UNA DOBLE EXPOSICIÓ RELATA COM VA SER LA GUERRA CIVIL AL PIRINEU

Memòria històrica del Pallars

Recreació històrica pels carrers de Rialp, a càrrec de l’associació Exèrcit de l’Ebre.

Recreació històrica pels carrers de Rialp, a càrrec de l’associació Exèrcit de l’Ebre. / ANNA MENESES

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

'El front de guerra del Pallars'.

A Rialp i a Roní.

Fins al 30 de setembre.

Les ferides que la guerra civil va deixar al Pallars van ser profundes: fosses comunes, trinxeres obertes amb pic i pala a la muntanya, búnquers, pobles sencers evacuats. Són les restes d'una guerra que al Pirineu va ser especialment dura per la proximitat amb França i perquè, als pobles petits, les baralles entre persones d'un bàndol i de l'altre van ser encara més virulentes que a les grans ciutats. El front es va mantenir al Pallars durant gairebé nou mesos. Encara avui, molts veïns del Pirineu es resisteixen a recordar.

Setanta anys després, l'Ajuntament de Rialp ha volgut recuperar alguns dels episodis d'aquest passat, dins del marc de les activitats del Memorial Democràtic, que promou la Generalitat de Catalunya. Des del 21 de juny passat i fins al pròxim 30 de setembre, una doble exposició --amb seus al consistori de Rialp i a la sala de l'Estudi del nucli de Roní-- mostra "els aspectes socials de la guerra, a la primera, i, a la segona, les qüestions bèl.liques", comenta l'alcalde, Gerard Sabarich.

"La mostra de Rialp explica com era la vida quotidiana del Pirineu als anys 30, i com va afectar l'ocupació militar a la població. La de Roní es basa en la batalla de les Pedres d'Auló, on va tenir lloc, el maig del 1938, el combat més llarg i cruent de tota la guerra al Pirineu", relata Sabarich. Les dues exposicions estan comissariades per l'historiador Xavier Reñé, que ha recollit informació sobre la guerra civil.

MATERIAL DE L'ÈPOCA

Notícies relacionades

Un dels atractius de la doble mostra és la recuperació de materials de l'època, des d'objectes quotidians, propis de la vida rural, fins a armament trobat a la zona.

A més d'questes dues exposicions, l'ajuntament ha habilitat diferents camins per poder fer rutes a peu i ha programat algunes conferències, taules rodones i també projeccions de cinema. La pròxima es farà, el dissabte 2 d'agost, a l'ajuntament, ambla fiel infantería.