Finances personals

¿Què enganxa el jove inversor?

  • Tecnologia i sostenibilitat són la porta d’entrada a la borsa per a les noves generacions 

¿Què enganxa el jove inversor?
3
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

El cas GameStop, el ‘David contra Goliat’ més mediàtic de la història de la borsa recent, deixa dues lectures importants. D’una banda, que els joves s’estan acostant a la renda variable amb un ímpetu desconegut fins ara i, de l’altra, que un alt percentatge d’aquests nous inversors vol una motivació més enllà dels números a l’hora de moure els seus diners. 

El pols a Wall Street de milers de petits inversors, coordinats a través de fòrums a Reddit, es va materialitzar amb la compra d’accions de GameStop, BlackBerry o AMC. És a dir, una cadena de botigues de videojocs, un fabricant de mòbils gairebé desaparegut i una cadena de sales de cine a punt de fer fallida.

La fita sense precedents consisteix que aquests nous inversors tenien una estratègia comuna. I l’ingredient extra l’aporta la nostàlgia, que sembla el motor d’aquestes decisions borsàries, i no tant els valors fonamentals o tècnics a què fan referència els experts i analistes: l’esplendor d’aquestes empreses pertany a dècades passades.

«Estem vivint un moment de màxim interès a la borsa per part dels inversors particulars», afirmen des d’ING. Les seves dades apunten que els espanyols es van bolcar en la renda variable el 2020, amb un increment del 134% de les operacions registrades. La tendència continua amb l’arrencada del 2021: al gener les transaccions van créixer el 75%.

Hàbits i inversió

En aquest moviment cap als mercats, el banc holandès identifica com a grans protagonistes els joves, que tenen a més la seva pròpia manera de fer les coses. «És un inversor molt connectat amb la informació, que busca oportunitats constantment i que trasllada els seus hàbits de consum invertint en les marques que més li agraden», diu Álvaro Vidal, responsable del Broker Naranja d’ING. 

Aquests gustos tenen dos vèrtexs ben definits: la tecnologia i la sostenibilitat. Innovació i disrupció, però també un propòsit com a base de la inversió. «Veiem que trien invertir en empreses que coneixen i marques en què creuen», corroboren des d’eToro. A aquesta plataforma d’inversió s’han dirigit molts nous usuaris «per invertir en les marques a què van recórrer durant el confinament, amb Amazon, Netflix, Zoom i Microsoft entre les més comprades». 

Són valors que, juntament amb gegants com Apple, Tesla i NVIDIA, també es repeteixen al top d’ING o el ‘neobroker’ mòbil Ninety Nine, en què el 37,2% dels mil·lennistes prefereix accions techies. «Hi ha perfils que inverteixen en aquestes companyies perquè s’hi identifiquen i creuen que estan construint un millor present i futur. I altres perfils les miren des d’un costat 100% racional i hi aposten perquè consideren que són una bona inversió financera», afirma Javier Sanz, CEO de Ninety Nine.

Els joves inversors volen transmetre un missatge amb els seus diners mentre els multipliquen. N’hi ha prou amb fixar-se en la cotització de Tesla, amb unes accions que van tancar el 2020 amb una revalorització del 600%, o la de Zoom, que va repuntar més del 400%. Tampoc és menyspreable l’alça de preu de NVIDIA, del 120%, o d’Apple, superior al 80%. En aquest sac entraria l’aposta per cotitzades del sector salut, un altre dels preferits dels joves inversors espanyols, en què destaca BioNano Genomics o Moderna.  

Accions verdes

La sostenibilitat, entesa des de l’àmbit més mediambiental o social, és un altre factor de pes a l’hora d’invertir. Segons explica Ninety Nine, s’observa més interès dels seus clients per companyies amb models de negoci «que aporten canvis, com FuellCell [energia renovable], iBio [biotecnologia] o NIO [cotxes elèctrics]».

Notícies relacionades

Al seu torn, el responsable del Broker Naranja d’ING assegura que l’últim any els inversors joves han traslladat les seves inquietuds al món de la inversió, «i la sostenibilitat n’és una». «Hi ha un interès creixent per empreses que treballen amb criteris sostenibles», afirma Álvaro Vidal, que considera que serà una tendència cada vegada més rellevant. Companyies verdes com el fabricant de bateries d’hidrogen Plug Power o les espanyoles Soltec o Solaria figuren en aquesta llista d’accions més negociades del 2020.

Les criptomonedes han sigut un altre dels grans punts gravitacionals de nous inversors a mesura que aquesta mena d’actius s’entén més àmpliament. El perfil «més agressiu» dels joves té a veure amb la seva fam per divises virtuals com el bitcoin, amb molta volatilitat i incertesa. «Al tenirla jubilació més lluny poden assumir més risc», diu Vidal. I, un altre cop, s’integra el propòsit, vinculat a la construcció d’un nou sistema financer, amb la recerca d’altes rendibilitats.

Temes:

Estalvi