava al consistori l’informe de la interventora municipal de setembre de 2021, en el marc d’unes diligències iniciades el mes de maig. Aquesta documentació ja s’ha enviat, segons assenyalen fonts municipals.

Les extres del 2022

No obstant, aquest estiu s’ha tornat a repetir la situació d’haver d’activar agents del cos en període de vacances, però ara s’analitza de quina manera es poden pagar els imports corresponents.

En el dia d’avui, la interventora municipal està analitzant les hores que es poden pagar perquè s’han fet de manera regular i quines no perquè els agents estaven en període vacacional.

Per aquesta raó, es traslladarà al servei de resolució de discrepàncies de la Generalitat, que realitzarà les funcions d’arbitratge amb un dictamen vinculant, per determinar si aquestes hores es poden pagar o no.

En cas que el resultat sigui que es poden abonar no hi hauria problemes per procedir al pagament, però en cas contrari el consistori haurà d’explorar els mecanismes de compensació que es poden posar en marxa en relació amb els dies treballats. Es preveu enviar la documentació la setmana vinent, i tenir els resultats en un termini de tres mesos

Protestes dels sindicats

Els sindicats policials de Badalona han protestat pel bloqueig del pagament de les hores extres realitzades en període de vacances. Des del sindicat SIP Fepol argumenten que la seva secció, a través dels seus propis serveis jurídics, «va fer arribar un document en què indicaven de manera argumentada que no hi havia base legal per bloquejar aquest pagament».

Des d’aquest sindicat policial asseveren que aquests serveis extraordinaris «es remuneren sense problemes en moltes policies locals d’altres municipis».

Mentrestant, el sindicat policial PSU ha anunciat que preveuen protestar a la plaça de la Vila de Badalona coincidint amb el ple municipal de dimarts vinent per reclamar els pagaments dels imports pendents en concepte d’hores extres.

Notícies relacionades

Així, des del SIP Fepol comenten que aquesta situació de bloqueig posa «en tensió» una plantilla «ja de per si cremada» per les «immenses jornades de treball que porta a terme».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona