Malversació urbanística i de cabals públics

Investigat Albiol per la instal·lació sense llicència d'antenes de telèfon durant el seu mandat a Badalona

La fiscalia també cita pels mateixos càrrecs l'exprimer tinent d'alcalde i exregidor d'Urbanisme, Oriol Lladó (ERC), durant l'alcaldia de Dolors Sabater

El PPC de la localitat defensa el seu líder i nega que aquest tingués «cap tracte» amb les companyies de telecomunicacions, perquè és «impossible controlar tots els tràmits»

jcarbo43458184 albiol180523162122

jcarbo43458184 albiol180523162122 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jutge ha citat com a investigat per un delicte de malversació l’exalcalde popular de Badalona Xavier García Albiol, després de la instal·lació suposadament sense llicència durant el seu mandat d’unes antenes de telefonia mòbil al Turó d’en Caritg, al costat de la comissaria de la Guàrdia Urbana.

En una providència, a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d’instrucció número 4 de Badalona cita per al 9 de març Albiol, que va ser alcalde d’aquesta localitat entre el 2011 i el 2015, per un delicte de malversació urbanística i altre de malversació de cabals públics.

El jutge, que investiga aquest cas arran d’una querella de la fiscalia, també ha citat per al 17 de març com a investigat pels mateixos delictes a l’exprimer tinent d’alcalde Oriol Lladó (ERC), que va ostentar el càrrec de regidor d’Urbanisme durant el mandat de l’alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, entre el 2015 i el 2018.

En un comunicat, el grup municipal del PPC de Badalona ha negat que Albiol tingués «cap tracte» amb les companyies de telecomunicacions.

Per la seva banda, l’actual alcalde socialista de Badalona, Álex Pastor, en una publicació en el seu compte de Twitter ha volgut deixar clar que el seu partit es reitera en la voluntat de «personar-se com a acusació particular si la instrucció passa a fase oral amb l’objectiu de vetllar per l’interès públic».

El jutge rebutja investigar Sabater

La fiscalia, que va interposar una querella per la instal·lació sense llicència el setembre del 2012 d’aquestes antenes de telefonia mòbil, també va demanar al jutge que investigués Sabater, en aquest cas pels delictes de prevaricació urbanística i omissió del deure de perseguir delictes, si bé el jutge ho ha descartat de moment.

La fiscalia va ampliar la seva querella inicial perquè la investigació arribés també a Sabater perquè l’exalcaldessa va reconèixer en una entrevista a Televisió de Badalona, l’octubre del 2019, que el seu equip «va heretar» el problema d’aquestes antenes i va intentar resoldre’l abans de denunciar-lo.

«[Volíem] veure si es podia realment legalitzar, era un nyap tan gran que els serveis jurídics van estar treballant-hi però no ho van aconseguir resoldre, almenys durant els tres anys que hi vam ser», va reconèixer Sabater en aquella entrevista.

Segons la fiscalia, malgrat que l’entrevista acredita que Sabater tenia coneixement de les «irregularitats», la llavors alcaldessa «mai va promoure» l’obertura d’un expedient urbanístic o sancionador ni va denunciar els fets delictius, «sense cap justificació per a això».

No obstant, el jutge, en una altra providència a què ha tingut accés Efe, rebutja de moment citar com a investigada a Sabater, sense perjudici del que resulti de les declaracions que ha fixat per als investigats, Albiol i Lladó, aquest últim regidor encara en l’actualitat.

Antenes sense llicència

Segons l’acusació, les antenes estan sense legalitzar des que l’equip d’Albiol va autoritzar la seva instal·lació el 2012, suposadament amb l’objectiu que el consistori obtingués a canvi recursos econòmics de part de les companyies de telefonia per reformar la comissaria.

Per la fiscalia, la instal·lació de les antenes sota sospita va resultar «obertament irregular», ja que requerien una llicència urbanística, que no van aconseguir.

A més, la finca on es van instal·lar les antenes estava qualificada com a equipament de nova creació de caràcter local, per la qual cosa la seva ubicació i la prestació del servei «no resultava possible en aquella manera com es va fer, ni tampoc al lloc que es pretenia realitzar», segons la fiscalia.

L’antena es va instal·lar «sense tramitar ni comptar amb cap títol habilitant que els legitimés», ni amb el permís de desenvolupament d’activitat ni per a l’ocupació i explotació d’un espai públic, segons la querella.

En el marc d’aquesta investigació, els Mossos d’Esquadra i la secretària judicial van acudir el 7 d’octubre a diferents dependències municipals requerint informació sobre la situació legal d’aquestes instal·lacions de telecomunicacions, ubicades al recinte policial des del 2012, durant l’etapa de govern del PP.

El PPC, «perplex»

El grup municipal del PPC de Badalona s’ha mostrat «perplex» perquè el seu líder, Xavier García Albiol, hagi sigut citat com a investigat per un delicte de malversació en el cas de les antenes de telefonia i ha negat que tingués «cap tracte» amb les companyies de telecomunicacions.

En un comunicat, els populars asseguren que Albiol, que va ser alcalde de la localitat entre el 2011 i el 2015, «no va intervenir en cap expedient administratiu» i afirmen que la «complexitat» d’un Ajuntament com el de Badalona «fa impossible i inexigible» que el responsable del consistori «controli i fiscalitzi» tots aquests tipus de tràmits.

Pel PPC, «causa perplexitat» que citin com a investigat Albiol per unes antenes «provisionals» instal·lades en el seu mandat que es van mantenir amb Sabater i posteriorment amb l’actual alcalde socialista, Álex Pastor, en el càrrec.

Notícies relacionades

En la seva nota, recorden, a més, que l’informe oficial elaborat pel tresorer de l’Ajuntament especifica que la taxa que s’ha deixat de cobrar entre el 2012 i el 2018 ascendeix a 617,40 euros.

Més notícies de Badalona