L’opinió de ClosinGap

El talent femení, clau per a la recuperació de l’economia espanyola

  • Tardarem tres dècades i mitja a abastar la igualtat d’oportunitats plena entre homes i dones a Espanya al ritme que anem actualment

El talent femení, clau per a la recuperació de l’economia espanyola

Unsplash

4
Es llegeix en minuts
Marieta Jiménez
Marieta Jiménez

Presidenta de ClosingGap.

ver +

El 18,5% del PIB per guanyar i un horitzó de 35 anys. Recordin aquestes xifres. Tres dècades i mitja, fins al 2055, és el que tardarem a Espanya a assolir la igualtat d’oportunitats plena entre homes i dones al ritme que anem actualment, si no hi fem res per accelerar-lo. Una bretxa que, avui en dia, impedeix que la nostra economia ingressi cada any gairebé 231.000 milions addicionals. Facin l’exercici i multipliquin per fer-se una idea del monumental cost d’oportunitat que suposen la desigualtat de gènere i el desaprofitament del talent femení a la seva màxima capacitat.

Les dades no menteixen, són així de contundents. En aquest cas, procedeixen de l’informe elaborat al març d’aquest any per ClosinGap –clúster que presideixo– quan vam presentar el I Índex ClosinGap, primer indicador al nostre país que mesura, quantifica i tangibiliza de forma objectiva les bretxes de gènere que, desgraciadament, continuen persistint a Espanya i la seva incidència en el PIB. El 2020, l’Índex ClosinGap es va situar al 64,1% –entenent el 100% com la paritat total– i, per tant, ens diu que queda encara una bretxa per tancar del 35,9%.

Segons les nostres conclusions, els aspectes clau que penalitzen la dona i que tenen un impacte directe en l’economia són tres: la seva participació més reduïda al mercat laboral, el nombre d’hores treballades més baix a causa de la taxa de parcialitat més gran i la sobrerepresentació que tenen en sectors econòmics menys productius. Aquesta situació provoca que les dones, malgrat representar el 51,4% de la població en edat de treballar, només contribueixin al 41,5% del PIB.

I aquestes xifres no són les úniques que manegem. Al llarg d’aquests tres anys de vida de ClosinGap ens hem endinsat en l’estudi de la bretxa de gènere amb una mentalitat gairebé científica. La nostra missió era contribuir al debat aportant números, intel·ligència, dades, indicadors... En definitiva, desenvolupar un coneixement objectiu, robust i rigorós sobre el qual impulsar el debat per construir solucions concretes i dissenyar noves iniciatives vinculades a l’àmbit de l’economia i la dona.

Hem descobert que, malgrat que l’habitual és centrar el debat sobre la igualtat de gènere en qüestions com la bretxa salarial o la taxa d’atur de les dones en comparació amb la dels homes, hi ha altres desigualtats relativament desconegudes, però que semblen fonamentals per avançar cap a la paritat: a la salut, les pensions, la conciliació, l’oci, l’ocupació, l’àmbit digital, la notorietat pública i, fins i tot, en la discapacitat. I totes elles també tenen un impacte al nostre PIB que suposa un cost d’oportunitat.

La nostra feina també ha revelat que la dona, a l’haver de fer front a nombroses desigualtats al llarg dels anys, ha anat desenvolupant comportaments en àmbits com la mobilitat, el turisme o el consum que obren el camí cap a canvis socials que ens estan conduint a un model de societat més responsable i sostenible.

Aquesta tasca ha consolidat ClosinGap com a referent en la generació de coneixement en relació amb el cost econòmic de la bretxa de gènere. Tenim molt clara la necessitat de continuar treballant per construir una societat més justa i equitativa, així com una economia forta, especialment en el context de recuperació actual. En el moment econòmic actual, en què s’ultima l’arribada dels fons Next Generation UE, és més important que mai reconèixer la rellevància d’incorporar la perspectiva de gènere i d’impulsar el talent femení com a eina per generar riquesa.

Tenim l’oportunitat històrica que ens donen els fons europeus per apostar per una recuperació en què la igualtat de gènere sigui eix prioritari. Per aconseguir-ho és crucial unir esforços i seguir treballant conjuntament per la igualtat d’oportunitats i per tancar totes les bretxes, per posicionar la dona com a palanca clau per a la recuperació econòmica del país.

Notícies relacionades

Continuarem aportant dades sòlides i mesuraments, farem un seguiment de l’evolució de les diferents bretxes. I avançarem també en altres iniciatives, perquè el compromís dels que formem ClosinGap transcendeix el pla teòric per arribar a la pràctica. Perquè el canvi comença per donar-ne exemple. El nostre compromís ens ha portat a compartir totes les bones pràctiques corporatives que estem fent en matèria d’igualtat dins de l’àmbit laboral en un toolkit que vam presentar fa tot just uns mesos i que volem que serveixi com una eina de referència perquè tant organismes públics com empreses i agents socials puguin passar a la pràctica i avançar cap a la plena igualtat d’oportunitats.

El 2022, continuarem progressant en el nostre pla d’acció amb el programa de mentoring creuat que vam posar en marxa l’any passat i amb què pretenem reforçar el lideratge femení. I, per descomptat, continuarem analitzant noves bretxes de gènere en àmbits que mai s’havien explorat abans, com en el medi rural o les pimes.