MITE RADIOFÒNIC

La 2 ret homenatge a Luis del Olmo a 'Imprescindibles'

Iñaki Gabilondo, Júlia Otero, Carlos Herrera i Serrat participen en el documental, que repassa la trajectòria personal i professional del locutor lleonès

zentauroepp41153173 television luis del olmo imprescindibles estrena en l171201185406

zentauroepp41153173 television    luis del olmo   imprescindibles   estrena en l171201185406
undefined41138326 graf1345  madrid  30 11 2017   sergio alfaro  ana pel ez  el171201181507

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado / Madrid

El programa de La 2 Imprescindibles homenatja avui un dels periodistes més emblemàtics d’Espanya a Luis del Olmo. Protagonista (20.50 hores), emotiu repàs a la trajectòria del veterà locutor de Ponferrada. En 60 minuts, es desgranen –amb una impecable factura tècnica plena de ritme– els moments més importants de la seva carrera amb testimonis de companys i amics com Iñaki Gabilondo, Júlia Otero, Carlos Herrera, Joan Manuel Serrat, Miguel de los Santos i Lorenzo Díaz.

Rodat als escenaris vitals i professionals del comunicador (El Bierzo, Madrid, Barcelona i Roda de Barà), el reportatge se serveix d’imatges familiars i del fons documental de RTVE per recollir les claus que han fet de Del Olmo una figura fonamental en la història de la ràdio. «No només va ser el primer que va marcar el camí que els altres vam seguir, sinó que va donar un cop de volant immens a la ràdio, va participar en una mutació», afirma Gabilondo.

Un moment del programa 'Protagonistas', amb Felipe González de convidat / TVE

Repassa també els últims 50 anys del mitjà radiofònic. «La idea era explixar la història de Luis de forma lineal, però després ens vam adonar que la seva biografia és la història de la ràdio», explica la codirectora Elena Sánchez, abans de destacar que «aquesta és la primera vegada que entren les càmeres de TVE a l’arxiu de RNE». Un dels atractius del documental, avança, és «la significativa conversa» que mantenen Del Olmo i Gabilondo, antics rivals a les ones. Per la seva banda, el director de La 2, Juanma Hidalgo, remarca que TVE tenia «un deute amb Del Olmo», que se salda amb aquest Imprescindibles, convertit també en «un homenatge a RNE».

Al mateix Del Olmo li ha agradat molt el programa. El va veure fa uns dies en la presentació organitzada per TVE i li va tocar la fibra sensible, fins al punt de comparèixer amb els ulls vidriosos. «Estic emocionat perquè aquest és el millor Ondas de la meva vida: em sento com si sortís ara mateix del poble en pantalons curts», va dir. El simple fet que la seva primera casa es recordés d’ell li va arribar al cor. «Si em diuen fa temps que TVE em faria un homenatge, no m’ho hauria cregut», va reconèixer, abans de felicitar els artífexs per «haver explicat meravellosament» la seva vida radiofònica.

Gabilondo, "un basc generós"

Notícies relacionades

Del Olmo va dedicar unes paraules afectuoses a Gabilondo, «un basc generós que dona l’amistat a qui s’ho mereix». «Segur que d’aquí uns anys li faran un programa com aquest», va augurar. També es va alegrar que totes les cadenes hagin guanyat oients en l’últim EGM, cosa que demostra que la ràdio «viu una edat d’or». «Està més forta que mai. Jo estava sol quan vaig començar, fins que va arribar Iñaki, i ara hi ha cinc o sis companys lluitant pel lideratge dels matins», va advertir. Fins i tot es va reconciliar amb l’EGM, un dels seus enemics més aferrissats. «Jo vaig dir allò de menteixes més que l’EGM, però ara he de dir que és l’únic estudi que hi ha i que és el més fiable, perquè té el 80% o 90% de veritat».

De la seva carrera, en va recordar aquell magnífic espai d’humor anomenat El debate sobre el estado de la nación. «Fa poc li vaig comentar a Alfonso Ussía que no tenia les gravacions, perquè no em vaig preocupar mai de conservar-les, i ell em va dir que les tenia totes perquè al final de cada programa l’hi demanava al del control», va relatar. Ussía es va encarregar de deixar-li la seva col·lecció, que ara descansa en una «caixa enorme» a l’arxiu del Museu de la Ràdio de Ponferrada. «La meva idea és fer-ne còpies i regalar-les a la gent, però costa força diners i li hem demanat ajuda a l’alcaldessa», va dir al final. 

Temes:

TVE