es manté la tradició

Només 193 nadons han sigut inscrits amb el cognom matern des de la nova llei

Catalunya és la comunitat on més s'ha aplicat el canvi

2
Es llegeix en minuts

La tradició d'inscriure els nadons amb el cognom patern en primer lloc es manté un mes després de l'entrada en vigor de la reforma de la llei de Registre Civil, segons les dades recollides pel Ministeri de Justícia a què ha tingut accés Efe.

Dels 35.583 naixements que van ser inscrits als registres civils al juliol, només en 193 es va anteposar el cognom de la mare, tot i que aquell mes va entrar en vigor la reforma que va posar fi a la preferència del cognom patern per defecte, quan no hi ha acord entre els progenitors. D'aquests 193, un total de 44 van ser a Catalunya, la comunitat on més s'ha aplicat la nova normativa.

Encara més, el mes de juny, quan encara es debatia al Parlament aquesta reforma, van ser més els nadons que es van inscriure amb el cognom de la mare en primer lloc. En 320 naixements, dels 36.420 que hi va haver, els pares es van inclinar per aquesta opció. I d'aquests, Catalunya és una altra vegada on n'hi va haver més, 84.

La balança, per tant, segueix al costat dels pares i sembla que costarà temps que el cognom de la mare deixi de ser relegat al segon lloc.

I això que ja el 1999 es va reformar la llei perquè es pogués alterar l'ordre dels cognoms, és a dir, que es pogués posar el de la mare en primer lloc si els pares ho consensuaven.

Per consens

Uns 23.000 nens espanyols porten de primer cognom el de la seva mare des que es va aprovar aquesta normativa que va permetre als progenitors, només si hi havia consens, invertir l'ordre tradicional dels cognoms, en què prevalia el del pare, segons dades de la Direcció General de Registres i Notariat.

Des del 2001 al 2016, un total de 22.671 nadons van ser inscrits amb el cognom matern en primer lloc, als quals s'haurien de sumar els dels anys 1999 i 2000, que no consten perquè no estan informatitzats.

El 2001 hi va haver 27 nadons inscrits amb el cognom de la mare en primer lloc, xifra que es va anar incrementant fins a arribar als 2.953 del 2016.

Notícies relacionades

L'increment més notable va ser des del 2008, quan se'n van registrar 1.187, o el 2011, quan es van superar els 2.000 (2.337).

Malgrat la reforma del 99 i la d'aquest any, el cognom patern segueix encapçalant les inscripcions de nadons a totes les comunitats, tal com es pot apreciar en aquest quadro en què es reflecteix el nombre de naixements a cada comunitat autònoma els mesos de juny i juliol, i el nombre de nadons en què el cognom de la mare va figurar després del seu nom.

Temes:

Nens Família