Dues aplicacions per optimitzar l'experiència de viatge ferroviari

20161222 fgchackapp foto

20161222 fgchackapp foto

2
Es llegeix en minuts
MARÍA XIMENA ACHURY

Cada dia, els viatges en transport públic ocupen bona part del nostre temps, fins i tot des d'abans de sortir de casa, quan no sabem els horaris o no tenim accés a informació sobre possibles incidències. Després, quan ja estem en el trajecte cap al nostre destí, ens agradaria utilitzar el temps de manera productiva per treballar, llegir, estudiar, dormir o —¿per què no? — conèixer altres persones. No obstant, moltes vegades ens trobem amb una realitat analògica que ens demostra que això encara no és possible.

Per donar solució a aquestes inquietuds en l'àmbit social i de mobilitat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en aliança amb apps4citizens, van impulsar la iniciativa FGCHackapp que busca promoure la creativitat tecnològica a través de l'ús de dades obertes i generar millors oportunitats de viatge, així com d'aprenentatge i interacció entre la comunitat d'usuaris de les seves línies.

El concurs consistia a crear aplicacions mòbils que permetessin enriquir i optimitzar l'experiència en els trajectes de FGC i millorar l'ús de les instal·lacions de la companyia. Més enllà dels beneficis que això pogués representar per a l'entitat, l'objectiu era apostar per noves formes d'ús dels seus serveis.

Després de tres mesos de treball, sis idees que complien amb els requisits, el suport d'un grup de mentors i la implicació dels membres del jurat que van avaluar cada un dels projectes, aquesta setmana es va portar a terme la jornada de clausura en què es van premiar els dos equips que millor es van adequar a les bases del concurs: El meu tren va quedar en primer lloc i, FGC Alarm, en segon.

El meu tren, creada per un jove de 15 anys i el seu germà, integra de manera efectiva i optimitzada tots els serveis de transport ferroviari de Catalunya. Amb una bona usabilitat, l'aplicació permet consultar informació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de rodalies RENFE: mapes de la xarxa, horaris, tarifes, incidències… i, fins i tot, ofereix la possibilitat d'accedir a un escriptori de llibres digitals gratuïts. A més, l'aplicació és accessible per a usuaris i usuàries amb discapacitat visual. Per ara, només està disponible per a mòbils Android.

Notícies relacionades

FGC Alarm, també disponible en Android, permet viatjar en qualsevol de les línies amb tranquil·litat, bé sigui llegint, dormint o interactuant amb algun altre passatger, gràcies a l'avís que emet abans que l'usuari arribi a l'estació de destí prèviament seleccionada. Enriquir l'experiència d'aquesta forma permet disfrutar d'un viatge més amè, sense estar atent a les estacions que es van succeint. Els seus creadors són estudiants de la Facultat d'Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El meu tren i FGC Alarm ja estan disponibles per ser valorades en la categoria de Dades obertes de l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.