La llet de soja no és llet i el tofu tampoc és formatge

El Tribunal de Justícia de la UE sentencia que és il·legal etiquetar com a productes lactis els succedanis d'origen vegetal

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La llet de soja no és llet i el tofu tampoc és formatge. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaba d'aclarir un punt que la legislació europea ja contempla però que una empresa alemanya s'havia entestat a desafiar. Els únics productes que poden ser etiquetats com a ‘llet’, ‘nata’, ‘mantega’, ‘formatge’ o ‘iogurt’ són els d'origen animal i no els succedanis d'origen vegetal com són la soja o el tofu.

La sentència respon al litigi que enfronta l'empresa alemanya TofuTown, que elabora i distribueix aliments vegetarians i vegans, i una societat alemanya de defensa de la competència. TofuTown comercialitza productes amb la denominació ‘mantega de tofu Soyatoo’, ‘formatge vegetal’, ‘veggie-cheese’, ‘cream’ i altres noms similars. El Verband Sozialer Wettbewerb va denunciar la companyia al considerar que aquesta promoció infringia la normativa de la UE sobre les denominacions de la llet i els productes lactis.

TofuTown es va defensar al·legant que la seva publicitat no contravé aquella normativa i que la forma en què el consumidor comprèn aquestes denominacions ha canviat molt els últims anys. A més, sosté que no han utilitzat les denominacions com ‘mantega’ o ‘cream’ de forma aïllada sinó sempre relacionada amb termes que al·ludeixen a l'origen vegetal dels productes com la ‘mantega de tofu’ o el ‘rice spray cream’.

Per als jutges europeus aquests arguments, no obstant, no són vàlids. En la seva sentència d'aquest dimecres el Tribunal rebutja les al·legacions i subratlla que en relació amb la comercialització i la publicitat, la normativa de la UE “reserva en principi exclusivament la denominació 'llet' a la llet d'origen animal”. I passa el mateix amb altres termes com ‘nata', 'chantilly', 'mantega', 'formatge' i 'iogurt', que només es poden utilitzar per a productes lactis, és a dir, derivats de la llet.

EXCEPCIONS A LA NORMA

Notícies relacionades

És a dir, les denominacions enumerades no poden ser utilitzades legalment per designar un producte purament vegetal, llevat que aquest producte aparegui a la llista d'excepcions de la normativa europea, que no és el cas de la soja ni del tofu, però sí de la llet d'ametlles, la llet de coco, la mantega de cacauet o de cacau a molts països de la UE com Espanya, el Regne UnitFrança o Itàlia. Altres països que també disposen d'excepcions són FinlàndiaHongria o Eslovàquia, entre altres.

En la sentència, els jutges també recorden que la utilització de mencions que indiquin l'origen vegetal del producte en qüestió, com les utilitzades per TofuTown, "no tenen cap influència en aquesta prohibició" ja que “no poden impedir amb certesa qualsevol risc de confusió per part del consumidor”.