Un gran dispositiu policial va blindar BCN per una alarma terrorista

Els Mossos van mobilitzar totes les unitats especials per una alerta global europea

Una falsa alarma de bomba va obligar a desallotjar els carrers adjacents a la Sagrada Família

Una furgoneta estacionada a prop de la basílica ha obligat a posar en marxa l’operatiu. / JULIO CARBÓ / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Antonio Baquero / Barcelona

Els Mossos d’Esquadra van desplegar ahir un dispositiu antiterrorista extraordinari. Totes les unitats especials van ser activades per protegir Barcelona i els seus voltants des del migdia. 

Des dels atemptats gihadistes del 17 d’agost passat, que van segar la vida de 16 persones i en van deixar malferides més d’un centenar entre l’atropellament massiu de la Rambla i l’atac de Cambrils, ha augmentat la tensió del Pla Operatiu Específic (POE) antiterrorista de la policia catalana. La jornada d’ahir, però, va ser diferent per dos motius.

El primer  va ser l’alerta internacional que va advertir totes les policies europees davant la possibilitat d’un atemptat imminent d’Estat Islàmic. L’alerta també incloïa la identitat dels cinc gihadistes que estarien tramant l’atac. En aquest missatge, tot i això, no apareixia cap referència explícita a Barcelona.

On sí que ha aparegut la capital catalana ha sigut en l’últim número de la revista electrònica 'Rumiyah', que edita l’aparell propagandístic de l’organització autodenominada Estat Islàmic. 

En la seva publicació més recent, datada el 9 de setembre, es parla àmpliament dels últims atacs que ha patit Barcelona. El fet que la ciutat aparegui en aquesta revista obliga a extremar les precaucions perquè es tracta d’un mecanisme que té Estat Islàmic per proposar objectius a les persones que estan disposades a perpetrar atacs.

L’estadi del Camp Nou, a més a més, va acollir ahir a la nit el primer duel de la Lliga de Campions, un partit que va enfrontar el Juventus amb el FC Barcelona, dos dels principals equips de la competició.

Atenció a les carreteres

Aquest context va obligar la policia catalana a teixir un macrodispositiu que es va deixar notar de seguida. Es va prestar especial atenció a les carreteres que connecten Espanya amb França, des d’on ha partit l’avís de la policia europea. També es va optar per blindar la capital catalana i protegir amb especial afany el Camp Nou. Dotacions de la Brigada Mòbil, de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) i del GEI es van distribuir pels punts de màxima afluència turística. Els ciutadans van comprovar a la Rambla, en alguns monuments del districte de Ciutat Vella i als voltants de la basílica de la Sagrada Família la presència de nombrosos agents dotats amb armes llargues, que posseeixen una potència lesiva molt més gran que les pistoles reglamentàries.

Artefacte sospitós

Amb aquest escenari, una furgoneta aparcada al temple de Gaudí va sembrar el pànic poc abans de les vuit del vespre. Al seu interior es va detectar un artefacte sospitós que va obligar a evacuar les estacions de metro de les línies 2 i 5, a tancar establiments comercials i a mantenir confinats els veïns a casa seva. 

Notícies relacionades

Els Tedax van poder desactivar l’alarma al comprovar que no es tractava de cap bomba. Després de dues hores de molts nervis a flor de pell, el barri de la Sagrada Família va  recuperar la calma.

Els controls de la policia van jugar amb l’efecte sorpresa. És tan lògic com molest per als milers de conductors que es veuen atrapats en aquests embuts enmig de l’autopista, normalment, a la sortida d’un peatge. L’amenaça que ahir va mobilitzar les unitats dels Mossos d’Esquadra a la C-33 i l’AP-7 va generar cues d’uns quants quilòmetres en els accessos i les sortides de Barcelona.