ACTUACIÓ INNOVADORA

Viladecans assaja un nou sistema per eliminar de manera natural la plaga de la cotxinilla cotonosa

La jardineria municipal allibera 5.500 larves de marietes i heteròpters, enemics naturals de les plagues que danyen els arbres urbans

Larva i adult de marieta menjant pugó. 

Larva i adult de marieta menjant pugó.  / AJUNTAMENT DE VILADECANS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / VILADECANS

Els serveis municipals de jardineria de Viladecans van introduir, aquesta primavera, 5.500 larves de marietes heteròpters, enemics naturals de les cotxinilles cotonoses, en arbres en dos punts de la ciutat: a les albízies de l'avinguda del Roureda i les parkinsònies de l'avinguda del Segle XXI.

Aquests sistemes alternatius de lluita permeten rebaixar substancialment l'emissió de productes fitosanitaris: els insectes introduïts només es mengen els insectes concrets (per això es diu que són enemics naturals) i no molesten persones ni animals domèstics.

Les larves de les marietes Criptolaemus i dels heteròpters Anthocoris col·locades ja apareixien de manera natural quan el nivell de plaga es disparava, però era tard per controlar les molèsties o els danys vitals que pogués patir l'exemplar.

LLUITA INTEGRADA CONTRA LES PLAGUES

Aquestes accions formen part d'una lluita integrada contra les plagues, que té com a últim recurs el tractament fitosanitari, i que aposta per l'elecció d'espècies a plantar resistents o un bon ús de la poda, el reg o l'adob per disminuir els riscos d'atacs.

El control biològic imita el que passa al bosc, aprofitant aquests enemics naturals quan les plagues són difícils de controlar amb els productes fitosanitaris autoritzats o quan aquests poden generar un efecte rebot perquè acaben eliminant el depredador natural.

Notícies relacionades

A més, circumstancialment es pot portar a terme un rentatge dels arbres encara que s'hagin alliberat aquests insectes. Es fa amb sabó potàssic per netejar els arbres de la melassa i brutícia que genera la plaga. Aquesta rentada és respectuosa amb els enemics naturals i disminueix la protecció de la cotxinilla cotonosa.

Més notícies de Viladecans