'Apps' per combatre la violència de gènere

L’’app’ Libres.

L’’app’ Libres.

3
Es llegeix en minuts

L'educació és la base de prevenció de molts delictes i conductes socials de risc. Però quan aquestes passen, és important facilitar mecanismes per a la seva denúncia. La violència de gènere va causar l'any passat 54 morts a Espanya; unes dades que s'intensifiquen a partir d'un creixement de la violència masclista entre els joves en un 15%, el 2014. La tecnologia mòbil pot oferir diferents tipus d'ajuda en aquests casos, i més en un país amb un 81% de penetració de l''smartphone'. Per això, apps4citizens dedica aquest article a analitzar aquelles 'app' compromeses amb la ciutadania i les víctimes de maltractaments.

Conscienciar els ciutadans que la humiliació o l'abús físic o psíquic, entre altres, són comportaments que s'allunyen del concepte de relació sana, així com proporcionar telèfons de denúncia i informació sobre associacions d'assistència, són alguns dels objectius principals de la majoria d'eines digitals que trobem avui dia per prevenir la violència masclista. En aquest sentit, Lliures, Juntes, SOS Dona i Autodefensa Dona són 4 de les aplicacions més destacades, el públic principal de les quals són les dones adultes, a les quals ara ―també― s'hi sumen les joves, un col·lectiu amb escassa conscienciació sobre el tema.

Precisament, un informe de la Fundació d'Ajuda a Nens i Adolescents en Risc, assenyala que les conductes violentes i d'assetjament passen desapercebudes entre la meitat d'adolescents afectades, i que els mòbils i les xarxes socials són les principals vies on aquestes es porten a terme. A més, el 20% justifica la violència com la resposta a una agressió; fins i tot arriben a veure com a positius els atacs de gelosia, o la vigilància de les seves parelles. Així, alertades pels escassos recursos invertits per educar els joves en aquest àmbit, les institucions públiques van decidir augmentar el seu abordatge i prevenció a Espanya.

Des de les solucions tecnològiques, Lliures, l'app impulsada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, incorpora l'accés a un còmic de sensibilització, 'Pillada por ti'. Està protagonitzat per alumnes d'un institut, que viuen situacions d'abús, que serveixen com a mirall per als seus joves lectors. L''app' conté un menú complet, dirigit a dones adultes (i testimonis de situacions de maltractaments), des del qual es pot accedir a informació detallada —amb llistats i vídeos— sobre quines pràctiques constitueixen maltractament, o com procedir davant els primers signes de violència. També incorpora testimonis de dones que han passat per situacions similars, amb l'objectiu de donar suport i comprensió a les víctimes.

Altres 'app', com SOS Dona (impulsada per l'Institut Salvadorenc per al Desenvolupament de la Dona, ISDEMU), van més enllà, al facilitar un Violentòmetre; és a dir, un decàleg amb enunciats per valorar la gravetat de la pròpia situació, així com un test, on la usuària pot ser avaluada per conscienciar-la sobre si pateix una situació de risc. Fins i tot, incorpora un fòrum on comunicar-se amb altres víctimes. A Argentina, la Municipalitat de Rosario i l'Institut Municipal de la Dona van presentar Juntas, que a més de serveis comentats, ofereix notícies actualitzades i actes relatius a la lluita contra els delictes de gènere.

Així mateix, les tres aplicacions citades faciliten referències sobre serveis d'ajuda, telèfons i llocs on anar en cas de ser víctima de maltractament. L'objectiu és derivar aquestes persones cap a centres i institucions on puguin rebre ajuda des d'una perspectiva comunitària i transversal. La tipologia d'aplicacions és diversa, fins a arribar fins i tot a la defensa personal, com és el cas d'Autodefensa Dona (un repositori de vídeos i exemples de tècniques per defensar-se de possibles agressions).

Notícies relacionades

Encara que les xifres semblen indicar un descens en relació amb la violència de gènere, les associacions en defensa de la dona espanyoles alerten que la causa només és fruit d'una reducció en les denúncies. La gratuïtat de la majoria d'aquests recursos en línia permet a les persones usuàries estar informades i demanar ajuda davant el mínim indici d'abús o agressió. Així, les 'app' d'aquesta tipologia s'erigeixen com una eina digital útil per a l'educació social, la prevenció i l'ajuda, capaces de seguir aportant el seu granet de sorra en el camí d'eradicar aquest problema.

Si vols valorar les aplicacions pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.