Comparador

Patinets assegurats a partir de 20 euros

  • Avui en dia, a Espanya hi ha registrats un total de 700.000 VMP de propietat privada, dels quals el 10% està assegurat, segons dades de FEVEMP

Patinets assegurats a partir de 20 euros
4
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

Patinets elèctrics, ‘hoverboards’, monocicles elèctrics... són molts els nous vehicles que circulen pels carrers de les ciutats espanyoles. Aparells que fins fa ben poc semblaven trets d’alguna pel·lícula de ciència-ficció i que ara estan destinats a conviure amb (i fins i tot a substituir) els vehicles més tradicionals com són els cotxes o les motos. Un auge impulsat per la pandèmia, que els ha posat al centre de la mobilitat urbana. Però si han arribat per quedar-se el mínim és regir-se per una sèrie de normes. Aquest va ser un dels arguments de l’Ajuntament de Barcelona a finals d’abril, quan va anunciar la modificació de l’ordenança de circulació en relació amb els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP). D’aquesta manera, aquells ciutadans que tinguin un VMP en propietat hauran de portar de manera obligatòria llums, timbre i contractar una assegurança per poder conduir-los. Barcelona se suma així a altres ciutats i municipis que ja ho exigeixen, com són València, Palència, Benidorm, Pozuelo de Alarcón i Maó. Aquesta normativa no afecta els clients d’empreses de lloguer de VMP, ja que són «les companyies que els lloguen les que disposen d’una assegurança col·lectiva per protegir els seus usuaris i la seva flota», afirma Víctor López, responsable de companyies d’assegurances de Rastreator.

Avui en dia, a Espanya hi ha registrats un total de 700.000 VMP de propietat privada, dels quals el 10% està assegurat, segons dades de la Federació Espanyola de Vehicles de Mobilitat Personal (FEVEMP). Aquest percentatge previsiblement augmentarà a mesura que creixi la popularitat d’aquests vehicles. Així ho creu Julián Garcia-Ciaño, responsable del Desenvolupament de Negoci a la línia d’Assegurances Generals a Everis, que explica que «tenir una assegurança que almenys ens alliberi de pagar indemnitzacions abundants quan siguem els causants de l’accident, ens donarà certa tranquil·litat i seguretat a l’hora de circular». 

Aquesta perspectiva és compartida per les principals companyies d’assegurances, que compten amb productes exclusius per a VMP. Des de Zuric afirmen que «després de la segona meitat de la pandèmia, les contractacions s’han multiplicat exponencialment». Caser també confirma una «demanda creixent». D’altra banda, AXA reconeix que compta amb uns 8.000 patinets assegurats, mentre que Generali i Helvetia es mouen per sobre dels 3.000 i 3.600, respectivament.

Les pòlisses específiques per a VMP oscil·len entre els 20 i 80 euros anuals, depenent de les seves característiques. No obstant, comparteixen un element imprescindible que es repeteix en totes elles: la responsabilitat civil, que cobreix contra tercers en cas de danys i/o accident. Així, en funció de la pòlissa seleccionada, l’abast varia d’una cobertura de fins a 150.000 euros per un preu de 18 euros anuals amb Zuric fins als 600.000 per 37,85 euros a l’any amb Caser. En aquesta línia, Sergio Ruiz, president de FEVEMP, coincideix que resulta molt recomanable contractar una assegurança de responsabilitat civil per «evitar maldecaps i possibles problemes burocràtics». No obstant, incideix que la contractació ha de ser voluntària, mai obligatòria.

Segons un informe de la Fundació Mapfre, els accidents amb patinets elèctrics es van incrementar en més d’un 30% el 2020, i van arribar a causar la mort de sis persones. Aquí, Ruiz recalca l’«enorme seguretat» d’aquests vehicles i recorda que a causa del seu pes (12 quilos de mitjana) i a la velocitat màxima a la qual circulen (25 km/h)» els accidents i danys que poden produir són mínims». 

Protecció jurídica

En cas d’accident, en la majoria d’ocasions la situació no sol anar a més i es resol de manera amistosa entre les parts, però si no és així i s’ha d’acudir a un contenciós, una assegurança amb aquest tipus de cobertura pot resultar molt útil. D’aquesta manera, per 31 euros, Helvetia ofereix despeses de defensa fins als 500.000 euros. Al seu torn, Zuric promet defensa jurídica il·limitada o fins a 1.500 euros per a l’advocat que s’esculli. Axa i Generali també compten amb aquest servei, només Caser no ofereix protecció jurídica en la seva bàsica.

Notícies relacionades

Així mateix, López assenyala com a valor afegit que les pòlisses ofereixin protecció contra robatoris. «Si se sol deixar al carrer sovint o s’hi ha fet una gran inversió, és molt probable que compensi econòmicament». No obstant, aquest tipus de cobertura no és gaire habitual, i molt menys en les bàsiques, per la qual cosa s’ha de portar a terme un desemborsament més elevat per contractar-lo. Així, per 70 euros, Zuric inclou la sostracció del vehicle, la pòlissa amb un preu més elevat de les analitzades.

La ‘newsletter’ d’Actius

Gemma Martínez dona veu als protagonistes de la nova economia, que s’atreveixen a dir coses diferents.

Subscriviu-vos-hi

En la seva oferta bàsica, totes les companyies d’assegurances presenten una pòlissa individual, que només protegeix l’assegurat, excepte la pòlissa de Generali, que fomenta l’ús familiar. D’aquesta manera, per 39 euros, el cònjuge i fills majors de 16 anys del client també es poden beneficiar de l’assegurança. Al marge de la seva oferta bàsica, Helvetia ofereix un pack familiar per 46 euros a l’any.