CONSTITUCIÓ DEL NOU AJUNTAMENT

Badalona viurà una investidura d'infart sense pacte previ contra Albiol

Guanyem, ERC, el PSC i comuns reiteren que es votaran a si mateixos al ple d'aquest dissabte, escenari que aplanaria l'alcaldia a l'exalcalde popular

Malgrat la pressió i crítiques dels sobiranistes a l'"immobilisme" dels socialistes, aquests no cedeixen i tot apunta que l'alcaldia no es resoldrà fins al ple

foto

foto

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Investidura sobre la botzina a Badalona (Barcelonès). Després que la coalició de Guanyem i ERC (7 regidors) pressionés i passés la pilota al PSC (6 regidors) en roda de premsa perquè amainés veles, els socialistes reafirmen que l’única opció que valoren per al Ple d’investidura d’aquest dissabte és la de votar per la candidatura de l’ara alcalde en funcions Álex Pastor. 

Aquest escenari, sumat al fet que Guanyem-ERC i Badalona en Comú (2 regidors) també han anunciat que votaran la seva pròpia candidatura –liderades per Dolors Sabater i Aïda Llauradó respectivament–, descarta qualsevol suma de majoria absoluta (14 de 27) alternativa a Albiol i tot apunta que l’alcaldia de la quarta ciutat de Catalunya no es resoldrà fins al mateix Ple d’investidura.

Tret de negociacions d’última hora, una cosa que a hores d’ara s’esbossa com a molt poc probable segons reconeixen les formacions implicades, que es mantinguessin les posicions que cada candidatura es votés a si mateixa es traduiria que governaria en minoria (11 regidors) Xavier Garcia Albiol (PP), líder de la llista més votada en les municipals del passat 26 de maig.

“No en serem responsables si governa Albiol”

En la seva compareixença pública, els líders de Guanyem i ERC, Dolors Sabater i Oriol Lladó, van criticar durament els socialistes per haver rebutjat ofertes per a un acord com una alternança a l’alcaldia entre la coalició i el PSC o fins i tot un candidat alternatiu a la vetada Sabater, una opció que des de Guanyem reconeixen que va tensar internament.

"En cas de governar Albiol, el responsable serà el PSC, no nosaltres, perquè són ells els que s’han negat a negociar", va sostenir Sabater. Els sobiranistes van incidir en el fet que la seva coalició tingui més regidors que el PSC (7 a 6) per no cedir a les exigències de Pastor, assumint que "si és necessari, explicarem a la ciutadania amb tot el dolor del món l’alcaldia d’Albiol, ja que podrem dir que almenys ho vam intentar".

Per la seva banda, els socialistes posen en relleu el rebuig sense pal·liatius de les seves bases a Badalona a Sabater per justificar la fermesa en el seu vot invariable per Pastor, assumint que si la coalició Guanyem-ERC no canvia d’opinió a última hora, aquest plantejament els portaria a l’oposició.

Els comuns no es mullen a Badalona

Així com a Barcelona la militància dels comuns ha votat a favor del pacte amb el PSC,  a Badalona, on els seus dos vots són decisius per a un possible acord alternatiu a Albiol, es mantenen en una posició d’equidistància.

La líder de la formació, Aïda Llauradó, va anunciar en roda de premsa que també presentaran la seva candidatura a l’alcaldia i es votaran a ells mateixos després de fracassar la seva proposta d’un govern ampli juntament amb el PSC i Guanyem-ERC.

Notícies relacionades

Els comuns únicament s’adheririen al PSC o Guanyem-ERC en cas que hi hagués acord abans del Ple, cosa improbable, i fins i tot Llauradó va perfilar la possibilitat de ser ella "alcaldessa de transició" mentre les altres dues forces es posen d’acord. En cas que en el mateix Ple els de Sabater donessin recolzament 'in extremis’ a Pastor, un fet que no descarten els comuns, aquests farien el mateix.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA