al gra // ENTREVISTA AMB Mariona Quadrada, Docent culinària

Mariona Quadrada: "A la indústria no li interessa educar el gust de menjar bé"

1
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA

'SOPAR CONCERT DE BOU I ARRÒS'.

Plaça de les Peixateries Velles.

Reus.

4 euros.

L'Associació Cultural i Cívica el Bou de Reus ha recuperat la tradició de menjar bou i arròs, plat que està datat al segle XV, per la festa major de Sant Pere. La docent culinària Mariona Quadrada és l'autora de la recepta de les 300 racions que se serviran avui, en un sopar concert a la plaça de les Peixateries Velles. Quadrada, que ensenya al seu Taller de Cuina des del 1984 i és autora de més de 40 llibres, reivindica els valors del bon menjar que es perden en la taula diària: salut i plaer per als sentits.

--¿Com ha recuperat la recepta de l'edat mitjana?

--Fa anys vaig trobar documentació a l'arxiu de la Casa Rull que deia que l'ajuntament repartia aquest plat a la gent més pobra. En canvi, l'associació disposa d'altres documents que el descriuen com una tradició de la festa major. Pot ser: la vedella, el tall rodó, el rostit... són plats tradicionals de festes. Usaven la paraula bou, però en realitat era vedella.

--¿Fidel a la recepta tradicional o l'ha adaptat a l'època?

--Llavors ja era un plat molt modern, perquè l'arròs era l'acompanyament i no un primer plat, o sigui que era un plat únic. El presentem en forma d'estofat, la carn a daus i ceba, vi ranci, pastanaga, tomàquet, all i herbes. La base és la recepta original.

--¿S'han perdut receptes? ¿Perilla el patrimoni gastronòmic?

--Sí, ara tothom parla de dieta mediterrània, però ja no se segueix. El ritme de vida actual, els preus i, sobretot, la indústria alimentària fomenten una dieta uniforme, avorrida i de mala qualitat.

Notícies relacionades

--La cuina d'autor genera debat i la diària queda eclipsada.

--Sí, i és la que importa. S'hauria d'educar millor sobre cuina. No és tan difícil menjar bé, però a la indústria no li interessa educar el gust de menjar bé.