Pugen les temperatures al litoral català

L'Aemet espera més calor a Andalusia, la vall de l'Ebre, la costa catalana i les Balears

zentauroepp39539242 barcelona 03 08 2017 barcelona dia de mucho calor  ola de ca170816083342

zentauroepp39539242 barcelona 03 08 2017 barcelona dia de mucho calor ola de ca170816083342 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Les temperatures d'aquest dimecres seran significativament altes en zones de l'interior de la meitat sud peninsular, la vall de l'Ebre i part de les Balears, cosa que ha obligat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a activar avisos en 15 províncies, repartides entre l'arxipèlag balear i el sud i l'est de la península Ibèrica.

La predicció de l'Aemet indica que les temperatures pujaran al litoral de Catalunya, les Canàries, el nord-oest i el sud-oest peninsular, el Cantàbric, el Sistema Ibèric, Mallorca i Menorca. Aquest ascens serà d'almenys sis graus a la Corunya i Astúries.

Els valors s'acostaran als normals per a l'època de l'any, encara que estaran una mica per sobre en zones de Mallorca, Tenerife, Andalusia, els dos altiplans i l'entorn del Sistema Ibèric. És probable que se superin els 36 graus en zones de Mallorca i a les valls del Guadiana, el Tajo i l'Ebre mitjà, i els 40 al Guadalquivir.

Les capitals més caloroses del dia seran Còrdova, Granada i Sevilla (40ºC); Granada (39); Ciudad Real, Terol i Toledo (37), i Albacete, Badajoz, Guadalajara, Jaén, Lleida, Madrid i Múrcia (36), mentre que els termòmetres pujaran menys a Santander (23) i la Corunya, Bilbao i Sant Sebastià (24).

Pel que fa als avisos per xafogor, són taronja (risc important per fer activitats a l'aire lliure) a Còrdova (Campiña) i Jaén (vall del Guadalquivir), on s'esperen 41 graus en les hores centrals del dia. La resta dels avisos són grocs (risc) per temperatures de 34 a 39 graus, segons les zones, i afecten la resta de Còrdova i Jaén, així com altres províncies andaluses, com Cadis i Sevilla (Campiña), Granada (conca del Genil), Huelva (El Andévalo, El Condado i litoral) i Màlaga (Antequera).

Una cosa similar passa amb Madrid (sud, oest i Las Vegas), Albacete, Conca, Terol (Albarracín i Jiloca), Saragossa (ribera de l'Ebre), Lleida i Tarragona (depressió central) i les illes de Mallorca (interior) i Menorca.

Notícies relacionades

El temps tendirà a estabilitzar-se aquest dimecres a gran part del país, amb predomini de cels pràcticament assolellats excepte al litoral cantàbric oriental, que començarà ennuvolat i podria tenir alguna pluja feble i ocasional, encara que el cel tendirà a aclarir-se. A més, s'esperen alguns intervals ennuvolats a l'àrea de l'Estret i, al matí, al nord de Galícia, la resta del Cantàbric, l'alt Ebre, els litorals d'Alborán i de València, i el nord i l'est de les Canàries. 

Aquest dimecres es formaran núvols d'evolució en zones de muntanya del terç oriental peninsular, que poden produir xàfecs o tempestes als Pirineus, sobretot a la part oriental, sense descartar que n'hi hagi en altres zones.