Urbanisme
La Generalitat suggereix a l’Ajuntament de Badalona que protegeixi la Mobba pel seu «interès» arquitectònic
El Departament de Cultura ressalta el valor de l’edifici com a bé d’interès local però en descarta la protecció nacional

La Generalitat de Catalunya ha emès un informe amb el qual recomana a l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) que protegeixi l’antiga fàbrica Mobba pel seu «interès» i «qualitats arquitectòniques». Segons el document emès per la Direcció General de Patrimoni Cultural, al qual ha tingut accés l’ACN, un dels dos edificis té prou valor històric com per declarar-lo Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
El Govern recorda que l’espai el va projectar el 1962 l’arquitecte Agustí Borrell i Sensat, i assenyala que reuneix les característiques típiques dels edificis industrials del racionalisme tardà a Catalunya. De fet, apunten que Borrell i Sensat va ser autor d’obres «destacades» de l’època. Amb tot, l’informe també apunta que no té prou elements rellevants com per considerar-ho Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), la màxima protecció patrimonial.
El Departament de Cultura s’ha pronunciat sobre la Mobba arran d’una petició del col·lectiu veïnal que reclama la seva preservació. La intenció de la Plataforma Salvem la Mobba és que la Generalitat requereixi a l’Ajuntament la suspensió cautelar de les obres de demolició fins que es determini si la fàbrica és o no un BCIL.
Després d’una visita a la finca, Cultura va constatar que l’edifici més antic –del 1930–, no té cap interès rellevant, mentre que l’espai del 1962 sí que té prou valors com per ser patrimoni protegit.
Bon estat de conservació
Des de la Generalitat recorden que als anys 60 predominava la simplicitat constructiva, amb grans façanes marcades per obertures horitzontals per aconseguir la màxima entrada de llum i ventilació. Apunten que ara aquests edificis són d’especial fragilitat si no se’ls protegeix adequadament. En el cas de la Mobba, els experts afegeixen que la proximitat amb el mar ha empitjorat la vulnerabilitat de la finca.
Quant a l’estat actual de l’edifici, l’informe recull despreniments puntuals del revestiment de la façana i desperfectes «seriosos» en els finestrals. Malgrat les deficiències provocades pel pas del temps, el document apunta que l’edifici té un estat de conservació bastant bo. El Departament de Cultura conclou que la fàbrica compleix les condicions per incorporar-lo en l’Inventari del Patrimoni Cultural Català i apunta que procedirà a fer-ho.
Notícies relacionadesEn el mateix sentit, la Generalitat assenyala que l’Ajuntament de Badalona hauria de valorar la seva declaració com a BCIL o com a Bé de Protecció Urbanística. En canvi, es descarta que l’espai pugui aspirar a rebre el màxim grau de protecció com BCIN. Per aquesta raó, les conclusions descarten la petició dels veïns que reclamaven aturar la demolició cautelarment. La Generalitat recorda que aquest extrem només es pot adoptar si es tracta d’un edifici susceptible de ser un bé protegit a nivell nacional.
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre