Urbanisme

Badalona iniciarà la demolició de la Mobba a finals de juliol i el 2022 convertirà l’espai en una zona verda

Xavier García Albiol es felicita per «posar fi al calvari» dels veïns de l’entorn i promet «dignificar» la zona

Badalona iniciarà la demolició de la Mobba a finals de juliol i el 2022 convertirà l’espai en una zona verda

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de Badalona (Barcelonès), Xavier García Albiol, ha anunciat el calendari previst per a la transformació de l’antiga fàbrica Mobba en una gran plaça i zona verda al centre de la ciutat. Les obres de demolició de l’edifici començaran a finals de juliol, primer de manera manual per retirar fibrociment i, després, amb maquinària pesant.

En paral·lel a aquests treballs, que s’allargaran fins a finals d’any, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), d’acord amb el consistori, iniciarà la redacció del projecte de la zona verda. Segons els càlculs d’Albiol, l’ordenació de la nova plaça s’executaria durant la segona meitat del 2022. «Posem fi a un calvari», s’ha felicitat l’alcalde, que promet la «dignificació» de la zona a través d’aquest projecte.

La històrica fàbrica de bàscules Mobba de Badalona anirà definitivament a terra aquest estiu. El mes de juny passat l’Ajuntament de Badalona ja va adjudicar la demolició de la nau per agilitar una tramitació que s’havia vist frenada per la petició d’un grup de tècnics que en demanaven la preservació a través de la declaració de bé cultural d’interès local (BCIL).

L’últim ple municipal, no obstant, ho va rebutjar, i el govern municipal té ara via lliure per complir una «reivindicació històrica» dels veïns de l’entorn. La fàbrica s’havia convertit els últims quinze anys en un espai de creació i tallers d’artistes, però el mes d’abril passat es va desallotjar davant la pressió de l’ajuntament.

1,7 milions d’euros

Ara, amb la fàbrica buida i tots els tràmits administratius completats, Albiol ha anunciat l’inici de la demolició per a finals d’aquest mes de juliol. «Convertirem la fàbrica en un espai verd, una gran zona d’esbarjo que significarà una millora qualitativa per a tots els veïns», ha remarcat l’alcalde.

Per Albiol, la demolició de la Mobba suposa el final d’un «calvari» per als veïns de l’entorn i assegura que la nau era un focus «d’inseguretat, incivisme i brutícia». La nau desapareixerà per complet del paisatge urbà de Badalona a finals d’any –les obres de demolició s’allargaran quatre mesos– i el solar quedarà «net i en condicions» per a la posterior reurbanització.

En aquest punt, el govern municipal de Badalona preveu incloure un espai que vagi més enllà de la fàbrica i aprofitarà també per convertir el carrer Sant Isidre en un carrer de plataforma única. En el seu conjunt, els treballs tenen un cost global d’1,7 milions d’euros –400.000 euros de demolició i 1,3 milions d’urbanització– i afecten una superfície de 6.200 metres quadrats.

Notícies relacionades

Tota la superfície serà plaça i zona verda i no es preveu fer-hi cap equipament. També es descarta la construcció d’un aparcament subterrani, com s’havia previst inicialment, pel rebuig dels veïns de la zona.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO