TELECOMUNICACIONS

La UE aprova una connexió wifi pública gratuïta

El Parlament Europeu dona llum verda a la iniciativa de la Comissió de crear una xarxa d'accessos a 6.000 localitats

zentauroepp37501206 bru07 bruselas  b lgica  01 03 2017   el presidente de la co170912160953

zentauroepp37501206 bru07 bruselas b lgica 01 03 2017 el presidente de la co170912160953 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Jose Pablo Salvador López / Brussel·les

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la nova proposta de la Comissió per millorar la connexió wifi en zones públiques a tot Europa amb l'objectiu de millorar la interconnectivitat dels ciutadans i augmentar les possibilitats de connexió a la xarxa, amb una dotació de 120 milions d'euros en tres anys.

El pla, conegut com a WIFI4U, forma part de les mesures promogudes per la Unió Europea (UE) de cara a crear un mercat únic digital. La Comissió considera que la UE se situa a la cua d'altres nacions industrialitzades, com Corea del Sud o el Japó, pel que fa a l'accés a internet fix i sense fil, i per això tancar aquesta bretxa és una de les principals prioritats de la Comissió, i del mateix president Juncker, que ja va esmentar aquesta mesura en el seu discurs sobre l'Estat de la Unió fa un any.

El projecte WIFI4U té com a objectiu millorar la qualitat de la xarxa i acostar-la a les zones més aïllades, a més de les grans ciutats, i per això s'estima que es beneficiïn de la connexió d'alta velocitat entre 6.000 i 8.000 comunitats a totes les regions europees. També és un objectiu proporcionar una connexió "gratuïta, fàcilment accessible i segura".

En el programa s'especifica que no es permetrà l'obtenció de dades personals per a fins comercials mitjançant les connexions i aquestes tampoc podran contenir publicitat. Per una altra banda, no es podran beneficiar del programa les iniciatives que ja disposin de sistemes establerts a la mateixa zona, siguin públics o privats.

Sistema únic d'autentificació

Josef Weidenholzer, eurodiputat i vicepresident del grup de Socialistes i Demòcrates, ha explicat que els 120 milions de finançament del projecte ajudaran en els pròxims tres anys, temps estimat per a la posada en marxa, a crear un bon equilibri geogràfic entre els Estats membres i dins d'aquests, per garantir que el nombre més elevat possible d'europeus es pugui beneficiar d'aquest sistema, un fet que l'eurodiputat austríac considera essencial per a l'èxit del projecte: "La digitalització està portant canvis enormes i positius a Europa, però ens hem d'assegurar que el ritme del canvi no deixa a ningú enrere".

Notícies relacionades

Per una altra banda, el responsable de la proposta davant del Parlament Europeu i membre del mateix grup parlamentari, Carlos Zorrinho, ha volgut recalcar la necessitat de l'ús d'un sistema únic d'autentificació que permeti connectar-se a l'usuari en qualsevol punt wifi que s'instal·li per tot el territori, a més de recalcar la necessitat que aquest projecte afavoreixi, més enllà de la generalitat de la població, la petita i mitjana empresa.

"Tots els europeus haurien de tenir accés a connexions wifi de bona qualitat, sense importar on visquin o quant guanyen. El finançament permetrà a les comunitats locals invertir en infraestructures d'avantguarda per garantir la connectivitat d'alta qualitat als llocs públics de tot Europa", ha assegurat l'eurodiputat portuguès.