FAUNA

Inquietud a la Vall d'Aran per la fi de la hibernació de l'óssa Hvala

Molts veïns de la vall encara demanen la captura de l'animal, que va ferir un caçador

Una de les últimes fotos de Hvala, captada el dia 28 d’octubre.

Una de les últimes fotos de Hvala, captada el dia 28 d’octubre. / ARXIU / EFE

2
Es llegeix en minuts

Un excursionista que passejava amb raquetes de neu per un prat de les muntanyes de Lés, a la Vall d'Aran, va localitzar dimecres passat empremtes recents d'ós. Les trepitjades, que van ser després corroborades per agents forestals, es trobaven al costat del cadàver d'una euga, morta probablement per desnutrició durant l'hivern, que havia estat en part devorada per algun altre animal. Tot indica que es podria tractar de l'óssa Hvala, de la qual no es tenien notícies des de l'octubre passat, després de l'accident --o atac, o topada-- amb un caçador aranès, que va resultar malferit durant el xoc.

Si fos així, Hvala hauria anticipat el final de la seva hibernació, prevista pels experts al voltant de finals de març i principis d'abril. A l'espera de localitzar nous indicis, els tècnics tampoc descarten que les empremtes trobades pertanyin a un ós mascle que podria haver hibernat als boscos francesos limítrofs amb la Vall d'Aran.

Els agents forestals també estan pendents de confirmar si Hvala ha deixat el seu cau amb un o més cadells. El plantígrad va iniciar la hibernació en estat d'embaràs i, segons els experts, no seria aquesta la primera vegada. L'animal, que ara té gairebé vuit anys i pesa uns 100 quilos, va arribar al Pirineu després d'haver estat fecundada per un ós a Eslovènia. Al llarg de la primavera del 2007 va ser vista amb dues cries --dues femelles, batejades amb els noms de Pollen i Bambou-- que l'estiu passates van independitzarde la mare.

LA RECLAMACIÓ

El despertar de l'óssa ha posat en estat d'alerta molts veïns de la Vall d'Aran, que encara reclamen que Hvala sigui capturada i traslladada fora de la comarca. La mesura, descartada ja fa quatre mesos pel Govern de la Generalitat, ha estat acatada amb objeccions pel Consell General d'Aran, que insisteix que s'ha de posar en funcionament un programa de seguiment i un pla de compensacions per l'ós. De fet, el Govern aranès està a l'espera, des del mes de novembre passat, que el Ministeri de Medi Ambient el convoqui, juntament amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, a una reunió per tractar aquest assumpte.

Notícies relacionades

Una de les prioritats de les autoritats araneses consisteix en la creació d'una patrulla d'agents especials, similar a les que ja hi ha a França, per controlar els passos de l'ós. També sol.liciten actuacions de suport als sectors més afectats per la presència de l'animal, fonamentalment la ramaderia. El Consell vol tornar a contractar un pastor i reagrupar tots els ramats d'ovelles de la vall amb l'objectiu d'evitar possibles atacs de l'ós. La mesura, que ja es va portar a terme l'estiu passat, va permetre tancar el 2008 amb tot just una desena d'animals morts, la meitat que el 2007.

Mentrestant, organitzacions ramaderes del sud de França han començat a alertar els seus associats sobre la "probabilitat que durant la segona meitat de l'any es trobin óssos sense equips emissors", a l'haver-se esgotat les bateries dels collars que els van ser col.locats en el moment del seu alliberament, el 2006. Aquest va ser un dels arguments esgrimits pel Consell General d'Aran quan la tardor passada va reclamar la captura de Hvala. Les autoritats araneses van advertir de la necessitat de renovar el collar emissor del plantígrad, que permet fer-ne el seguiment per via telemàtica. El Consell va proposar substituir-lo per un xip implantat al tors.