danys valorats en més de 7 milions

Comencen les obres de recuperació del pont del Petroli de Badalona

Tècnics de la UPC, amb l'ajuda d'un dron, han fet un estudi per mesurar la profunditat del fons marí entorn de l'estructura de formigó de la plataforma final, que s'haurà de retirar per motius de seguretat

passera-i-plataforma-pont-petroli-13-febrer

passera-i-plataforma-pont-petroli-13-febrer

2
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

L’Ajuntament de Badalona (Barcelona) vol reobrir parcialment a la ciutadania la passarel·la de l’històric pont del Petroli tan aviat com les condicions de seguretat permetin la seva accessibilitat. 

Per aquesta raó, el consistori ha anunciat que aviat començaran les obres de retirada de l’estructura de formigó de la plataforma, de 80 m, situada al final del mític pont. 

L’objectiu és evitar possibles despreniments de la plataforma que ha quedat separada de la passarel·la d’accés En aquest sentit, des del 7 de febrer, l’ajuntament ja ha senyalitzat amb boies marítimes un perímetre de seguretat al seu voltant per evitar que s’hi acostin embarcacions, banyistes, submarinistes i practicants d’esports nàutics.

Les obres de retirada del material es faran aprofitant l’estada d’una pontona que durant els últims dies ha estat fent treballs de remodelació al dic del port de Badalona. Les característiques d’aquest barco, de gran amplada de mànega i capacitat de càrrega, el fan idoni per a aquest tipus de tasca.

La regidora de l’Àrea de Medi Ambient, Rosa Trenado, ha dit: «Estem treballant per habilitar la passarel·la del pont del Petroli tan aviat com sigui possible, una vegada es reuneixin les condicions tècniques que garanteixin en tot moment la seguretat de la ciutadania».

Anàlisi de batimetria

Dijous al migdia tècnics de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) van fer un estudi de batimetria, gràcies al recolzament tècnic d’un dron marí, per mesurar la profunditat dels fons entorn del pont. La UPC i l’ajuntament tenen un conveni per a la gestió científica dels equipaments tècnics instal·lats a la plataforma del pont de mesura de les ones, els corrents marítims i els moviments de la sorra.

A més d’obtenir informació sobre la profunditat de cada un dels punts mesurats, l’anàlisi completa d’una determinada zona d’estudi amb la batimetria permet obtenir informació detallada sobre la forma i estructura del llit marí, així com de l’estructura geològica i geomorfològica, dades fonamentals a tenir en compte en estructures com el pont del Petroli, que s’endinsa 250 metres al mar, i també per valorar el moviment de la sorra com a conseqüència del temporal ‘Gloria’.

Danys per més de 7 milions d’euros

El temporal ‘Gloria’ va causar a Badalona danys per un valor aproximat superior als set milions d’euros. Les principals afectacions es van produir a la zona litoral a causa del fort onatge sofert durant l’episodi de pluges i vent que va afectar gran part de Catalunya. 

L’emblemàtic pont del Petroli va ser una de les instal·lacions més afectades: la seva estructura va quedar completament trencada i la part final de la passarel·la –la que s’uneix amb la plataforma– va quedar totalment desapareguda sota el mar. Uns danys molt més greus del que s’havia previst inicialment.

Notícies relacionades

Paral·lelament, aquest divendres, 14 de febrer, s’ha procedit a la demolició d’una altra de les postals mítiques del litoral badaloní, a causa dels greus danys patits pel temporal ‘Gloria’. Es tracta de la caseta de la platja, a tocar de l’establiment de la Donzella, que tenia una obertura circular, en forma d’‘O’. Aquesta particularitat l’havia convertit en un bonic lloc de reunió, tant per asseure’s dins com per fer-se fotos amb el mar de fons.

Més notícies de Badalona