PER A LA GENT GRAN

La Comissió Europea premia Badalona com a lloc de referència en «innovació en envelliment actiu i saludable»

La ciutat és l'únic municipi d'Espanya premiat, juntament amb 13 regions espanyoles més, d'un total de 77 organitzacions regionals i locals europees

Aquest reconeixement se suma al guardó assolit en l'anterior convocatòria de l'any 2017, tot i que en aquesta edició s'ha doblat la puntuació obtinguda

gimnstica-gent-gran

gimnstica-gent-gran

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Badalona ha sigut reconeguda amb el guardó de la Comissió Europea que l’acredita com a ciutat de referència en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable, amb la valoració màxima possible (quatre estrelles). 

Aquest reconeixement és fruit de la tercera convocatòria del programa de l’Associació Europea per a la Innovació en Envelliment Actiu i Saludable. 

Les ciutats de referència premiades, com araBadalona, es distingeixen per disposar d’estratègies integrals per avançar en la innovació per a l’envelliment actiu i saludable d’acord amb un model que inclou la implicació de nombrosos agents: les autoritats del territori, el sector sanitari i d’atenció social, el món acadèmic, la societat civil i la indústria.

Badalona és l’única ciutat d’Espanya premiada, juntament amb 13 regions espanyoles més, d’un total de 77 organitzacions regionals i locals europees. Aquest reconeixement se suma al guardó assolit en l’anterior convocatòria de l’any 2017, tot i que en aquesta edició s’ha doblat la puntuació obtinguda.

Abans de la cerimònia d’entrega del guardó, que ha tingut lloc aquest dimecres a Dinamarca, l’alcalde socialista, Álex Pastor, ha explicat que «és un orgull com a alcalde poder recollir una distinció tan destacada de la Comissió Europea a la nostra ciutat». «Aquest reconeixement farà que Badalona sigui una ciutat de referència en envelliment actiu i saludable per altres ciutats o per altres països i ampliar les nostres relacions i projectes en aquest àmbit. Sens dubte, el mèrit és de totes les entitats, associacions del tercer sector, institucions d’investigació, empreses i departaments municipals que es preocupen, i molt, a millorar la qualitat de vida de la nostra gent gran. La ciutat li dona les gràcies per la seva feina».

Un ecosistema de més de 30 agents

La candidatura de la ciutat ha sigut impulsada des de Badalona Serveis Assistencials (BSA), l’organització sanitària municipal que forma part de l’ecosistema format per més de 30 agents i associacions que fan al municipi mereixedor d’aquest guardó. 

Els agents implicats a Badalona

<strong>- Sector públic:</strong> Ajuntament de Badalona, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Atenció Primària Institut Català de la Salut, Institut Municipal de Serveis Personals, Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, Institut Guttmann i Badalona Serveis Assistencials.

El treball conjunt d’aquests actors ha permès crear a Badalona una xarxa d’acció que actua en diferents línies d’envelliment actiu i saludable. El principal valor afegit de la ciutat en aquest sentit és que, més enllà de les institucions municipals i els proveïdors de salut, Badalona és capaç de generar projectes participatius gràcies al teixit social.

Teixit social

Un exemple d’aquest tipus de projectes és la iniciativa ‘Radars Badalona’, que busca crear una xarxa comunitària i de prevenció que redueixi el risc de solitud i aïllament de les persones grans. Així, es detecten les persones grans que pateixen aquesta situació i es posen en marxa mecanismes per poder ajudar. 

En la mateixa línia, a Badalona existeixen altres projectes per detectar i ajudar a persones en situació de solitud no desitjada com ‘Grans Veïns’, dirigit a la població dels barris de Nova Lloreda, Sistrells i Sant Crist de Can Cabanyes o ‘Veïns per veïns’, que cobreix el districte 1 de Badalona.

Altres projectes que comparteixen el mateix objectiu són els tallers de marxa nòrdica o el programa ‘Fem Salut’ que combinen les activitats físiques amb la interacció social. Les jornades, xerrades o fires dirigides a les persones grans completen la llista d’innombrables activitats promogudes a Badalona per aconseguir una vida activa i saludable.

Un premi de ciutat

Notícies relacionades

Segons el consistori, el guardó atorgat a Badalona és un premi a la tasca de tota la ciutat. És per això que el pròxim 1 d’octubre a les 19 hores, Dia Internacional de les Persones Grans, es farà un acte al Centre Cívic La Salut en el qual s’entregarà col·lectivament el premi a totes les persones i institucions que ho han fet possible.

Més notícies de Badalona