Lawyerbot: accés a assessorament jurídic gratuït a través d'un robot

1
Es llegeix en minuts

Pressuposar que tots els ciutadàs coneixen les lleis i saben quins són els seus drets és una màxima jurídica que xoca dia a dia amb la realitat. La majoria de ciutadans desconeixen els seus drets mentre veuen com se'ls exigeix complir les seves obligacions.

En aquest context, i amb només 19 anys, Joshua Browder -un jove estudiant de la Universitat de Stanford- va buscar mitigar l'impacte d'aquesta situació. Per a això, va desenvolupar el primer advocat bot del món: Lawyerbot, que té oficina virtual al domini www.donotpay.co.uk.

Inicialment es va posar en marxa per ajudar les persones a recórrer les multes per mal aparcament a través d'un xat gratuït. A partir de les dades que proporciona el ciutadà, el robot analitza si la multa és impugnable; en cas que així sigui, guia l'usuari en el procés d'apel·lació.

Des del seu llançament el 2014, “DoNotPay” ha guanyat 160.000 de les 250.000 peticions rebudes. Això va motivar el seu creador a expandir-se territorialment. Iniciat a Londres, es va estendre a Nova York. S'ha de tenir en compte que el dret és local, i no és viable fer un copiar-enganxar de l'eina.

L'expansió no només va ser geogràfica. També va habilitar la possibilitat de consultar sobre la viabilitat de reclamacions d'indemnitzacions per vols amb demora. El més recent ha sigut que chatbot ofereix ajuda a les persones sense sostre.

Notícies relacionades

Al Regne Unit, el Govern està obligat a oferir allotjament a les persones que no en tenen. Però, per a això, s'ha de completar un formulari, cosa que desconeixen gran part dels sectors desprotegits que no poden accedir a un advocat. Encara que sí que ho poden fer a través d'internet, cosa que democratitza l'accés a la justícia.

Aquesta és la consigna d'aquesta 'webapp', que es pot avaluar a l''appteca' d'apps4citizens, una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.