Informació o espectacle

Els directes sobre l'huracà 'Irma' tornen a obrir el debat entre la notícia i el xou

ialvarez40055298 this image taken from video shows msnbc s kerry sanders repo170911195245

ialvarez40055298 this image taken from video shows msnbc s kerry sanders repo170911195245

3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'huracà 'Irma', a part d'un panorama devastador a Florida, ha deixat unes imatges que s'han repetit en les cadenes d'arreu del món i que a ningú han deixat indiferents. Un reporter o reportera, protegit amb impermeable, gorra i, en alguns casos, ulleres, pateix la força aclaparadora del pas de vents que han arribat als gairebé 300 km/h. Alguns d'aquests professionals apareixen dins de l'aigua fins a la cintura i altres, agafats amb unes cordes per no sortir volant de veritat quan els diguin allò de: "¡Estem a l'aire!".

I és que mentre els vents van amainant a Miami, la polèmica sobre si aquesta mena de connexions amb aquest dramatisme són periodisme en primera persona o una manera més de fer xou es revifa. És el cas, entre les nostres cadenes nacionals, de la periodista de TVE-1 Almudena Ariza caracteritzada tant per la seva professionalitat com per un caràcter intrèpid, que aquests dies vèiem amb l'aigua al coll (en realitat era a la cintura) per mostrar una zona totalment inundada.

I si bé aquesta manera de mostrar la tragèdia ha rebut elogis a Twitter...

...tampoc li han faltat les crítiques...

Un altre periodista a qui se li recordarà per una expressiva posada en escena és l'actual corresponsal d'Antena 3 als EUA José Ángel Abad, i per això no és gens estrany que en els seus directes per informar sobre el pas de l''Irma' hagi deixat moments inoblidables. "No és precisament el dia amb què un somia en Miami", deia, irònic.

El corresponsal d'Antena 3 a Washington José Ángel Abad / EL PERIÓDICO

I també mostrava quin era el 'kit' imprescindible del reporter en aquests casos, impermeable a part: "El més valuós en aquests moments aquí són unes bones ulleres i un bon casc". Les imatges en què se'l veu (a vegades només se l'intueix a causa de la barreja de torb i aigua) aguantant el tipus amb elegància resulten tremendes. 

Les periodistes Almudena Ariza (TVE-1) i Rocío Sañudo, col·laboradora de Tele 5. / EL PERIÓDICO

Tele 5 també també ha posat aquests dies en remull la seva col·laboradora Rocío Sañudo, i el corresponsal a Washington de TV-3, Xesco Reverter,Xesco Reverter tampoc se n'ha salvat. En el seu compte de Twitter es mostrava en plena acció amb impermeable, més discret que els seus col·legues però inevitablement amarat fins als ossos. Com a llegenda: "El directe entretingut i mullat que hem fet per al 'TNV'... L''Irma sobre Florida'".

Així mateix, 'The Whashington Post' recollia a la web, amb l'encapçalament "Informar en directe en un huracà és difícil. Aquesta n'és la prova...",  algunes imatges de la CNN que impacten: professionals amb accessoris protectors de tota mena, trípodes que volen, periodistes lligats a cordes...

¿Això és pur espectacle? Qui defensa fermament aquesta teoria és el periodista Juan Antonio Giner. En el seu compte de Twitter és més que eloqüent. Amb un contundent "Show+click business", o el que és el mateix, espectacle per aconseguir més entrades a la web, per aconseguir més audiència, defineix les imatges d'un reporter de la MSNBC subjectat amb una corda 

"Un altre pallasso", diu per referir-se a l'actitud temerària del periodista José Díaz-Balart, de Telemundo, que s'endinsa d'una forma que ratlla la inconsciència en la riuada fins gairebé perdre-se'l de vista. 

Periodisme ante todo

Notícies relacionades

En canvi, la periodista de TVE-1 Almudena Ariza talla la polèmica apel·lant a la professionalitat i defensant el periodisme de carrer: 

De la mateixa manera opinen a Atresmedia: "La feina d'un periodista consisteix a explicar què està passant i per fer-ho és essencial ser al lloc on es produeix la notícia. Som els ulls i la veu dels nostres espectadors. La nostra obligació és explicar què passa des del rigor i la veracitat i per fer-ho no hi ha res millor que ser-ne testimonis directes". I afegeixen aquestes mateixes fonts: "Antena 3 Notícies” no busca dreceres per aconseguir més audiència. No busquem fer espectacle amb una notícia d'aquesta magnitud. Ens limitem a mirar i explicar el que passa".