SUPERÀVIT MUNICIPAL

Badalona s'afegeix a la protesta d'ajuntaments contra la cessió de romanents a l'Estat

Albiol insisteix que el Govern ha de rectificar l'acord firmat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
EFE

Badalona es va adherir aquest dimecres 12 d’agost mitjançant un decret d’alcaldia a la moció de l’Associació Catalana de Municipis  i de la Federació de Municipis de Catalunya per a la suficiència financera dels ens locals, i en contra de prestar diners del romanent de la tresoreria municipal al Govern.

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha insistit que el Govern ha de rectificar l’acord firmat el 4 d’agost passat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que proposa cedir part del romanent dels ajuntaments al Govern central per fer front a la crisi del coronavirus. Un posicionament que Albiol ja havia reflectit prèviament en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio.

A través d’un comunicat, l’alcalde ha detallat que el consistori de Badalona disposa actualment de 133 milions d’euros de romanent que té previst revertir en la població «dins de la legalitat» i, per això, «no és admissible que en un moment en què els ajuntaments necessitem els màxims recursos possibles per fer front a la situació econòmica i social dels nostres veïns hàgim de renunciar a aquests diners».

Prestar els estalvis a l’Estat

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, van firmar un acord que permet als ajuntaments utilitzar els seus romanents i habilita 5.000 milions dels Pressupostos Generals de l’Estat a fons perdut.

El conveni ofereix 5.000 milions d’euros als ajuntaments sempre que posin els seus romanents a disposició de l’Estat: els consistoris disposarien de 2.000 milions aquest any i 3.000 milions el 2021; la resta dels diners dels romanents es tornarien al cent per cent en un termini de deu anys, a partir del 2022.

Les entitats municipalistes catalanes rebutgen aquest acord perquè, al seu entendre, «lluny de flexibilitzar la regla de despesa i permetre que els ajuntaments i la resta d’ens locals puguin disposar dels seus romanents i estalvis per destinar-los a la reactivació socioeconòmica, fixa que s’hauran de prestar a l’Estat, que els tornarà en un termini de quinze anys».

Disposar del superàvit del 2019 

Per aquesta raó, l’ACM i la FMC insta tots els ajuntaments catalans a adherir-se al text que promouen mitjançant un decret que posteriorment es ratifiqui en ple.

Concretament, la moció demana que es faci marxa enrere en l’acord firmat, que es flexibilitzi la regla de despesa i es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària per donar «més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi». També reclama que les administracions locals puguin disposar del superàvit del 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a la reconstrucció poscoronavirus.

Notícies relacionades

«Alhora, que es garanteixi l’accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta manera, municipis de segona velocitat», continua la iniciativa.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA