Informe de Fotocasa

La por d’una bombolla immobiliària torna a guanyar força

  • Es deu fonamentalment als elevats preus del lloguer (53%) i de compra (48%) de vivenda

  • Els espanyols són favorables, de forma majoritària, a la idea que el preu actual del lloguer fa que compensi pagar més per una hipoteca

La por d’una bombolla immobiliària torna a guanyar força

Pixabay

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La percepció que estem a prop d’una bombolla immobiliària està tornant a fer-se un lloc en les ments dels espanyols. Des del començament de la pandèmia s’havia moderat el temor d’un escenari d’aquest tipus, però la tendència ha tornat a repuntar. Si el juny d’aquest any era una idea que els espanyols valoraven amb una nota mitjana de 5,5 sobre 10, al setembre ha pujat a un 6,1 de mitjana.

¿Què ha passat en només tres mesos perquè es produeixi aquest canvi? Segons recull l’informe ‘Radiografía del mercat de la vivenda en el segon semestre del 2021’, elaborat per Fotocasa Research, es deu fonamentalment als elevats preus del lloguer (53%) i de compra (48%) de vivenda. «Hi ha una evident sensació que els preus segueixen a l’alça», es planteja en les conclusions de l’anàlisi.

Respecte a la compravenda, les dades de la taxadora Tinsa indiquen una pujada interanual del preu mitjà de la vivenda nova i utilitzada del 8,6% a l’octubre, respecte al mes en què l’índex general va marcar el nivell més baix des de l’inici de la crisi de la Covid. De fet, alguns senyals recents de possible sobrevaloració han portat les autoritats a accentuar la seva vigilància, per comprovar si es tracta d’un fenomen transitori o si marca el principi d’un canvi de tendència. 

El lloguer, en canvi, va registrar descensos interanuals del 5,6% a tancament del tercer trimestre, segons l’índex immobiliari del portal Fotocasa. 

«Amb l’arribada de la pandèmia molts espanyols esperaven que els preus, especialment de compra, baixessin dràsticament, i això no està passant», comenta María Matos, directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa. Segons l’opinió d’aquesta experta, el fet que «els preus no estiguin caient amb la força esperada pot ser un dels motius que portin els espanyols a pensar que estem a prop d’una bombolla immobiliària».

No obstant, des del portal immobiliari descarten que en l’actualitat hi hagi el mateix perill de bombolla que els anys previs a la gran crisi financera. En primer lloc, explica Matos, «perquè els preus no estan pujant de forma desorbitada i ara mateix el preu mitjà de l’habitatge de segona mà està gairebé un 40% per sota dels anys del ‘boom’ immobiliari». La segona raó que aporta la directora d’Estudis de Fotocasa és que tot i que els bancs no han tancat l’aixeta dels préstecs hipotecaris, estan sent «molt més cauts i mesurats que en el passat». «Els finançaments no superen en cap cas el 90% del total hipotecat i s’estan buscant perfils amb certa solvència», assegura.

Vivenda en propietat

En aquest sentit, l’informe destaca un argument que es manté al llarg del temps: nou de cada deu particulars majors de 18 anys actius al mercat de vivenda en general estan d’acord amb la idea que el sentiment de propietat segueix molt arrelat. La seva valoració és de mitjana de 7,6 punts sobre 10.

Amb aquesta predisposició cap a la vivenda de propietat, la majoria (7,2 punts) també consideren que el preu del lloguer fa que compensi pagar més per una hipoteca. I davant la pregunta de si la tendència del mercat és llogar més i comprar menys, el 37% s’hi mostra a favor, davant el 45% de fa sis mesos. 

Al seu torn, perden recolzament els arguments a favor de la propietat per qüestions patrimonials. Així, la identificació de la compra de vivenda com una bona inversió ostenta al setembre una nota de 6,9, des dels 7,1 punts del febrer. També ha perdut suport (de 6,3 punts el febrer del 2021 a 6 punts el setembre del mateix any) l’argument que una casa és la millor herència que es pot donar als fills, d’acord amb aquest estudi. El portal immobiliari interpreta que pot ser un efecte derivat de les expectatives sobre els preus que va portar inicialment la pandèmia i que s’han pogut «veure frustrades» per l’encariment del mercat dels últims mesos.

Notícies relacionades

No obstant, l’arrelament del sentiment de propietat és una qüestió molt més consolidada entre els estrats de més edat. Igual que passa amb la idea que comprar una vivenda és una bona inversió. En aquests segments també solen ser menys partidaris al lloguer, en contrast amb els joves. Per exemple, entre els espanyols de 18 a 24 anys es valora aquesta tendència amb 6,2 punts, mentre que els que tenen entre 45 i 75 anys li donen una puntuació de 5,6.

En relació amb els canvis al mercat arran de la pandèmia, també s’ha desinflat lleugerament la percepció que molts immobles de lloguer vacacional passarien a lloguer de llarga durada: al febrer, un 51% de particulars es mostrava favorable a aquesta idea. Al setembre en són el 44%, set punts menys.