27 maig 2020

Anar al contingut

EXPANSIÓ DE LA PANDÈMIA

El coronavirus es distribueix de forma desigual entre els barris dels municipis barcelonins

A Badalona, el Covid-19 ha tingut una incidència més gran en barris humils, tot i que tots estan afectats

Mataró registra un gran contrast en les taxes de persones encomanades entre els districtes cèntrics de la ciutat

Àlex Rebollo

El coronavirus es distribueix de forma desigual entre els barris dels municipis barcelonins

FERRAN NADEU

El coronavirus s’ha estès ràpidament, no obstant, la seva afectació no ha sigut igual a totes les ciutats, ni tan sols entre els barris de les mateixes ciutats. Així ho reflecteix el mapa interactiu de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que s’ha elaborat amb les dades de positius de Covid-19. Les dades es refereixen a les mostres fetes per les unitats bàsiques de salut de la conselleria i indiquen les taxes d’infecció per cada 100.000 habitants. Xifres que varien a mesura que s’actualitzen els nombres de casos confirmats.

En el cas de Barcelona, les taxes reflecteixen les diferències de l’afectació del virus entre zones obreres, com Nou Barris (la que té la taxa més elevada, amb 290,8 casos per cada 100.000 habitants), i zones riques, com les Tres Torres (la taxa més baixa, amb 70,4) o Sant Gervasi-Galvany (72,6). Als grans municipis fronterers amb la capital catalana l’expansió del virus també ha sigut notable i ha afectat de forma diferent els barris de cada ciutat.

En el cas de Badalona, el segon municipi del Barcelonès amb més casos confirmats (740), també els barris humils són els que estan més afectats pel coronavirus, tot i que sense arribar a la disparitat de Barcelona, de fet, tots els barris tenen una taxa superior als 119 casos per cada 100.000 habitants.

Així, la taxa més alta d’infectats se situa a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) 12 (taxa de 248), que inclou barris com el Pomar, la Morera o Mas Ram i a l’ABS 7A (218,9), que delimita el barri de Sant Joan de Llefià. D’altra banda, limítrof amb el barri de Sant Joan de Llefià, l’àrea 7B (la Salut) presenta la taxa més baixa del municipi (119,3 per cada 100.000 persones).

Les altres grans ciutats del Barcelonès

Enganxada a Badalona, a Santa Coloma de Gramenet, amb 278 persones encomanades, el Covid-19 ha partit en dos el centre de la ciutat. L’ABS 1 (barris del Centre i Can Mariner) és la zona menys afectada, amb tan sols 83,1 persones encomanades per cada 100.000 habitants, seguida de prop per l’ABS 6 (Fondo), amb una taxa del 90,8. També a la zona cèntrica del municipi, l’Àrea Bàsica de Salut 2 (Cementiri Vell, Llatí i Riera Alta) és una de les més afectades, amb una taxa de 157,3, gairebé el doble que l’ABS 1. No obstant, l’àrea més afectada és la que inclou els barris de Riu Nord i Riu Sud (170,6).

A l’Hospitalet de Llobregat el districte 1 és el més afectat, segons les últimes dades de la Generalitat, i el barri de Sant Josep és el més afectat, amb una taxa de 250,1 encomanats per cada 100.000 habitants; també al districte 1 el barri del Centre presenta una alta taxa (206). El barri de Santa Eulàlia és la segona zona més afectada, amb una taxa que arriba als 227,8 encomanats per cada 100.000 persones. Al contrari, el barri menys afectat és el de Can Serra, amb una taxa de 60,6. En total, la segona ciutat més poblada de Catalunya té 728 casos confirmats segons les dades de Salut.

A l’entrada al Vallès Occidental per Barcelona, Sant Cugat, amb 146 positius registrats, presenta la taxa més elevada a l’Àrea Bàsica de Salut 3 (131,7), que aproximadament integra el districte de Mira-sol i part del districte de Nucli Est.

També es divideix el centre a Mataró

A Mataró, tot i que l’hospital de la ciutat, que atén veïns de tot el Maresme, ja ha habilitat habitacions a l’Hotel Atenea per atendre els pacients lleus i deixar així espai al centre hospitalari per a les persones més greus, ara per ara només s’hi han registrat 181 casos de coronavirus.

La capital del Maresme reflecteix una situació semblant a la de Santa Coloma, ja que s’aprecia un gran contrast entre barris limítrofs del centre. La ciutat presenta la taxa més alta a l’Eixample (145,9 persones encomanades per cada 100.000 habitants) i la més baixa al barri del Centre (65). La segona zona més afectada és l’Àrea Bàsica de Salut 3, a la zona de Cirera Molins, amb un 126,5 per cada 100.000.

Més notícies de Badalonal’HospitaletSanta Coloma i Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA