Perseguint un fantasma del Barça

L'estafador de dones, que fingia ser membre del cos tècnic del club, va ser detingut a la Ciutat Esportiva

Els Mossos que el buscaven van descobrir que Gómez Manzanares no vivia al món real

  / EL PERIÓDICO

 
Vídeo gravat per Francisco Gómez Manzanares mentre conduïa.

/

5
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Francisco Gómez Manzanares, l'home contra el qual han presentat denúncia per estafa almenys 24 persones, es va esforçar des que va arribar a Barcelona el 2015 per fingir ser un membre de l'equip tècnic del FC Barcelona que contínuament envernissava la seva impostura amb noves mentides. "Arribaré tard perquè sortiré a córrer amb Luis Enrique", li va dir a una de les seves víctimes. "Parlava de Pep Guardiola i de la seva dona com si fossin amics íntims", recorda. A totes les dones els va regalar samarretes i pilotes firmades per Messi, Neymar i Suárez (les firmes les feia ell). Sempre anava vestit amb roba oficial d'entrenament, es feia ‘selfies’ dins del camp i es gravava vídeos accedint a l'estadi. A cap de les víctimes amb qui ha contactat aquest diari va semblar impressionar-la gens la seva relació amb l'equip

"Arribaré tard perquè sortiré a córrer amb Luis Enrique", "Arribaré tard perquè sortiré a córrer amb Luis Enrique", li va dir a una de les seves víctimes

blaugrana. I el FC Barcelona, consultat per EL PERIÓDICO, no pensa prendre cartes judicials en aquest assumpte, per un possible delicte d'usurpació, perquè té "temes judicials" més urgents per atendre. A ell sí que semblava importar-li formar part del Barça. I això va facilitar la seva detenció.

SENSE VINCLES AMB EL MÓN REAL

El caporal Ricardo Sáez, de la Unitat d'Investigació Bàsica dels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Llobregat, creu que alguna cosa ha de fallar en una persona quan "no té cap contacte amb el món real". Gómez Manzanares vivia completament "aïllat". No tenia res al seu nom, ni un cotxe, ni una casa, ni un compte corrent… res. "No he conegut a cap delinqüent així".

La primera vegada que el caporal Sáez va sentir parlar d'ell va ser a finals d'octubre del 2016, quan, casualment, va presenciar com l'Esther -nom fictici de la quarta víctima catalana d'aquest estafador voraç- presentava la seva denúncia a Sant Feliu. La va veure tan "espantada" i "avergonyida" que, a partir d'aquell instant, va comprendre que allò no anava simplement de diners perduts, anava d'un home perillós que feia "molt de mal" a les donesmolt de mal.

BUSCAR UN FANTASMA

Gràcies a la matrícula que li va donar l'Esther, els Mossos van arribar fins al nom de la mare de Gómez Manzanares. A través de les bases policials compartides, van saber que el seu fill Francisco havia sigut condemnat per estafa en tres ocasions. I la mateixa Esther, al veure la fotografia, va confirmar que era ell. El problema, no obstant, era trobar-lo, perquè era com "perseguir un fantasma".

Juntament amb dos companys de la unitat, el van començar a buscar. Van investigar si el cotxe havia passat la ITV i van trobar una altra cosa: acabava de canviar de vehicle. La compravenda s'havia portat a terme en un concessionari de vehicles de gamma alta de Barcelona.

'CHARLIE' REIXACH AL BANC

Els policies van visitar el concessionari poc després que Gómez Manzanares hi deixés un A-5 i s'emportés un BMW X6, pel qual va pagar 20.000 euros. El responsable del negoci se'n recordava d'ell. Tots dos havien anat junts al banc perquè pretenia pagar aquesta quantitat en efectiu. També a ell, l'estafador li va deixar anar "el rotllo del FC Barcelona", subratlla Sáez. "¿Quina necessitat tenia de fer això?", es pregunta el policia. Cap. I a més, aquell dia, li va sortir malament. 

Gómez Manzanares va pagar en efectiu  20.000 euros per un BMW X6

A l'entrar al banc van coincidir amb Carles Reixach, antic entrenador del Barça i un històric treballador del club. "¡Mira, és 'Charlie' Reixach, saluda'l!", li va proposar el venedor. Gómez Manzanares es va quedar rígid, i es va negar a fer-ho. El venedor es va ensumar allà mateix que alguna cosa fallava. Anècdotes al marge, contactar amb el concessionari va permetre als Mossos saber que l'estafador havia canviat de cotxe: ara havien de buscar un BMW X6, de color plata.

GUÀRDIES DE CAP DE SETMANA

Els policies van escodrinyar les pistes que donaven les dones que l'havien conegut. A l'Esther la va citar la primera vegada en una cafeteria de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí. A una altra la portava a dinar a un restaurant xinès dels afores. Van optar per muntar guàrdies al restaurant. Mai va aparèixer. Van elegir traslladar les guàrdies a la Ciutat Esportiva del Barça. Però s'haurien de fer durant el cap de setmana, quan hi havia partits del futbol base.

El dissabte 11 de març al matí, Sáez i el seu company, després de gairebé mig any imaginant llocs on podria ser Gómez Manzanares, van entrar a l'aparcament de Sant Joan Despí i es van creuar amb un BMW X6 platejat. Quan les finestres dels dos cotxes es van alinear, van reconèixer la cara de Gómez Manzanares, amb les ulleres de sol i l'auricular del telèfon a l'orella. Van esperar que aparqués, van sortir del cotxe i, finalment, li van poder posar les manilles. "No es va resistir, va ser com si tingués assumit que tard o d'hora el detindrien", recorda Sáez.

A la comissaria de Sant Feliu, el caporal va entrar per interrogar-lo. Havia passat molt poc temps des de la seva detenció. Però en aquest temps, l'estafador "ja no era el mateix" que conduïa vanitós el BMW X6, ara es notava que es "tenyia els cabells" i semblava "més vell". 

Al maleter del cotxe  van aparèixer ampolles del vi d'Iniesta, pilotes del Barça firmades pels jugadors i roba esportiva del club

EL SILENCI

Notícies relacionades

Durant el breu interrogatori, "va ser molt amable". Però Sáez va entendre aviat que no trauria res. Ni tan sols saber a quin pany pertanyien les claus que guardava a la butxaca. "Potser d'aquí un temps algun propietari entrarà en un pis que li va llogar a Gómez Manzanares i trobarà un munt de bitllets de 50 euros a l'armari", explica Sáez per tractar de desxifrar on són els diners que estafava. L'últim any, almenys, havia amassat gairebé 300.000 euros. Si no els té amagats, "té un còmplice que encara no ha aparegut", explica.

Al maleter del BMW X6 de Gómez Manzanares, actualment empresonat per trencament de condemna, hi van aparèixer una caixa d'ampolles del celler d'Andrés Iniesta, diverses pilotes del Barça firmades pels jugadors (que en realitat hauria firmat ell mateix), roba esportiva i un necesser, també del FC Barcelona. Dins d'aquest hi havia una muda de roba interior i quatre coses bàsiques per passar una primera nit fora de casa. Un fantasma, encara que sigui del Barça, no necessita res més.