Propostes per a la diada

Els llibres dels autors d’EL PERIÓDICO per al Sant Jordi 2023

Per aquest diari, que farà 45 anys l’octubre vinent, hi han passat una infinitat d’escriptors com els que seleccionem aquí, tots amb un llibre de recent publicació

Els llibres dels autors d’EL PERIÓDICO per al Sant Jordi 2023
3
Es llegeix en minuts

‘El boig dels ocells’ / ‘El loco de los pájaros’

Care Santos. Columna / Destino. 20,90 euros. En aquesta novel·la, ambientada al Nova York de la segona meitat del segle XIX, Care Santos barreja personatges reals amb éssers imaginaris i construeix una faula sobre la condició humana.

‘Metamorphosis’

Emma Riverola. Edhasa. 18 euros. ‘Metamorphosis’ recorre la Barcelona convulsa de 1937 i l’abstracte món d’avui. S’hi reflecteix el ressò de guerres passades i l’esquinçament de les actuals, i també una polifonia de veus femenines en permanent transformació.

‘Solo humo’

Juan José Millás. Alfaguara. 19,90 euros. Juan José Millás torna a alguns dels temes més representatius de la seva narrativa, com la identitat, el desdoblament, els racons més foscos de la realitat quotidiana i la paternitat.

‘Vegalume’

Julio Llamazares. Alfaguara. 19,90 euros. ‘Vagalume’ és una novel·la de suspens que parla d’aquesta vida secreta que tots tenim, però també una reflexió sobre la passió d’escriure, que se sobreposa a tot.

‘Tot Messi i més’ / ‘Todo Messi y más’

Jordi Puntí. Empúries / Anagrama. 16 / 18,90 euros. Si a ‘Tot Messi’ Jordi Puntí feia partícip el lector del plaer de veure jugar l’astre al Barça, a ‘Tot Messi i més’, amb l’argentí ja lluny del club, es fa nombroses preguntes: ¿què farà quan es retiri?, ¿com canviarà el futbol quan pengi les botes?, ¿veurem néixer una altra figura de la seva talla?

‘Igual que ahir’

Eduard Palomares. Libros del Asteroide. 19,95 euros. Després de l’èxit de ‘No cerramos en agosto’, Eduard Palomares reprèn els personatges en aquesta barreja d’intriga, retrat social i ironia. Després de la seva primera experiència en l’agència de detectius Private Eye, l’investigador privat Jordi Viassolo encadena múltiples treballs temporals molt variats.

‘Nadie se va a reír’

Juan Soto Ivars. Debate. 18,90 euros. L’escriptor i comentarista parteix d’una història real –la d’Anónimo García, condemnat per crear una falsa web en la qual es promocionava un també fals ‘tour’ de ‘La manada’– per desenvolupar una novel·la en la qual critica el sensacionalisme de la premsa i el disbarat judicial que són algunes sentències.

‘Ocell d’aire i de foc’ / ‘Pájaro de aire y fuego’

Pilar Rahola. Columna / Destino. 21,90 euros. Amb aquesta quarta entrega, conclou una història que va començar el 1800 amb les aventures de Mariona, una dona de classe baixa que decideix revelar-se contra el seu destí, i finalitza a la Barcelona dels anys 50, en plana dictadura de Franco, amb la lluita de la resistència, la repressió i l’esperança de fons. 

‘Doble vida’

Salvador Macip i Àngels Bassas. Columna. 17,90 euros. El metge i investigador i l’actriu construeixen a quatre mans una novel·la amb caires de ‘thriller’ psicològic sobre una història d’amor obsessiu als 40. Un llibre amb doble portada i dues versions, explicades per cadascun dels protagonistes i que es poden llegir saltant d’una a l’altra.

‘La cancelación y sus enemigos’

Gonzalo Torné. Anagrama. 10,90 euros. ‘Lolita’ de Vladímir Nabokov, el pòdcast ‘Estirando el chicle’, ‘Sufre mamón’ d’Hombres G... Tots són exemples, en major o menor grau, de l’anomenada cultura de la cancel·lació, un fenomen que l’autor nega en aquest assaig, en què parla més aviat de defensa davant el que en realitat és una crítica.

‘La musa de la plaça Reial’

Notícies relacionades

Rafael Vallbona. Univers. 20,90 euros. Als 60 existia una Barcelona clandestina de «bars, alcohol, noies, jazz, fum i quimeres». A aquest ambient ens trasllada aquesta novel·la sobre un universitari que vol conèixer la història del seu avi, crític musical. La musa del títol és Gloria Stewart, que va actuar a la sala Jamboree de la plaça Reial.

‘El metge de Lillet’

Jordi Mercader. Universo de Letras. 18 euros. Ficció històrica que segueix els passos de Filiberto Jose Luis de la Caridad Cisneros Díaz, nascut en una plantació de cafè de Guantánamo, que arriba a Barcelona a finals del segle XIX per estudiar Medicina i que, davant la impossibilitat de tornar a Cuba, acaba com a metge de la fàbrica Asland.