Una de cada tres joves accedeixen a mantenir relacions sexuals sense desitjar-ho

Una enquesta a 1.500 noies de menys de 30 anys demostra la pressió sexual sobre les dones

L'associació Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya demana que s'imparteixi una assignatura troncal a les aules

zentauroepp46781800 cjas190201182335

zentauroepp46781800 cjas190201182335

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de cada tres dones catalanes de menys de 30 anys reconeix no tenir veu ni vot a l’hora d’utilitzar un mètode anticonceptiu, i el 27% asseguren que "freqüentment" mantenen relacions sexuals sense voler-les. Són dades recollides durant el 2018 pel Centre Jove d’Anticoncepció i les Sexualitats (CJAS). L’associació Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya proposa una assignatura "troncal" sobre drets sexuals durant tot l’ensenyament.

"No es tracta de ser alarmistes, els joves no estan anant a pitjor, però fins ara no teníem dades per xifrar el que sempre ha sigut una realitat incòmoda", aclareix Sílvia Aldavert, coordinadora de l’associació Drets Sexuals i Reproductius. Tot i així, la violència sexual entre adolescents preocupa a l’entitat. Les dades que aporta el primer centre de planificació familiar de Catalunya apunten, sobretot, que les noies no són escoltades al llit. I no només això. “Tampoc són conscients de veure això com una cosa negativa, violenta i que no es pot permetre. Ho estan normalitzant", assegura l’experta.

Gairebé 1.500 entrevistes

A l’enquesta es va interrogar 1.478 noies catalanes de menys de 30 anys al llarg del 2018. Algunes van respondre directament a la seu de l’entitat a Barcelona, mentre que d’altres ho van fer en diverses visites a instituts, universitats o casals. El 30% d’aquestes noies van manifestar que les seves parelles no les deixen escollir el mètode anticonceptiu que utilitzaran. En paraules d’Aldavert, “el noi no vol posar-se condó i elles acaten”. També una de cada tres van dir que mantenien relacions sexuals no desitjades “sovint”. I d’aquestes, la meitat no ho van identificar com un acte de violència sexual. Entre les que sí que ho creuen, el 42% van afegir que havien experimentat violència física alhora.

Gelosia, control i patriarcat

Notícies relacionades

Més enllà de les dades, si entrem en el terreny qualitatiu, l’equip de professionals del Centre Jove fa un diagnòstic molt clar del comportament que mantenen els joves. “Continua calant el mite de l’amor romàntic i la mitja taronja”, idea que combinada amb els rols de gènere, es transforma en una bomba de rellotgeria. “Hem ensenyat als nois a veure el sexe de manera egoista, una activitat amb la qual disfruten ells”, assegura Aldavert. Mentrestant, les noies es veuen abocades a la lògica de la submissió. “Veuen la gelosia i el control com una cosa romàntica” i aquí ja s’entreveu la tragèdia. Ells agafen les regnes sense pensar en elles (i, de vegades, sense respectar-les) i elles ho accepten a canvi d’un suposat amor veritable. “La publicitat, la pornografia, l’educació i la societat patriarcal en general han creat aquest calder”. Ara el repte és trencar amb tot això.

Assignatura de sexualitat

A l’associació ho tenen clar: "Hem de donar a conèixer els drets sexuals des que són petits". I proposen impartir assignatures de sexualitat en el currículum durant totes les etapes educatives, sempre adaptades a l’edat. De petits, que coneguin el seu propi cos, treballant les relacions del respecte; més endavant, una crítica de la publicitat o els contes, i d’adolescents, promoure espais de diàleg per treballar el consentiment amb equips d’educadors o psicòlegs formats en la matèria. "Ara ho estem abordant amb el professor de català fent una pausa, en alguna tutoria o fent un taller de prevenció de malalties de transmissió sexual: han de poder identificar la violència", assegura la responsable de l’associació. Creuen que els professors “no estan prou formats”. Però l’alternativa de la família tampoc funciona. Primer, perquè durant l’adolescència els pares deixen de ser referents per als nois. I, segon, perquè moltes famílies tampoc saben ben bé com abordar el tema. “Continuem reproduint rols patriarcals: li donem el condó a la nostra filla, perquè no es quedi embarassada, i a ell no li diem ni que ha de pensar en el plaer de la noia. Hem de fer alguna cosa diferent per trencar aquest cercle viciós”. Tot i així, lamenten que la Generalitat sempre s’hagi “tancat en banda” a l’hora d’abordar la proposta.