Vaccine Cloud

Així és la tecnologia ‘cloud’ que promet accelerar la vacunació de la Covid-19

Salesforce treu una eina que promet «ajudar en el desplegament i gestió dels programes de vacunació de manera ràpida, segura i eficient».

Així és la tecnologia ‘cloud’ que promet accelerar la vacunació de la Covid-19
3
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

El procés de vacunació a Espanya contra la Covid-19 va començar el 27 de desembre de l’any passat. En aquest mes i poc un total d’1.673.054 persones han rebut ja almenys una dosi de la vacuna i 418.519 persones ja han obtingut les dues que es necessiten per aconseguir la immunització completa. És a dir, el 0,8 % de la població espanyola està vacunada.

No obstant, aquestes xifres són molt lluny de l’anhelada immunitat total que s’aconseguiria amb el 70 % de la població vacunada. Aquest objectiu l’ha marcat el Govern per a l’estiu. Però algunes són les veus que asseguren que no s’arribarà a aquesta meta.

«La unió entre empreses tecnològiques, logístiques i sanitàries és més essencial que mai per superar les complexitats de la gestió i distribució de vacunes», així ho asseguren des de Salesforce, multinacional que ha tret una eina que facilita la distribució segura de vacunes Covid-19 a milions de persones.

Es tracta de Vaccine Cloud, una tecnologia ‘cloud’ que promet «ajudar en el desplegament i gestió dels programes de vacunació de manera ràpida, segura i eficient». Salesforce és de sobres coneguda pel seu ‘software’ de gestió de relacions amb clients, però la companyia presidida per Marc Benioff ha utilitzat aquesta vegada els seus coneixements sobre tecnologia ‘cloud’ per alinear les necessitats de tots els implicats en el procés de vacunació.

D’aquesta manera, segons explica la mateixa companyia, aquesta eina arriba com un salvavides per a aquells «organismes públics i organitzacions sanitàries que no disposen de la infraestructura tecnològica necessària per gestionar la complexitat, velocitat i escalabilitat que requereix l’administració de vacunes».

Com funciona

Però, ¿com ajudarà Vaccine Cloud a millorar la gestió de la vacunació? En primer lloc, aquesta eina proporciona a les administracions de salut pública, com ara el Ministeri de Sanitat i hospitals, un únic tauler de control que ofereix una visió completa de les dades de gestió de les vacunes. Així, aquestes autoritats sanitàries tenen la possibilitat de «prendre decisions basades en dades i d’actuar quan sigui necessari», segons asseguren a ‘actius’ des de Salesforce.

Això facilita gestionar l’inventari de les dosis, monitoritzar els resultats dels pacients, la formació del personal i prendre decisions basades en dades relacionades amb les necessitats de salut de la comunitat i els factors de risc.

Les funcionalitats de Vaccine Cloud també beneficien la societat en general. A través seu, els ciutadans poden gestionar les seves cites, tenir un seguiment dels seus resultats i programar recordatoris per acudir a la segona dosi. «Aquest sistema facilita obtenir de manera senzilla la informació necessària», resumeixen des de Salesforce.

També fomenten la part formativa, ja que un altre dels pilars d’aquesta eina és l’enviament de notificacions sanitàries per ajudar a elaborar campanyes d’educació i divulgació precises i comunicar-se ràpidament amb totes les parts interessades.

Notícies relacionades

No obstant, la companyia va més enllà i pensa en un futur en què gran part de la població estigui vacunada. «A mesura que ens endinsem en l’‘última milla’ del procés de distribució de vacunes, l’acreditació digital després d’haver rebut la vacuna serà fonamental», expliquen. Per gestionar una pròxima tornada a la normalitat, Salesforce compta amb una acreditació sanitària digital dins de Vaccine Cloud. La multinacional al·lega que aquestes credencials permetran a les empreses espanyoles, els llocs de celebració d’esdeveniments, les aerolínies i a organitzacions continuar l’acompliment de les seves tasques d’una manera segura i pràctica.

Compta amb trajectòria als EUA

Aquesta eina acaba d’anunciar la seva disponibilitat a Espanya, però ja compta amb un llarg recorregut als Estats Units. A la ciutat de Chicago, Vaccine Cloud s’ha implementat com una solució integral d’administració, gestió i distribució de vacunes per a agències de salut pública. Mentre que a Califòrnia el seu ús és més civil, ja que la seva tasca és avisar els ciutadans quan arribi el seu torn per a la vacuna i programar els horaris perquè la rebin sense haver de fer cues eternes.