Idai Nature

L’exterminador de plagues a cop d’alls

  • Idai Nature és quart operador mundial en solucions de biocontrol per a cultius

  • Utilitza proteïnes de llet, te, cafè, alls o canyella com a insecticides per a fruiters i hortalisses

L’exterminador de plagues a cop d’alls

Activos

3
Es llegeix en minuts

Carlos Ledó (València, 1974) era fa una mica més d’una dècada un jove enginyer agrònom amb inquietuds professionals, afany d’emprenedoria i coneixements històrics i de botànica que es va entossudir a «curar plantes amb altres plantes». Estem parlant del 2009. Com a inspiració li va servir el mètode que utilitzaven els romans vint segles abans per combatre els fongs que arrasaven les vinyes: polvoritzar-los amb llet, un producte intolerant per a aquests.

«També es pot utilitzar bicarbonat sòdic –un producte abrasiu– per eliminar els insectes que malmeten altres cultius. I utilitzar extractes de camamilla, te, cafè, alls o canyella com a solucions naturals més eficaces que les químiques per lluitar contra algunes malalties vegetals. Al principi ningú em creia», afirma l’executiu valencià d’una companyia que ja factura 70 milions d’euros, ocupa 230 treballadors i compta amb filials a Mèxic, Xile, els Estats Units, la Xina i el Brasil. La seva expansió, a ritmes del 35% anual, és increïble.

Ledó va decidir posar en marxa Idai Nature per desenvolupar tecnologies capaces d’aconseguir aliments sense residus i amb pocs mitjans. En els seus viatges per Andalusia i Castella-la Manxa per veure camps de maduixes o xampinyons va detectar que hi havia productora de verdures que no es menjaven el que després venien al mercat i per a l’autoconsum es reservaven una zona dels seus camps a les quals no aplicaven productes químics. «Llavors vaig percebre que era necessari plantejar-se la seguretat dels aliments que mengem utilitzant biopesticides i biofungicides», diu el màxim directiu de la firma.

La seva expansió a Espanya i a l’exterior no va trigar a arribar. El 2011 va posar en marxa una filial a Turquia; un any després va constituir Idai Nature América i, a continuació, va desembarcar a Algèria i Turquia. Des del principi Ledó va pensar que la mercantil havia de tenir una clara «vocació internacional». Ja és present a més de 35 països i amb diverses filials i franquícies al món. I s’ha consolidat com a consultora en l’àmbit de l’agricultura ecològica .

Un fons per expandir-se

Ledó explica que en aquests temps que corren de globalització econòmica i intercanvi de béns i productes, inclosos els vegetals, és important controlar les plagues per evitar que les collites corrin seriosos perills per tota mena de bitxos: pugons, polls, mosques, paràsits... Que els ho diguin als agricultors de tot el món, els costos d’explotació dels quals es disparen pels recursos que destinen a combatre malalties que arrasen cultius citrícoles, oliverars o vinyes. D’això es vol encarregar Idai Nature, el fundador de la qual va decidir donar entrada fa tres anys a la seva capital a Grupo Rovensa (controlat pel fons britànic Bridgepoint), tot i que Ledó en manté la gestió.

La facturació de la firma, amb fàbrica a la Pobla de Vallbona (València), a través de pròximes adquisicions, superarà els 600 milions d’euros el 2025. «Continuem comprant empreses», diu Ledó. El seu repte és convertir-se en el líder mundial (en l’actualitat és quart) en l’àmbit de les solucions de biocontrol per al cultiu de fruites i hortalisses. Preveu tenir presència activa en més d’un centenar de països com a companyia que forma part d’una de les tres unitats de negoci de Grupo Rovensa, que també té Tradecorp (fertilitzants) i Ascenza (fitosanitaris).

L’expansió d’Idai Nature a Espanya, tot i que el coronavirus ha paralitzat moltes coses, no s’atura. Recentment ha comprat Even Agro, amb seu a Albacete i amb més de vint anys de trajectòria, especialitzada en el mercat dels productes aptes per a l’agricultura ecològica i residu zero.

Notícies relacionades

La incorporació d’aquesta companyia arriba després de la compra d’Agrichem Bio per continuar reforçant la línia de biocontrol. Carlos Ledó afirma que està segur que «l’oferta d’aliments segurs i d’alta qualitat és la tendència que marca el present i el futur del sector agrícola d’alt nivell». Idai Nature, 70% de les vendes de la qual són exportacions, ha adquirit Agrichem (de Madrid) i Grup Agrotecnologia (Oriola, Alacant). Fins i tot ha arribat a Sud-àfrica –amb un important creixement dels cultius citrícoles pels seus acords comercials amb la UE– per comprar la firma Oro Agri.

I com el seu quarter general s’ha quedat petit ja construeix una altra fàbrica de 10.000 metres quadrats al costat de la seu central. Costarà 5 milions d’euros i acollirà laboratoris, noves línies de producció i planta d’anàlisi de microbiologia. Sembla que Idai Nature no té sostre. 

Temes:

Alimentació