DUES LLISTES

La qüestió catalana divideix en dos el bloc d'esquerres contra Albiol a Badalona

L'acord entre Guanyem i ERC és molt a prop, mentre que els comuns i Podem inicien ara converses per a un possible segon front

rjulve43886531 detall de la balconada de l ajuntament de badalona  el 21 de180622140606

rjulve43886531 detall de la balconada de l ajuntament de badalona el 21 de180622140606 / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Badalona, molt possiblement, no tindrà el front d’esquerres ampli que els integrants de l’anterior govern municipal (Guanyem, ERC i ICV-EUiA) volien construir per intentar ser primera força en les eleccions municipals i passar per davant del PP de Xavier García Albiol. 

Finalment, el 26-M hi haurà segurament dues paperetes que representin aquesta opció. Una, la de la candidatura conjunta que Guanyem i ERC estan a punt de tancar. L’altra, la del Comú de Badalona, que ara inicia converses amb Podem perquè es puguin integrar a la seva llista. "Ens trobarem segur per governar", han explicat fonts de la negociació dels partits, que, amb la boca petita, donen per fet que l’acord per a una 'superconfluència' és poc probable.

Qüestió nacional

Tot i que els motius perquè no hi hagi acord a quatre bandes en són molts, n’hi ha dos que pesen per sobre dels altres i que, en certa manera estan relacionats. D’una banda, hi ha qui dubta que una única candidatura pugui reunir més vots i obtenir més regidors que si hi ha diverses opcions que puguin abraçar un espectre de l’electorat més ampli.

En aquest sentit, l’altre factor determinant que ara com ara no fa possible la gran candidatura única és l’element nacional. La llista amb Guanyem i ERC està clarament assenyalada com a independentista, tot i que els seus propis integrants defensen que es tracta d’una candidatura transversal de ciutat. Sectors dels comuns i de Podem, no obstant, no ho veuen així.

Tot i que les posicions estan bastant fixades, cap dels actors dona res per tancat. En les pròximes setmanes se succeiran les reunions per polir l’acord o els acords que acabin resultant definitius. A més, els quatre partits ja han nomenat els seus respectius caps de llista i la integració de les candidatures és ara un altre front que s’ha d’encarar en la negociació.

L’exalcaldessa Dolors Sabater és la cap de llista de Guanyem Badalona i serà qui encapçali la llista republicana unitària amb ERC, que havia designat Oriol Lladó com a candidat. Aïda Llauradó és la cap de llista del Comú de Badalona i Andreu Escobar va ser designat la setmana passada candidat per Podem.

Amb tot, l’objectiu de tots quatre és arribar al ple d’investidura del mes de juny amb prou recolzaments per evitar dependre de tercers, però hi ha disparitat d’opinions sobre com poden ser més forts. Alguns recorden el que li va passar al PSC i ICV-EUiA el 2011, que van veure com l’abstenció de CiU en el ple possibilitava la investidura de Xavier García Albiol.

Fa quatre anys, en canvi, el PSC va donar el recolzament a la investidura de Zapatero perquè governés en minoria amb ERC i ICV per evitar que, en segona volta, es tornés a investir Albiol com a llista més votada. La debilitat del govern, no obstant, va propiciar que tres anys després el PSC retirés la confiança en Sabater i sumés amb el PP i Cs per rellevar-la.

Notícies relacionades

Els partits Guanyem Badalona, ERC, Comú de Badalona i Podem es debaten ara entre si és més fàcil ser primers o sumar una còmoda majoria que, tant en un cas com en un altre, els eviti nous girs de guió inesperats a partir del 26 de maig.

Més notícies de Badalona